tiistai 17. toukokuuta 2016

Lauran ja Saaran vaihtokokemuksia Tukholmasta



1. Laura Koitto & Saara Nyberg
2. Sosionomi, Diak Porin toimipiste
3. Tukholma, Ruotsi
4. 1.3.-30.5.2016
5. Monikulttuurisuuden opinnot
6. Förskolan Mumindalen
7. Monikulttuurisuuden harjoittelu


MATKAJÄRJESTELYT

Järjestelimme matkamme etukäteen, niin että matkasimme Tukholmaan laivalla. Laivalla matkustaminen on edullista, mutta vie ajallisesti kauemmin kuin esimerkiksi matkustaminen lentäen. Ostimme laivasta metroliput, jotta pääsemme kätevästi keskustasta Vällingbyhyn, jossa asuntomme sijaitsi. Matkasimme Viking Linellä, josta matka metroasemalle oli kävellen melko pitkä. Matka tavaroineen kesti noin 25 minuuttia. Silja Linen satamasta on huomattavasti lyhyempi matka kävellä lähimmälle metroasemalle. Emme halunneet ottaa satamasta tarkoituksella taksia, sillä Ruotsissa taksien hinnat voivat olla todella korkeita, varsinkin jos taksia ei ole varattu etukäteen ja hinnasta sovittu. Tukholmasta löytyy useita taxiyhtiöitä, mutta luotettavimmat ovat esimerkiksi Taxi Stockholm ja 020 Taxi. Huijareita on liikkeellä paljon, joten mikäli kulkee taksilla, kannattaa tarkastaa auton kyljessä oleva tarra, jossa on ilmoitettu maksimihinta 10 kilometrin matkalle. Nyrkkisääntönä on, ettei kyseinen hinta saisi ylittää yli 310 kruunua. 


ASUNNON HANKINTA

Asunnon hankkiminen Tukholmasta on todella vaikeaa. Koulun puolesta emme saaneet asuntoa järjestymään, joten asunnon hankkiminen oli täysin omalla vastuullamme. Saimme vinkkejä ystäviltä, koulumme terveydenhoitajalta sekä sukulaisilta. Alun perin asunto piti järjestyä tuttavan kautta, joka viime hetkillä ilmoitti, ettei voikaan ottaa vuokralaisia. Meillä oli tällöin enää kolme viikkoa aikaa löytää asunto. Laitoimme asuntoilmoituksen Blocket.se sivustolle, joka on samanlainen kuin Suomen Tori.fi. Tätä kautta saimme useita ilmoituksia, mutta asunnot menivät nopeasti, ellei vastannut 10 minuutin sisään viestin lähettäjälle. Saimme myös epäilyttäviä asuntotarjouksia, joissa tarjolla oli asuntoja halpaan hintaan, sillä Tukholmassa on erittäin korkea vuokrataso. Blocket.se sivustolla esiintyy paljon huijareita, jotka yrittävät saada takuuvuokran ennen muuttoa. Sääntönä voisi pitää sitä, että takuuvuokraa ei maksa ennen kuin on nähnyt asunnon.

Olimme tässä vaiheessa melko epätoivoisia asunnon suhteen ja pelkäsimme, ettei tuleva harjoittelu onnistu. Soitimme Tukholman Suomalaiseen seuraan, josta meille annettiin vihje liittyä Facebookin Koti Tukholmasta- ryhmään. Laitoimme saman tien ilmoituksen ryhmään, ja huomasimme, että yksi ryhmän jäsen tarjosi vuokralle huonetta Vällingbystä. Laitoimme heti viestin ilmoituksen lähettäjälle, että olemme kiinnostuneita huoneesta ja sovimme puhelimitse tarkemmin käytännön asioista. Vuokra yhdestä huoneesta oli 6000 kruunua, eli noin 650 euroa. Tästä voi päätellä hintatason Tukholman alueella. Vuokraa hieman nosti kuitenkin se, että vuokralaisia oli kaksi. Jaoimme siis asunnon yhdessä vuokranantajamme kanssa, ja majoituimme samaan huoneeseen. Vessa ja keittiö olivat yhteisiä.


KUSTANNUKSET SEKÄ LIIKKUMINEN TUKHOLMASSA

Elinkustannukset ovat Tukholmassa melko korkeat ja esimerkiksi ruuan hinta hieman korkeampi kuin Suomessa. Pidimme kolmen kuukauden ajan suomalaisen puhelinliittymän, sillä asunnossamme oli vuokraan kuuluva wifi- yhteys jota saimme käyttää, emmekä siksi kokeneet tarpeelliseksi ostaa ruotsalaista liittymää. Ruotsissa on tarjolla edullisia prepaid-liittymiä, jota kannattaa hyödyntää, mikäli on tarve. Esimerkiksi Comviq on paljon käytetty.

Liikkuminen Tukholmassa on helppoa ja vaivatonta metrojen ja bussien avulla. Meidän ei tarvinnut työmatkoja kulkea julkisilla, sillä kävelymatka harjoittelupaikkaan oli vain noin 10 minuuttia. Tämän suhteen koemme, että meillä kävi hyvä tuuri. Yhteydet keskustaan olivat kätevät, metroasema sijaitsi asuntomme vieressä ja metroja kulki 8 minuutin välein. Matka keskustaan kesti noin puoli tuntia.

Vaihdon kiinteät kustannukset per henkilö: 1) laivamatkat edestakaisin 20e 2) vuokra 3000kr x 3 kuukautta (320e x 3). Lisäksi ruokakustannukset, satunnaiset metroliput sekä kuntosalikortti.


KULTTUURI

Ruotsalainen kulttuuri ei suuresti eroa suomalaisesta kulttuurista, joten varsinaista kulttuurishokkia ei vaihdon aikana tullut. Kuitenkin joitain pieniä eroja löytyy. Koemme, että ihmiset ovat avoimempia ja juttelevat herkästi myös tuntemattomille ihmisille. Esimerkiksi hississä on tavallista käydä ’’small talkia’’ ja toivottaa mukavaa päivää. Meidän mielestämme ihmiset ovat olleet erittäin avuliaita ja ystävällisiä, esimerkiksi eksyessämme on meitä mielellään opastettu, sekä saatettu perille. Myös saapuessamme Tukholmaan painavien matkatavaroiden kanssa, kantoi tuntematon mies tavaramme ylös metroaseman portaita.


KIELITAITO

Lähdimme harjoitteluun kouluruotsilla, joka ei kummallakaan ollut erityisen vahva. Ruotsalaiset rakastavat puhua englantia, joten varsinkaan Tukholmassa ei välttämättä ruotsin kieltä tarvitse. Vuokranantajamme puhuin vain ruotsia, joten hänen kanssaan kommunikointi oli hyvää kielenharjoitusta. Vaikka harjoittelupaikassamme puhuimme lapsille suomea, oli työyhteisössä paljon ruotsinkielisiä, joiden kanssa puhuimme ruotsia. Aluksi oli vaikea ymmärtää riikinruotsia sekä Tukholman murretta, sillä äänteet, sanat ja puheen painotus ovat erilaisia kuin suomenruotsissa. Kuitenkin ympärillä puhuttavaan kieleen tottui nopeasti ja ymmärrys parantui huomattavasti. Kielitaitomme karttui selvästi vaihdon aikana. 


HARJOITTELUPAIKKANA SUOMENKIELINEN ESIKOULU

Harjoittelupaikkamme oli siis Mumindalenin esikoulu, jossa työskentelimme suomenkielisellä osastolla. Osaston työntekijät puhuivat suomea ja meillä oli suomenkielinen ohjaaja.  Ohjaus oli hyvää ja luontevaa. Ilmapiiri oli positiivinen ja salliva. Monilla lapsilla vahvempi kieli oli selvästi ruotsi ja suomen kielellä puhuminen oli vähäistä. Puhuimme työntekijöiden pyynnöstä tarkoituksella lapsille vain suomea ja rohkaisimme heitä käyttämään enemmän suomen kieltä. Muiden osastojen lapsille puhuimme luonnollisesti ruotsia. Lapsien kieli on melko yksinkertaista, joten sitä oli helppo ymmärtää. Saimme syödä ilmaiseksi yhdessä työntekijöiden ja lasten kanssa lounaan ja välipalan. Sääntönä on, ettei talon ulkopuolelta saa tuoda ruoka-aineita esikouluun. Ruuan tekee esikoulussa oma keittiötyöntekijä, myös mahdollisia allergioita otetaan huomioon.

Koemme, että harjoittelun pedagogiset sekä monikulttuuriset tavoitteet tulivat hyvin täytettyä. Varhaiskasvatus Ruotsissa eroaa suomalaisesta varhaiskasvatuksesta esimerkiksi Reggio Emilia pedagogiikallaan, johon on hyvä tutustua ennen harjoittelua. Suomessa ollaan vasta siirtymässä vastaavanlaiseen toimintaan. Meille esikoulun toimintatavat ja pedagogiikka olivat aluksi vaikeita ja herättivät ihmetystä, mutta viikkojen kuluessa totuimme ja sisäistimme toiminnan idean. Uskomme, että harjoittelusta on enemmän hyötyä, jos takana on jo kokemusta suomalaisesta varhaiskasvatuksesta tai esimerkiksi harjoittelu. Näin vertailupohjaa Ruotsin ja Suomen välille on helpompi rakentaa. Kokemuksemme harjoittelupaikasta sekä Tukholmasta yleensä ovat erittäin hyvät. Ihmiset harjoittelupaikassa, sekä muualla ovat olleet ystävällisiä ja erittäin helposti lähestyttäviä. Suosittelemme Tukholmaa ja Förskolan Mumindalenia vaihtokohteena, kunhan muistaa kärsivällisyyden ja joustavuuden asuntoasioissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.