maanantai 23. toukokuuta 2016

2. Swansea University

Olen siis tällä hetkellä viimeistä viikkoa täällä Walesissä vaihdossa. Voin siis jo kirjoitella vähän apuja ihmisille.

Päätettiin kaverin kanssa että lähdetään Walesiin vaihtoon keväällä 2015 ja laitettiinkin hakemukset menemään. Se mitä jäin kaipaan maan oli enemmän apuja muun muassa learning agreetmentin kanssa kamppailussa koulun puolelta ja myöskin sitä että opettajat saisi paremmin kiinni kun apua tarvitsee. No sain lopulta yhteisvoimin sen kaverin kanssa tehtyä. Eli pyydä apua jos et ymmärrä. Myös muilta vaihtoon lähtijöiltä.

Kun vahvistui että pääsemme vaihtoon yhdessä, ja noin 3 kk myöhemmin saimme tiedot että minä päivinä vaihto on aloimme katsomaan lippuja heti kohteeseen. Ongelma oli koska saimme päivien tiedot niin myöhään että halpoja lentoja oli aloitus päivälle vaikea saada. Noh sitten päätettiin ostaa halvemmat lennot ja mennä 4 päiväksi Lontooseen ennen kuin  menemme Swanseaan. Helpoita elämääsi ja vaihda jo suomessa rahaa kunnolla koska nostamisesta lontoossa ja swanseassa automaatit veloittavat.


King's Cross Juna aseman vieressä. Majoituttiin todella lähellä. 
 Paikallinen puhelin koppi. Noh olihan sitä pakko poseerata sen kanssa. Kun kerta tänne tultiin :D


London Eye, ei lähdetty kyytiin mutta ihasteltiin kauempaa. :)











Lennot kannattaa siis hommata as soon as possible, jotta saat ne hyvään hintaan. Suosittelen lentämistä joka Heathrowin tai Gatwikin lentokentälle ja niistä lontoon Victoria Coach stationille, josta menee bussi (www.megabus.com) Swanseaan. Tulee halvemmaksi näin. Bussi maksaa £2-8, mitä aikaisemmin ostat sitä halvempi. Heathrow:sta pääset metrolla Victorialle ja Gatwikista junalla. Hyvät kulku yhteydet siis kummastakin. Itse tulimme Heathtrow:sta metrolla keskustaan.

Seuraavaksi oli siis matkassa lontoon jälkeen tiedossa Swansea jonne menimme siis megabus bussilla, matka kesti vähän päälle viisi tuntia, joten osta evästä! Myöskin käy vessassa ennen koska et halua kokea megabussin vessaa. Usko pois!

No saavuimme viimein swansean bussi pysäkille. Seuraava kysymys oli minne seuraavaksi. Eli ole viisaampi kuin me sillä joudut itse selvittämään nämä asiat. Apua ei tullut meille ainakaan yliopistolta. Selvitä etukäteen! :/ No bussi numero 8 menee sinne missä meillä oli varattuna asunnot nimittäin, Heindrefoilan Student Village..... Noh en tiedä mitä sanoa tästä paikasta kuin home, koko lattiamatto, unettomat yöt sekä paha haju. En suosittele suostumaa kyseiseen asuin paikkaan. Itse podin koko kaksi kuukautta päänsäryistä asunnosta jotka mystisesti katosivat jos en ollut asunnossa.
Meidän asuntomme. Ylimmässä kerroksessa ja siinä oli 7 huonetta, kaikki asunnot olivat saman näköisiä. 
               


Koin myöskin koko kylän olevan kamala, viikonloppuisin kylä oli täynnä 18-19 vuotiaita kännisiä ja kannabista polttavia nuoria. Kyllä luit oikein. Tähän kyseiseen aineeseen ja sen hajuun törmäsi aivan liian usein kylässä asuessani. Täällä yliopisto siis aloitetaan jo 18 vuotiaana.

Muuten paikkana Swansea on kaunis kaupunki, jota kannattaa tutkia. Myös paikalliset ihmiset ovat avuliaita ja aina auttamassa.

Missä kannattaa käydä Swanseassa ollessa:

1.Gower (coach path polku joka kulkee kaikkien rantojen läpi upeata kallio meri maisemaa pitkin.)

Three cliff bay

2. Mumbles (menee monta eri bussia keskustasta, itse tykkäsin paikasta todella ihana pieni kylä, pääsee myös swansean rantaa pitkin kävellen jos on kaunis sää suosittelen, kestää noin. 1h-1,5h)
Mumblesissa on linna jossa kannattaa käydä :) oyster castle


3. Swansea bay (hyvällä säällä todella kiva paikka käydä kahvilla ja kävelemässä ja laskuveden aikaan ranta on täynnä simpukoita.)
Swansea bay
4. Yliopistolla on sellainen travel paikka (Fulton house)sieltä kannattaa kysyä mahdollisia päiväretkiä itse menimme Bath kaupunkiin. Oli todella kiva päivä. Siellä suosittelen käymään vaihdossa ollessa.

5. Muita paikkoja missä kannattaa käydä on muun muassa:

-Plantasia (Keskustassa oleva kasvihuone missä on mm. apinoita ja papukaijoja.)Tosi kiva paikka!

-Keskustan shoppailu mahdollisuudet on ihan jees, mutta suosittelen ottamaan bussin Cardiffiin eli pääkaupunkiin. Sinne menee bussi X10 keskustasta ja maksaa meno paluu 7,50 puntaa ja matka kestää noin 1 tunti ja 20 min. Menee suoraan shopping mall:n viereen ja se on iso :D JOS TYKKÄÄ SHOPPAILLA NIIN SINNE!

-suosittelen käymään jos mahdollista Brecon beaconsissa joka on luonnonsuojelu alue, siellä pääset kävelemään korkeimmalle kohdalle ja pystyt nähdä luonnon vesiputouksia.

Ruoka paikkoja:

-Chinese cafe and deli -> jos tykkää kiinalaisesta ruoasta, 8 bussilla pääsee ja on vähän ennen keskustaa suoralla missä on paljon muitakin pieniä ravintoloita. Halvat ja hyvät ateriat.

- Kaspas -> Täytyy käydä ainakin kerran! Jälkiruoka ravintola josta saa erilaisia vohveleita, lettuja, jäätelöä, pirtelöitä ja smoothieita jne..

- Paikallinen COSTA-> paikallinen kahvila, hyvät toastit ja kaakaot. Juomien koot todella isoja. :)


Mikä minulle oli kaikista hienointa täällä oli luonto ja kulttuuri ja sen ihmiset. Swanseassa ihmiset ovat älyttömän ystävällisiä ja aluksi olin aivan hämilläni että mitä ihmettä. Myös se että ihmiset pyytävät todella paljon anteeksi. Esimerkiksi kun olet kaupassa ja joku haluaa ohitsesi usein kuulee sanottavan '' Sorry my love''ja kun hän on päässyt ohi sanovat he '' Thanks honey''. Tämä oli aluksi outoa mutta kun ymmärsi että se on ns. local thing, oli asia ihan kiva. Joten älä säikähdä jos tuntematon ihminen sanoo jotain vastaavaa sinulle.

Varsinkin sairaalassa vanhemmat potilaat kutsuvat opiskelijoita hellyyttely nimillä! :D

Ensimmäinen harjoittelu paikkani oli Morristonin sairaalassa plastiikka kirurgisella osastolla. Sain itselleni 2 mentoria. Valitettavaa oli kuitenkin että näin toista vain pari kertaa ja toinen jonka näin useammin sanoi ettei ole nyt aikaa aina. Joten harjoittelussa olin vähän kaikkien kanssa lopulta, ja kun oppii tuntemaan hoitajat tietää kenen kanssa kannattaa mennä jos haluaa tehdä enemmän. Itse olin usein john nimisen miehen kanssa koska tiesin että hän antoi minunn tehdä enemmän.

Walesissä on todella rajoitettua mitä sairaanhoitaja saa tehdä työssään. Hoitajat on ns. väri koodattu. Staff nurse eli vaaleansini pukuiset hoitajat olivat sairaanhoitajia joilla oli lääkeluvat. Sitten oli tumman sinipukuiset hoitajat jotka olivat kouluttautuneet sairaanhoitajia hieman korkeammalle ja lisää, heillä oli hieman enemmän oikeuksia. Ward manager eli osaston hoitajilla oli navy blue värinen puku eli todella tumman sininen. Lähihoitajilla oli vihreät ja opiskelijoilla oli lilat.

Tässä opiskelijoiden työasu.. heh pikkasen pitkät lahkeet :)


Harjoitteluna et osastolla hirveästi oppinut sillä täällä opiskelijat eivät saa koskea IV lääkkeisiin, ei saa ottaa verensokeria tai muutenkaan hoitaa potilaita. Ainut asia mitä osastolla pystyi tekemään oli ottaa vitaaleita, olla lähihoitajan parina ja auttaa heitä. Myös vinkkinä kun täällä menee sairaala harjoitteluun kannattaa itse järjestää itselleen asioita.

Esimerkiksi: Jos haluat katsomaan leikkausta, mene leikkaus osastolle suoraan kysymään itse. Minulle luvattiin osastolla järjestää leikkaukseen pääsy mutta tosi asia on ettei heillä ole aikaa sellaiseen eli jos haluat niin mene suoraan kysymään. Itse pääsin samantien samana päivänä.

 Toinen on jos haluat mennä toiselle osastolle tutustumaan (mitä itse suosittelen) mene kysymään kyseisen osaston hoitajalta suoraan tai pyydä mentoriasi etsimään numero osastolle sinulle. Joten sama juttu pätee tässä.

leikkaukseen menossa :)

Toinen harkka paikkani oli mielenterveys harjoittelu ja se oli Bridgentissä se kesti viimeiset 4 viikkoa. Muutimme siis noin tunnin päähän Swanseasta. Osasto oli Cedar osasto ja se oli Taith Newydd yksikössä Glanhrydin sairaalassa. Yksikkö oli ''Low secure Unit'' mikä tarkoitti että osasto oli suljettu ja sinne ei päässyt ilman kulkukorttia ja kaikki ovet ovat lukossa osastolla. Tämä johtuen että osaston asukkaat ovat osa entisiä rikollisia ja skitsofrenikkoja.

Totuus kuitenkin oli että kaikki potilaat osastolla olivat todella ystävällisiä, ottaen huomioon tietenkin sairauden ja vanhat taustat aina huomioiden. Mutta osasto oli minusta todella mahtava ja henkilökunta upeaa porukkaa. Minun ohjaajani oli aina paikalla ja aina ohjasi minua ja neuvoi. Järjesti minulle vaikka mitä. Tunnelma osastolla oli todella upea koska potilaat ja hoitajat arvostivat toisiaan sekä kohtelivat toisiaan yhtenä ns. perheenä eikä potilaita kohdeltu sairaina. Samalla kuitenkin kunnioittaen toisiaan.

Suosittelen osastoa 100%:sti kaikille mip harkkaa tekemään lähtevälle.



Mikä jäi vaivaamaan?

- olisin halunnut päästä yliopiston luennoille seuraamaan millaista koulun käynti täällä olisi ollut.

- Olisi ollut kiva jos yliopisto olisi järjestänyt jotain vaihto opiskelijoille.

- Ensimmäinen harjoittelu oli hieman pettymys vaikka tiesin etten tule täällä pääsemään tekemään niin paljon ja olen tutustumassa kulttuuriin mutta silti.

-Vuokra asunnon hinta kova ja kunto äärettömän kauhea, alku järkytys oli kova.


Mitä tulee ottaa huomioon Swanseaan lähtiessä!

- Lämmintä ja suojaavaa vaatetta! Tuuli on kylmä ja sadetta riittää.

- Kunnon kävely kengät! Tulee käveltyä ja se on halvempaa. Bussilla kulkeminen kallista! Jos ostat bussi lipun  osta samantien kuukausi lippu joka on 75 puntaa. Saat ostettua sen kuskilta! Yliopisto yrittää myydä sinulle kalliimmalla!

-Taloudellinen tilanne on hyvä, sillä vuokra ja ruoka on kallista--> suosittelen Lidliä. Yli päätänsä jos haluat kokea enemmän -> make sure you have money!

- Selvitä etukäteen asioita kuten julkista liikennettä ja kauppojen sijaintia.

-Ole valmis olemaan itsenäinen ja että joudut selvittämään paljon asioita itse.

-Hyvä olla vaihto kaveri mukana, voi muuten tulla hieman yksinäistä ja välillä tarvitsee kaveria.

- Vaadi pääsyä yliopiston kampukselle asumaan! 



Lopuksi positiivarit!



- Luonto-> upeat metsät ja Gower

- Ihmiset-> ystävällisiä ja auttavaisia

- Onnistumisen ja selviytymisen tunne, loppu vaiheessa.

- Rannat yleisesti

- Pääkaupunki Gardiff-> tulee kokea

- Uuden kulttuurin oppiminen

- Kielitaidon paraneminen

- Saa rohkeutta tulevaan ammattiin.

- Glanhryd Hospital <3











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.