tiistai 1. joulukuuta 2015

Vaihto -ja harjoittelukokemuksia Torreviejasta








Kansainvälinen vaihto on ollut tutkimusmatka ammatillisesti, mutta se on opettanut vielä enemmän asioita omasta itsestä. Harjoittelussa olen löytänyt uusia puolia itsestäni. Osaan olla tarvittaessa jämäkkä ja ratkaista haastavampiakin tilanteita. Costa Blancan skandinaavisessa koulussa opiskelijalla on mahdollisuus toteuttaa omia projekteja ja tehdä asioita omalla tyylillään. Toisinaan olisin itse kaivannut enemmän järjestelmällisyyttä päiviin, sillä koulun päivät sisältävät paljon muutoksia.

Skandinaavisessa koulussa parasta on ollut hyvä ilmapiiri. Monet oppilaat ovat sanoneet, että koulu eroaa heidän omasta Suomen koulustaan siinä ettei ketään kiusata ja kaikki leikkivät keskenään. Myös harjoittelijan silmissä ristiriitatilanteita on ollut vähän, vaikka yritän muistaa etteivät aikuiset näe kaikkea lasten välillä tapahtuvaa. Olen kuitenkin havainnut, miten suuri merkitys hyvillä ihmissuhteilla ja turvallisella ilmapiirillä on. Näistä asioista ei puhuta turhaan eikä niihin voida koskaan panostaa liikaa.

Vaihdon aikana on herännyt monia ajatuksia ja tunteita. On ollut ilo saada jakaa kokemus toisen opiskelijan kanssa, sillä silloin ajatuksia on voinut vaihtaa keskenään välittömästi.  Opiskelijan asemassa on herkempi huomaamaan myös työpaikan epäkohtia ja en usko, että missään paikassa kaikki olisi täydellistä. On ollut silmiä avartavaa huomata, että Espanjan auringon allakin kaikki asiat eivät suju.

Olen pohtinut harjoittelussa lasten hyvinvointia ja sitä, onko lapsen etu muuttaa hetkeksi toiseen maahan ja erota ikätovereistaan. Sen lisäksi olen vaihdon aikana kohdannut tapauksia, jossa muuttaminen on jäänyt pysyväksi olotilaksi ja silloin lapsella ei ole ollut mahdollisuutta kiintyä mihinkään paikkaan. Tällaiset tapaukset herättävät ristiriitaisia tunteita ja silloin jää usein pohtimaan miten voisi itse olla avuksi, kun lapsi ei voi hyvin.

Työn ohella olen oppinut vapaa-ajallani ihmisten kohtaamisista ja erilaisista kulttuureista. Uskon, että nimenomaan nämä vapaamuotoiset ja aidot ihmisten kohtaamistilanteet opettavat minulle eniten. Torrevieja on turistialue, jonne on tullut ihmisiä ympäri Eurooppaa. Osa on lähtenyt jopa sotaa pakoon ja on ollut mielenkiintoista kuulla, miten he ovat päätyneet juuri tänne paremman elämän toivossa. Parasta vaihdossa onkin ollut se, että eri kulttuurien ja ihmisten kohtaaminen tapahtuu sekä töissä että vapaa-ajalla. Mieleeni on jäänyt ajatus, että Espanjan ikuinen rantaloma -mielikuva on enemmän illuusio. Kaikkialla on omat haasteensa ja myös tässä kohteessa ihmisillä on mitä erilaisimpia vaikeuksia elämässään.


Olen saanut vaihdosta kokemuksia, jotka vaikuttavat paitsi ammatilliseen kasvuuni myös oman persoonallisuuteni kasvuun. Uskon, että reflektiotaitoni ovat entistä paremmat, sillä täällä asioita on katsonut eri perspektiivistä kuin Suomessa. Kolmen kuukautta on ollut hyvä aika kehittää omia sosiaalisia taitoja sekä saada itsevarmuutta. Olen myös huomannut ihmisten kanssa työskentelyn olevan kutsumusalani ja haluan tehdä sitä tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.