tiistai 24. toukokuuta 2016

Kevät Costa del Solilla

OPPIMISKOKEMUKSIA JA AATOKSIA TYÖHARJOITTELUSTA ESPANJAN AURINGON ALLA

Lähdin aikuissosiaalityön perusharjoitteluun Espanjaan. Harjoittelu oli kestoltaan 14 viikkoa. Harjoittelupaikka sijaitsee Torremolinosissa ja on vapaaehtoistyövoimin toimiva yhdistys. Pääasiallista asiakas- ja jäsenkuntaa ovat eläkeikäiset suomalaiset, jotka asuvat talvi-ja kevätkauden Espanjassa ja palaavat kesäksi (ja usein myös jouluksi) Suomeen.

Harjoittelupaikassani oli tiettyjä vastuualueita joiden ohjaaminen ja järjestäminen ovat opiskelijoiden vastuulla. Muun muassa vesijumpan ohjaaminen, terveysmittausten ottaminen, karaokeiltojen juontaminen, ulko- ja sisäliikuntatuokioiden järjestäminen sekä erilaisten juhlatilaisuuksien ja iltatanssien järjestelyissä avustaminen. Näiden lisäksi opiskelijat saavat tuoda omia taitojaan ja osaamistaan jäsenistölle tarjolle. ATK-apua ja perus asioidenhoitoa kaivataan silloin tällöin. Itse valmistun sosionomiksi, joten halusin muiden sosionomiopiskelijoiden kanssa tarjota omaan alaamme liittyvää aktiviteettiä ja kehitimmekin viikottaisen toiminnallisten menetelmien ryhmän. Joka viikko oli erilainen itseensä ja toisiin tutustumisen teema, kuten voimaeläimen löytäminen, aarrekartan teko ja erilaisia tutustumisleikkejä. Välillä tuntui haastavalta saada jäseniä osallistumaan uusiin ohjelmiin vanhojen tuttujen kerhojen lisäksi.

Toisinaan harjoittelun aikana joutui pohtimaan tarkemmin sosionomin työnkuvaa ja suhteuttamaan sen vapaaehtoistyöhön. Kuinka vapaaehtoistyöstäkin saisi harjoittelun tavoitteita täytettyä ja itsellekin uutta osaamista ja tietoa. Teimmekin muiden harjottelijoiden kanssa tutustumiskäyntejä aurinkorannikon toisiin suomiseuroihin, kuten muum muassa Torrentuvalle, Suomalaiseen seurakuntaan,Pacosin majakalle ja Suomalaiseen kouluun. Jokaisesta paikasta sai aina uutta tietoa millaista on elää suomalaisena Espanjassa ja kuuli myös maan sosiaalijärjestelmästä.

Harjoittelupaikassani pidettiin viikottain viikkopalaveri, jossa käytiin läpi edellisen viikon työt ja kuinka kaikki on sujunut. Samalla sovittiin uuden viikon työpäivät ja työt. Tämän lisäksi sosionomeilla oli sosiaalityöntekijän, joka toimi ohjaajanamme, kanssa viikottaiset tapaamiset, joissa keskustelimme espanjalaisesta sosiaalityöstä ja suomalaisten asemasta vieraassa kulttuurissa. Teimme muutaman tutustumiskäynnin myös ohjaajamme seurassa mm. omaishoitoryhmään.

Vapaaehtoistyön hahmottaminen ja sovittaminen aikuissosiaalityön harjoitteluun vei siis aikansa, mutta loppupohdinnoissani tulin siihen tulokseen, että tällä ulkomaan vaihtokokemuksella on itselleni suurempi merkitys ja vaikutus, verrattuna jos olisin suorittanut harjoitteluni Suomessa. Sosionomin näkökulmasta ammatillinen kasvu ehkä jäi vähäisemmäksi, mutta henkinen puoli kasvoi senkin edestä. Asioiden esille tuominen ja monenlaiset uudet tilanteet olivat tärkeitä kasvukokemuksia, joista on varmasti hyötyä tulevassa sosionomin ammatissa. Kaiken kaikkiaan työharjoittelu ulkomailla on mieltä ja silmiä avaava kokemus, suosittelen lämpimästi! :)



KÄYTÄNNÖNASIOITA JA VINKKEJÄ ESPANJASSA ASUVALLE SUOMALAISELLE



Lähdin työharjoitteluun Espanjaan. Maa ja asuinkaupunkini Benalmádena olivat minulle ennestään tuttuja edellisiltä lomamatkoilta. Vaikka ympäristö olikin tuttua, oli minulla silti paljon uutta opittavaa maasta ja sen tavoista.

Asunto löytyi internetistä yhdessä toisen vaihtoon lähtijän kanssa etsien. Tarkoituksemme oli asua kimppakämpässä ja näin pienentää asumiskuluja. Suomalaisen asiointitoimisto Leenan kautta löytyi vaihtoajankohtaan nähden sopiva asunto. Välityshenkilönä toimi Espanjassa asuva Elena, joka osaa puhua myös Suomea. Näin kaikki yksityiskohdat asunnon suhteen oli helpointa selvittää ja hoitaa kuntoon. Espanjaan saapuessamme asunnolla meitä vastassa oli Elenan lisäksi asunnon omistava pariskunta. He olivat oikein mukavia ja myös asunto ensisilmäykseltä vaikutti sellaiselta kuin oli luvattu ja siistiltä. Halusimme maksaa koko kolmen ja puolen kuun vuokrat heti, niin ei tarvitsisi huolehtia asumismenoista myöhemmin. Ainoastaan sähkölasku tulisi joka toinen kuukausi maksettavaksi. Kirjoitimme vuokrasopimuksen ja saimme avaimet käteen. Jälkikäteen ajateltuna jos asunto olisikin ollut huono tai asunnossa olisi ilmennyt jotakin vikaa, jonka vuoksi asuntoa olisi halunnut vaihtaa, niin koko vuokraa ei kannata maksaa etukäteen, koska rahaa voi olla vaikea saada takaisin. Meidän asuntomme onneksi oli siisti ja vastasi tarpeisiimme erinomaisesti. Sähkölaskunkin halusimme pitää mahdollisimman kohtuullisena ja varauduimmekin vain lämpimillä vaatteilla sekä tuplapeitoilla ja jätimme lämpöpatterit komeroon. Ainoa kehno puoli asunnossamme oli lämmin vesi tai oikeastaan sen nopea loppuminen. Suihkuvuorot tarvitsi siis sopia etukäteen.

Harjoittelupaikkani sijaitsi Torremolinosissa, johon Benalmádenasta on noin 5-6 kilometriä. Koska asuimme Benalmádena Costalla emmekä Pueblon alueella ”yläkylässä”, mistä Renfe (taajamajuna) lähti, oli bussilla kulkeminen töihin näppärämpää. Pienen etsinnän ja kyselyn jälkeen löytyi julkisiin liikennevälineisiin matkakorttia myyvä pikkukioski turisti-infon vierestä Benalmádenan ja Torremolinosin välistä. Kioskista sai ostaa bussikortin, jolla voi myös maksaa renfematkat. Kortin arvo oli 1,80 euroa ja siihen voi ladata haluamallaan summalla saldoa. Bussimatkan hinta Benalmádenasta Torremolinosiin on 1,55e käteisellä ja kortilla hinta on 1,07e. Myöhemmin selvisi, että korttiin voi ladata saldoa myös joissakin Tabacco-kaupoissa, joita on joka puolella Espanjaa. Siitä en ole varma, voiko kortin ostaa myös sieltä.

Julkiset kulkuvälineet lakkaavat kulkemasta puolen yön aikaan, joten sen jälkeen pidemmillä liikkumaväleillä on käytettävä taxia. Taxien hinnat ovat kohtuulliset ja nykypäivänä niissä on taksamittari, josta summaa voi itsekin kaiken aikaa seurata. Espanjassa viralliset taxit ovat väriltään valkoisia, muita ”pimeitä” taxeja kannattaa karttaa.

Harjoittelupaikassani oli mahdollisuus opiskella espanjan kieltä. Viimeksi olin opiskellut sitä lukiossa, joten tartuin mielelläni tilaisuuteen verestää taitoja. Paikalliset ovat iloisia ja palvelukin tuntuu aavistuksen paranevan kun edes yrittää puhua hiukan espanjaa heidän kanssaan!
Espanjan ryhmässä tapasi samalla muita suomalaisia opiskelijoita, joilta myöskin oppi ja kuuli uutta tietoa maan tavoista. Esimerkiksi roskien viennistä tuli puhetta yhdellä tunnilla. Espanjassa roskapussin saa heittää tavalliseen roskasäiliöön vain yö aikaan, koska muuten roskat alkavat helteessä löyhkätä ja niistä aiheutuu hajuhaittoja. Maan alla oleviin säiliöihin roskat voi tiputtaa päivälläkin. Moni sanoi, että Espanjassa ei lajitella roskia yhtälailla kuin Suomessa, mutta kyllä täältä löytyy omat astiansa niin lasille kuin biojätteillekin. Olipa yhden kadun kulmassa myös paistorasvan keräyspiste!

Päiväsaikaan Espanjassa on ihan turvallisen tuntuista liikkua yksikseenkin. Illemmalla kannattaa yksin liikkumista ja pieniä sivukujia välttää turhien ikävyyksien välttämiseksi. Toisaalta Espanja on maa, jossa melko helposti sakotetaan ja rankaistaan ankaramminkin useista rikoksista kuin esimerkiksi Suomessa. Passista kannattaa ottaa kopio, jota kuljettaa aina ulkona liikkuessa mukana. Vähintään puhelimeen kuva passista. Yöelämässä ja ruuhkaisissa paikoissa kannattaa laukustaan pitää huolta tarkemmin.

Aluksi ruokakaupassa käyntiin sai kulumaan yli tunnin ihmetellessä ja selvittäessä mitä mikäkin tuote on. Joitakin tuotteita on kuten Suomessakin, mutta joitakin saa etsimällä etsiä. Merenelävät ovat espanjalaisten kauppojen perusvalikoimaa ja erilaisia kuvallisia ja koristeellisia täytekakkuja löytyy kylmäaltaasta. Suomen ruisleipä Realia vastaavaa tummaa leipää löytyy joistakin kaupoista, muun muassa Lidlistä löytyy halvalla, jos alkaa kaipaamaan valkoisen pullaleivän rinnalle kuitupitoisempaa leipää. Muutama maito löytyy kylmähyllystä, mutta pääosin maidot ovat tavallisesti lämpimässä. Värikoodit ovat yleensä  punainen (entera) täysmaito, sininen (semi desnatada) vastaa Suomen kevytmaitoa ja vihreä (desnatado) on rasvaton maito. Kauppojen hintatasoja kannattaa hiukan vertailla, toisissa esimerkiksi hedelmät ovat kilohinnaltaan huomattavasti edullisempia.

Benalmádenan ja Torremolinosin alueilta löytyy lukemattomia ns. ”Kiinalaiskauppoja”, joista löytyy jos jonkinlaista tavaraa todella edullisesti. Me haimme kämppikseni kanssa  asunnon lattialle räsymatot tällaisesta liikkeestä. Asuntojen lattiat ovat usein kaakelia ja todella kylmät, eikä espanjalaisilla itsellään ole juurikaan mattoja asunnoissaan. Mattojen lisäksi ostimme tossut, jotka olivat erinomainen ostos!

Koskaan ei tiedä milloin voi sattua ja tapahtua! Pidä passikopion lisäksi vakuutustodistuksen kopiota tai korttia mukanasi kaikkialla. Niiden mukanaolo lääkärin vastaanotolla jouduttaa ja helpottaa maksuasioita todella paljon. Espanjassa on hyvä terveydenhuolto, jota tarvittaessa kannattaa hyödyntää!

Kaiken kaikkiaan Espanja on ihastuttava maa ja suosittelen ehdottomasti Espanjaan vaihtoon lähtöä tai muuten vain pidempiaikaista asumista, kun mahdollisuus tarjoutuu! Aurinkorannikon valoisuus ja väriloisto pitää mielen virkeänä ja positiivisena huonompinakin päivinä :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.