Diak Exchange is a public space for the students of Diaconia University of Applied Sciences to reflect and share their experiences in student exchanges.
tiistai 15. joulukuuta 2015
Vinkkejä Unkariin lähtijöille
Sen haluan ensiksi sanoa, että kun päätät lähteä vaihtoon, niin se vaatii todella paljon kärsivällisyyttä, sillä alussa on paljon kaikkia asioita mitä pitää hoitaa. Mutta sen haluan myös sanoa, että kaikki se työ, mitä tein tämän vaihdon eteen on todellakin kannattanut, koska ulkomaanvaihto kokemuksena oli aivan mahtava! Sain hurjasti uusia ystäviä eri puolelta maailmaa ja pääsin näkemään ja kokemaan paljon ihania asioita.
En alunperin ollut lähdössä Unkariin, mutta jotenkin kuitenkin loppujen lopuksi ajauduin sinne. Rehellisesti sanottuna Unkari ei ollut ensimmäisten maiden joukossa, jonne olisin halunnut lähteä, mutta hetkeäkään en oo katunut, että sinne lähdin. Unkari on ihan älyttömän hieno paikka ja siellä on tosi paljon nähtävää ja koettavaa. Suosittelen Unkaria ihan kaikille! Se on tietysti vielä plussaa, että unkarilaiset pitää suomalaisista tosi paljon, koska ollaan sukulaiskansaa. Joka kerta, kun kerroin olevani Suomesta, sain tosi hyvän vastaannoton :D
Kaupunki nimeltä Gyor, jossa suoritin vaihtoni, on tosi upea. Keskusta on täynnä hienoja rakennuksia ja kaupunki on muutenkin tosi viehättävä. Gyor on hyvä kaupunki opiskella, koska se ei ole liian suuri, mutta silti siellä riittää tapahtumaa, koska se on opiskelija kaupunki. Gyorista on myös hyvät yhteydet muihin kaupunkeihin.
Jos Gyoriin tulee opiskelemaan tai suorittamaan harjoittelua niin kannattaa ehdottomasti tulla asumaan yliopiston asuntolaan. Asuntolalla tutustuu helpommin muihin vaihtareihin ja saa uusia tuttavuuksia. Asuntolassa asuminen on myös tosi halpaa. Silloin kun itse hain Unkariin, niin minulle kerrottiin, että asunnon saaminen saattaa jopa olla todella hankalaa, koska Gyorissa on niin paljon vuokratyöntekijöitä, jotka työskentelevät Audilla. Ja siitä täytyy vielä mainita, että asuntolassa ei ole pyyhkeitä, lakanoita, keittiötarvikkeita eikä pyykkitelinettä, joten niiden hankintaan kannattaa varautua.
Unkarissa eläminen on todella halpaa suomalaiselle. Itse elin koko kolme kuukautta pelkästään erasmus tuella ja kelalta saaduilta tuilla ja rahat riittivät todella hyvin. Tiesin jo etukäteen, että Unkarissa on halpaa, mutta en osannut kuvitella, että näinkin halpaa. Jos menet esimerkiksi hyvään ravintolaan ja tilaat kunnon kokoisen aterian, se maksaa yleensä noin kuusi euroa. Raha ei siis tule olemaan ongelma opiskelijalle.
Unkarissa ilmasto on tosi pitkään erittäin lämmin. Kun saavuin syyskuun puolessa välissä, Unkarissa oli +30 astetta. Tätä lämpöä riitti vielä lokakuuhun asti ja marraskuun alussakin kuljin vielä kevyessä takissa. Ilmasto on siis erittäin mukava.
Unkari sijaitsee hyvällä paikalla siihen nähden, että sieltä on helppo matkustaa muihin maihin esimerkiksi Itävaltaan, Saksaan, Tsekkiin, Slovakiaan, Hollantiin ym. Matkustaminen on tosi helppoa, sillä junalla pääsee melkein minne vain ja opiskelija alennuksen kanssa matka ei maksa paljoa mitään.
Unkarissa ei puhuta englantia melkein ollenkaan, niin oudolta kuin se kuulostaakin. Aikuiset ei puhu englantia paljoakaan mutta suurin osa nuoristakaan ei osaa puhua kieltä. Kannattaa siis osallistua kielikurssille. Itse olin unkarinkielen kurssilla, joka järjestettiin kerran viikossa. Suoritin vaihtoni harjoitteluna peruskoulussa, jossa lapset eivät puhuneet englantia, joten kurssista oli oikeesti paljon hyötyä.
Yksi juttu mistä haluan vielä mainita on, että kannattaa ottaa ajoissa selvää milloin lukukausi Unkarissa alkaa. Itse menin Unkariin kaksi viikkoa myöhemmin kuin muut ja tunsin, että ryhmäytyminen oli jo osittain tapahtunut. Jos siis mahdollista, niin kannattaa mennä samaan aikaan kuin muut aloittavat lukuvuoden.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.