keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Käytännön vinkkejää vaihtoon erityisesti Espanjaan/Aurinkorannikolle lähtijöille

Vaihdon käytännön järjestelyt sekä vinkkejä

Minun mielestäni käytännön järjestelyissä tärkeää on varata reilusti aikaa asioiden hoitamiseen. Kannattaa myös varautua siihen, että rahaa menee enemmän kuin mitä oli arvioinut. Minä ainakin huomasin, että en saanutkaan niin halpoja lentoja, kuin mitä välillä on tarjolla. Vuokra olikin isompi kuin mitä olin kuvitellut – Espanjassa vesi ja sähkö ovat kalliita. Jouduin ennen matkaa maksamaan lisämaksun matkavakuutuksesta ja laskuja tipahteli tasaiseen tahtiin myös vaihdon aikana. Netin hankkiminen ei ole täällä niin halpaa ja helppoa kuin Suomessa. Siksi olen ollut vailla nettiä melkein kolme kuukautta. Nettiin päästäkseni olen mennyt työpaikalle tai läheiseen kahvilaan. Tästä netittömyydestä on tosin seurannut se, että puhelinlaskuni oli ensimmäisen kuukauden jälkeen kolminkertainen normaaliin verrattuna.

Kannattaa myös ennen lähtöä olla tarkkana, että on hoitanut kotimaassa kaikki käytännön järjestelyt. Täytyykö irtisanoa jäsenyys kuntosalille, miten nettiyhteys, kuka hoitaa laskut ja minne postit menevät? Miten saa hoidettua kirjalliset työt koululle vaihtopaikassa?

Ennen lähtöä on myös hyvä selvittää miten pääsee lentokentältä vaihtokohteeseen – jos lentokenttää ei ole samalla paikkakunnalla ja kuinka asemalta pääsee asunnolle. Siinä kohtaa voi haluta myös miettiä vuorokaudenaikaa, jolloin on liikkeellä. Keskellä yötä vieraassa paikassa liikkuminen ei välttämättä ole mukavaa, varsinkaan matkasta väsyneenä.

Tänne Fuengirolaan kulkeminen on aika yksinkertaista. Malagaan pääsee lentäen ja Malagan lentokentältä pääsee junalla Fuengirolaan – lukuun ottamatta myöhäistä yötä. Junat lakkaavat kulkemasta jo ennen puoltayötä. Taksi lentokentältä Fuengirolaan maksaa yöllä noin 50€.

Rahaa on varattava mukaan sen verran, että selviää vaikka tulisi jokin yllättävä meno. Se voi olla vaikka yötaksi tai sairastuminen. Saapuessaan kannattaa selvittää, mihin voi soittaa jos sairastuu. Tällä alueella on kansainvälisiä sairaaloita, joissa saa palvelua englanniksi ja välillä myös suomeksi.
Espanjassa (ainakin Andalucian alueella) asiat eivät hoidu ja järjesty niin kuin Suomessa. Voi olla, että korjausmies on luvannut tulla tiistaina, mutta saapuukin paikalle torstaina. Ja ei hän sitä selittele tai pyytele anteeksi. Autoilijat eivät juurikaan käytä vilkkua, autoja voi parkkeerata miten päin tahansa ja hätävilkut päällä voi auton pysäyttää keskelle katua käydäkseen jututtamassa kaveria. Jos kaupan myyjä juttelee kaverin kanssa, saatat joutua odottamaan pitkäänkin. Eikä myyjä lopetettuaan pyydä anteeksi tai pahoittele viivästystä – onhan kaikilla oikeus jutelle kaverille. Bussikuskikin saattaa hyvän tovin jutella pää ikkunasta ulkona – ja bussi on tietenkin jo valmiiksi aikataulusta myöhässä. Paikallisbussit saattavat tosiaan silloin tällöin olla myöhässä tunninkin.

On syytä varautua siihen, etteivät asiat onnistu totutulla tavalla. Ainakin minulle ruoka on osittain ollut pettymys. Ei täällä marketeissa ole välttämättä tarjolla ihania hedelmiä ja vihanneksia. Kaikki ruoka ei ole halvempaa kuin Suomessa – vaikka monet raaka-aineet ovat. Monissa ravintoloissa saa keskinkertaista tai surkeaa ruokaa. Hyviä paikkoja joutuu hakemaan.

Mikäli olet hakeutumassa juuri samaan paikkaan kuin minä – Fuengirolaan Aurinkorannikon suomalaiseen seurakuntaan, päiväkerhoon, niin tarkista ennen kuin sitoudut menemään paikkaan, että kuinka paljon paikassa on harjoittelijoita yhtä aikaa ja mikä on työnkuvasi ja työtehtäväsi paikan päällä.

Hassua on se kuinka pian ennen eksoottisista ja ihanista asioista – kuten meri ja palmut ja kukkivat kukat ja sitruunapuut – tulee arkisia. Viime viikolla kävelin rantaan ja oli vähän tuulista, niin en viitsinyt jäädä. Rakastan kyllä merta, mutta silti en mene joka päivä rantaan. 

Ilahduttavaa taas on se, että hallitsee muutaman sanan Espanjaa, jolloin leipomon myyjä väläyttää ison hymyn. Saman hymyn saa kun antaa myyjälle tasarahan.

Easpanjassa ja muissakin lämpimissä maissa kannattaa aina pitää juomapulloa ja aurinkorasvaa mukana ja pitää huolta omasta voinnistaan erilaisessa ilmastossa. Asunnoissa taas ei välttämättä ole minkäänlaista lämmitystä, joten talviaikaan asunnot voivat olla todella kylmiä. Lattiat ovat yleensä laattalattioita, joten villasukat ovat hyvät mukana. 

Aurinkorannikolla paikallisten asenne turisteja kohtaan saattaa olla välillä töykeä. Sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Aina auttaa, jos pyrkii käyttämään Espanjan kieltä, ainakin kaikki ne fraasit, jotka osaa. 

Camilla Fabricius, DIAK, Pieksämäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.