maanantai 14. joulukuuta 2015

Käytännön järjestelyjä (perheen kanssa) Espanjaan lähtiessä

Meille tarjoutui tilaisuus lähteä perheemme kanssa vuoden pituiselle oppireissulle. Maailmalla olimme mieheni kanssa olleet aiemminkin, mutta tällä kertaa meitä oli lähdössä neljä lasta lisäksemme. Joitain asioita oli siis hyvä valmistella etukäteen alun sujuvoittamiseksi.
Koska lastemme oli tarkoitus jatkaa koulunkäyntiään normaalisti myös Espanjassa, olimme hakeneet ja saaneet koulupaikat hyvissä ajoin. Tämä rajoittikin jo maantieteellisesti tulevan asuntomme sijaintia: koska olimme päättäneet olla tuomatta autoamme Suomesta Espanjaan, emmekä myöskään aikoneet ostaa uutta paikan päältä, oli asunto löydyttävä kävelymatkan päästä koululta. Espanjalaisittain lapset on vietävä kouluun ja haettava sieltä, joten useampilapsisessa perheessä käytännöllä on tehokkaasti työllistävä vaikutus (eiväthän koulupäivät suinkaan ala ja pääty lapsilla samaan aikaan). Havaitsimme myös päätöksemme apostolin kyydin käyttämisestä hyväksi, sillä aamuisin ja iltapäivisin koulun lähellä oleva liikenne on täysin jumissa ja parkkipaikat varattuja.
Koska asuisimme Fuengirolassa, tuli myös minun harjoittelupaikkani löytyä sieltä kohtuuttomien työmatkojen ja -aikojen välttämiseksi. Harjoittelupaikat (kaksi paikkaa, kaksi harjoittelua) varmistuivat ja kävimme viikon pituisella asunnonkatsastusvisiitillä Fuengirolassa puoli vuotta ennen aiottua muuttoa. Loppujen lopuksi päädyimme tekemään vuokrasopimuksen suomalaisen välittäjän kanssa. Näkemistämme vaihtoehdoista valitsimme meille parhaan kodin (joka olikin sopiva kaikin puolin), mutta tietysti asiat sujuivatkin helpommin suomenkielellä. Elokuussa saapuessamme uuteen kotiimme saimme perusteellisen käyttökoulutuksen, jatkossakin ovat asiat hoituneet ja apua on ollut tarjolla. Asunnoista ja niiden välittäjistä kannattaa tiedustella esimerkiksi oman harjoittelupaikan ohjaajalta, heiltä löytyy usein luotettavia kontakteja paikallisiin toimijoihin.
Jos haluat välttää asuntoa hankkiessasi turhaa työtä, älä lähetä yhteydenottopyyntöjä espanjalaisille asunnon välittäjille sellaisia asuntoja koskien, jotka vuokrataan ”pitkäaikaiseen käyttöön” (=suomeksi toistaiseksi), ellet ole vuokraamassa asuntoa heti. Kyseisiä asuntoja vuokrataan nyt, eikä kukaan lupaa niiden olevan vapaana sinulle enää kuukauden tai kahden kuluttua. Jos olet sairastunut sisäilmaongelmien tai homeen vuoksi, kannattaa olla asunnon hankinnassa erityisen varovainen. Jotkut jopa suosittelevat hakeutumista ulkomaanvaihtoon jonnekin muualle Espanjan sijaan.
Koska tulimme Espanjaan niinkin ”pitkäksi” aikaa kuin vuodeksi, päätimme hankkia paikalliset puhelinliittymät. Varmistaaksemme myös eroon pääsymme niistä aikanaan päädyimme prepaid –liittymiin. Täällä niidenkään hankkiminen ei ole yhtä helppoa kuin Suomessa. Prepaid –liittymää varten on todistettava henkilöllisyytensä (ajokorttihan ei muuten ole henkilöllisyystodistus !) ja tehtävä sopimus. Internetin kautta voi toki tilata liittymiä antamalla passin numeron, mutta ainakaan meille niitä ei koskaan tullut perille. Mene siis liittymiä myyvään liikkeeseen ja kohtaa ihminen, mutta ole kärsivällinen: ellet ole ensimmäinen asiakas, odottaminen luultavasti kestää mistä syystä milloinkin. Jollet saa liittymää samana päivänä, huomenna voit aina yrittää uudelleen. Jollet saa huomennakaan, voit todeta pärjänneesi jo muutaman päivän ilman, joten luultavasti selviät jatkossakin.
Fuengirolassa voi hyvin kulkea kävellen paikasta toiseen. Jos olet innostunut patikoinnista ja luonnossa liikkumisesta, täällä on siihen mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä! Pakkaa ihmeessä mukaasi hyvät ulkoiluun sopivat kengät ja ulkoiluvaatetta (paitsi jos tulet tänne kesäksi). Julkista liikennettä kannattaa hyödyntää. Juna kulkee 20 minuutin välein Fuengirolasta Malagaan aina puoleen yöhön saakka ja sekä paikallis- että pidemmän matkan bussit kuljettavat hyvin kohtuullisin hinnoin, joskin aikataulut saattavat ”lievästi” heitellä. Onneksi ei ole elämässä kiirettä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.