tiistai 24. toukokuuta 2016

Oppimiskokemuksia Aurinkorannikolta

Oppimiskokemuksia työharjoittelusta Espanjassa Asociacion Finlandesassa.

Harjoittelupaikkani oli suomalaisten, pääasiassa eläköityneiden suomalaisten, kohtaamispaikka Torremolinosissa. Harjoittelupaikan toimintaan kuuluu paljon erilaisia aktiviteetteja, joiden vetovastuu on pääosin opiskelijoilla. Toimenkuvaan kuului muun muassa vesijumpan vetäminen, karaokeiltojen pitäminen, ATK-opastus, terveysmittausten tekeminen, avustaminen keittiötöissä yms. sekä jäsenten kanssa keskusteleminen. Harjoittelupaikan toiminnan luonne oli selvillä jo ennen paikalle pääsyä, mutta siltikin kaipasin alkuun enemmän sosionomin työtehtäviä, mikä hankaloitti harjoittelusta nauttimista sillä näin jälkeenpäin ajateltuna jäin tähän ajatukseen liiaksikin kiinni. Tuleville harjoittelijoille haluankin antaa neuvoksi, että pitävät mielessä paikan luonteen. Kyse on vapaaehtoistyöllä toimivasta ympäristöstä, jossa yhdistyksen jäsenet pitävät huolen siitä, että toiminta pyörii. Harjoittelija on ikään kuin tasavertainen jäsen, joka tuo oman panoksensa ryhmien vetämiseen ja mahdollisesti uusien aktiviteettien kehittämiseenkin.

Alku oli hiukan kaoottinen, epäselvä ja olisin kaivannut enemmän ohjausta itse työtehtäviin. Uusien opiskelijoiden ohjaaminen jäi oikeastaan kokonaan jo aiemmin paikalla olleen opiskelijan harteille ja häneen ja hänen neuvoihinsa tulikin alkuun liiaksikin tukeuduttua. Tämä ei tietenään ollut itseltänikään oikea tapa toimia, vaan olisi pitänyt hanakammin kääntyä paikan jäsenistön puoleen. Arvokas oppimiskokemus tuokin ajatellen työhön perehdyttämistä tulevaisuuden työpaikoissani. Kommunikointi työyhteisön kesken oli myös alkuun haastavaa. Alun ”shokin” jälkeen ja työtehtäviä jokusen viikon toteutettuamme, sekä pidettyämme palavereita kommunikointiongelmista ohjaajiemme kesken, tilanne joka tapauksessa helpottui ja tekemisestä alkoi nauttimaan jo rennommalla otteella. Pääsimme harjoittelemaan epäkohtiin puuttumista ja ikävien asioiden puheeksi ottoa työyhteisössä, mikä on erittäin tärkeä oppimiskokemus sekin. Työyhteisön toimivuus ja kommunikointi ovat ensisijaisen tärkeäitä asioita työntekijöiden viihtyvyyden kannalta. Epäkohdat on myös pystyttävä sanomaan ääneen ja erilaisten ihmisten kesken myös osattava pohtia asioiden oikeanlaista esilletuontia, jotta asiat saataisiin liikkumaan parempaan suuntaan ja työyhteisöä kehitettyä viihtyisämmäksi. Ilmapiirin puhdistuksen jälkeen jäsenistöönkin pääsi tutustumaan paremmin, kun itse työtehtävät sekä muut epäselvyydet, eivät enää aiheuttaneet päänvaivaa.

Harjoittelun aikana ehdin käymään päänsisäistä painiani monestakin asiasta, pohtimaan omia asenteitani, ennakkoluulojani, kokeilemaan uusia toimintatapoja sekä opettelemaan hankalienkin asioiden puheeksi ottoa. Joissakin työtehtävissä jouduin myös reippaasti epämukavuusalueelle ja sain tätä kautta itseni ylittämisen kokemuksia. Vapaaehtoistyöllä toimiva kohtaamispaikka tarjoaa työharjoittelupaikkana mielenkiintoisen ympäristön, kunhan vain pystyy tarkastelemaan asiaa vapaaehtoistyön merkityksen kannalta. Tämän vuoksi haluankin vielä toistamiseen muistuttaa tulevia harjoittelijoita, että muistavat jo lähtiessään pitää mielessään vapaaehtoistyön sekä paikan luonteen. Ymmärrystä siihen, että toiminta on pitkälti erilaista harrastustoimintaa ja harjoittelijan tarkoitus olla mahdollisimman monessa harrasteessa osallisena tutustuen samalla paikan jäsenistöön. Vesijumpankin ohjaamisesta saadun kokemuksen voi hyödyntää tulevissa ryhmänohjaustehtävissä: kuinka innostan ihmisiä osallistumaan, kuinka motivoin heitä jatkamaan, kuinka heittäydyn itsekin tekemiseen positiivisella asenteella, vaikka itse työtehtävä olosuhteineen ei olisikaan se kaikkein mieluisin. Kuinka kohtaan itseni epämukavuusalueella ja millä keinoin saan epämukavankin muutettua mukavaksi. Tässä muutamia kysymyksiä, joita itselleni muun muassa esitin, sillä vesijumpan vetäminen oli alkuun hyvinkin epämieluisaa minulle itselleni, mutta onnistuin kuin onnistuinkin kääntämään asiat voitokseen ja jopa nauttimaankin viimeisestä ohjaustuokiosta.

Harjoittelun lomassa kävimme myös tutustumassa muihin lähiympäristön suomalaistoimijoihin, ja tämä antoikin arvokasta tietoa suomalaisten elämästä aurinkorannikolla. Samat ongelmat ovat olemassa täälläkin, mitä suomalaiset kohtaavat myös kotimaassaan. Maahan saapuu suomalaisia pakoon suomen viranomaisia, velkaantumista suomessa, pakoon lastensuojelua. Joillakin espanjassa asuvilla suomalaisilla on myös ongelmia alkoholinkäytön kanssa, siinä missä suomalaisilla suomessakin. Jotkut ongelmat saattavat korostua täällä vain siksi, että kyse on lopulta hyvin pienestä joukosta suomalaisia, jotka ovat kerääntyneet asumaan samalle alueelle. Pohdintaa syntyi myös siitä, että valtaosa täällä aikaansa viettävistä suomalaisista, kuuluu suomen sosiaaliturvan piiriin. He nauttivat suomalaisista sosiaalietuuksista. Jos ongelmia siis syntyy, näitä henkilöitä kehotetaan tietysti palaamaan kotimaahan josta apu löytyy. Jos henkilö ei tähän suostu, on täältä käsin auttaminen haasteellista. Elämä espanjassa ei siis välttämättä ole kovinkaan hohdokasta, etenkään jos on sosiaalipalveluiden tarpeessa olevana suomen kansalaisena maassa. Espanjalainen terveydenhuoltojärjestelmä on joka tapauksessa hyvä. Vierailimme reissumme aikana myös Xanitissa asiakkaan roolissa ja pääsimme näkemään kuinka hienosti terveydenhuolto sujuu. Sosiaalipalveluihin, eli päihde tai mielenterveysongelmia varten, täältä ei kuitenkaan löydy vastaavaa palveluverkostoa kuin meiltä suomesta.


Harjoittelukokemus on ollut hyvinkin kasvattava ja matkan aikana olen oppinut ennen kaikkea itsestäni hyvin paljon. Jo se, että olen asunut uuden ihmisen kanssa yhdessä saman katon alla kolme ja puoli kuukautta, on antanut uutta perspektiiviä elämään, omaan käyttäytymiseeni ja siihen, kuinka voin pyrkiä olemaan parempi versio itsestäni. Aina löytyy kehitettävää. Samoin harjoittelupaikka on toiminut ajatuksia herättävänä. Kaikki siellä esiin nousseet kysymykset ovat kasvattaneet minua ihmisenä. Ilman tätä kokemusta olisin luonnollisestikin eri versio itsestäni, ja olenkin äärimmäisen tyytyväinen ratkaisuuni lähteä vaihtoon. Mahdollisesti tulen hyödyntämään tämän mahdollisuuden vielä toistamiseen. Suosittelen lämpimästi kokemusta kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.