tiistai 1. joulukuuta 2015

Harjoittelusta Costa Blancalla

Suoritin harjoitteluni ajalla 12.9-12.12 Costa Blancan Skandinaavisessa koulussa yhdessä luokkakaverini kanssa. Tein koulunavustajan tehtäviä 4-6 luokkalaisten kanssa, mutta tutustuin myös 1-3 luokkalaisten kanssa työskentelyyn sekä iltapäivakerhon toimintaan. Koulu noudattaa ruotsin opetussuunnitelmaa, joten se on hyvin samanlainen kuin suomalainen koulu. Opetus on myös suomenkielellä. Tämän takia uskon harjoittelustani olleen paljon hyötyä ja pystyn hyödyntämään osaamistani Suomessa. Uskon harjoittelun antaneen paljon varmuutta työskennellä lasten kanssa. Olen aiemmalta koulutukseltani lähihoitaja lasten ja nuorten koulutusohjelmasta, joten uskon tämän harjoittelun syventäneeni aiempaa osaamistani. Uskon aiemman osaamiseni antaneen myös tälle harjoittelulle hyvät lähtökohdat ja koin päässeeni alusta asti hyvin jyvälle koulun toimintaan, mutta harjoittelupaikka sopii hyvin kaikille lasten kanssa työskentelystä kiinnostuneille. 

Koulumaailma kiinnostaa itseäni tulevaisuudessa ja sen takia valitsinkin tämän harjoittelukohteen. Olen kiinnostunut toimimaan kuraattorin tehtävissä, mutta harjoittelupaikassani ei ollut kuraattoria. Ajattelen, että tämä harjoittelupaikka sopii parhaiten siis lastentarhanopettajan pätevyyttä suorittaville. Ammattietiikkaani harjoittelupaikka kasvatti varmasti paljon. Koulussa on lämmin ja suvaitsevainen toiminta, ja uskon sen vaikuttaneen myös ammattietiikkaani. Lapset kohdataan lämpimästi ja rehtori viettää lasten kanssa aikaa eri tavalla kuin Suomessa.

Opiskelijavaihto oli mahtava kokemus enkä Helsinki-Vantaalta lähtiessäni kohti Alicantea ole sekuntiakaan katunut lähtöäni. Suosittelen vaihtokokemusta kaikille. Vaihtoon lähteminen vaatii kuitenkin tietynlaista rohkeutta ja kykyä hoitaa omia asioitaan. Espanjan auringon alla kaikki ei mene niinkuin olemme Suomessa tottuneet ja tämä vaatii joskus pitkäpinnaisuutta. Toisaalta Espanja on opettanut ottaa asioita rennommin, aina kaiken ei tarvitse olla minuutilleen. Torrevieja on hyvin turistialuetta, joten todellista Espanjaa kaipaaville suosittelen valitsemaan jonkin toisen kohteen. Myös kansainvälistä harjoittelupaikkaa hakevalle tämä harjoittelupaikka ei tarjoa kansainvälisiä kokemuksia,, työkaverit ja oppilaat ovat suomenkielisiä. Torrevieja on rauhallinen kohde, jossa on paljon lapsiperheitä ja ikääntyneitä ihmisiä. Suosittelen lähtemään kohteeseen luokkakaverin kanssa, näin vaihdosta saa paljon enemmän irti. Kannattaa myös lähteä rohkeasti tutkimaan kaupunkia, yksi vaihdon suurimpia rikkauksia on ollut tutustua ihmisiin ympäri maailmaa. Uudet kansainväliset kokemukset ja tuttavuudet ovat vaikuttaneet arvoihini positiivisesti sekä laajentanut maailmankuvaani. Kävimme paljon retkillä muissa kaupungeissa kuten Murciassa, Cartagenassa ja Alicantessa, joissa näimme enemmän kulttuuria.  


Ajattelin aluksi, että vaihtoon lähteminen kaverin kanssa olisi voinut tuottaa enemmänkin hankaluuksia näin omaa aikaa kaipaavalle. On ollut kuitenkin ihanaa saada jakaa kokemus jonkun kanssa ja puhua niin harjoitteluun kuin vaihtoon ylipäätään liittyvistä iloista ja suruista. Tämän vuoksi en varmaankaan kärsinyt juurikaan koti-ikävästä.  Yhteiset keskustelut auttoivat jäsentämään omia tunteita ja ajatuksia. Kuitenkin oma aika järjestyi aina halutessa, omaa aikaa oli hyvä harjoittaa vaikka lenkillä meren rannassa. Harjoittelu opetti minulle paljon ammattilaisena, mutta vaihto on opettanut minulle myös itsestäni, elämästä ja luonut asioille muutenkin uutta perspektiiviä. Vaihdossa ollessani olen  kokenut tunteita laidasta laitaan ja se varmasti kuuluu ulkomailla asumiseen. Kolme kuukautta on juuri sopiva aika tälläisellä harjoittelulle, ei liian lyhyt tai liian pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.