tiistai 9. kesäkuuta 2015

Toinen harjoittelu ja käytännön asioita


Toinen harjoitteluni oli mielenterveys- ja päihdetyönharjoittelu (MIP). Tein sen Cefn Coedissa, joka ymmärtääkseni tänä kesänä lopetetaan ja osastot siirretään muihin yksiköihin. En saanut vaikuttaa harjoittelupaikkoihini ja työskentelin ward 3, jossa potilaat olivat enimmäkseen masentuneita ja/tai muistisairaita (hyvä kuntoisia) vanhuksia.
Cefn Coedin käytävä osastolle. Rakennus on toiminut aikaisemmin jonkinlaisena vesilaitoksena. Käytävät muistuttivat lähinnä kauhuelokuvien "mielisaraaloita".

Meillä MIP:in harjoittelupaikoissa oli monenlaisia ongelmia, juurikin sen suhteen mikä vastaa MIP:in tavotteita. Walesissa opiskelijat saivat lähinnä tehdä Suomessa vastaavaa perustasonhoitoa, eli avustaa aamutoimissa, vessakäynneissä, pesuissa, tarjoilla ruokaa yms. Mitään varsinaista oppimista MIP:in aiheisiin en saavanut. Itse en kokenut sitä henk. koht. ongelmaksi, sillä en ole kiinnostunut suuntautumaan mielenterveys- tai päihdetyöhön valmistuttuani.
Maisemat "Ceffarilta" kotiin lähtiessä. Toukokuun alku.

Koska harjoittelusta ei ole niin paljoa kerrottavaa, sen sijaan vapaa-ajasta on!
(Huomautuksena: olemme suurimmaksi osaksi liikkuneet kolmen koplassa, sillä neljäs meistä suomalaisista tuli aikaisemmin ja painottanut vapaa-aikansa enemmän pyöräilyyn ja urheilullisempaan vapaa-aikaan!)
Swansea Bay, huhtikuun alku

Tutustuimme ensimmäisillä viikoillamme muutamaan paikalliseen, Lukeen ja Christianiin. Kerrottuamme olevamme Suomalaisia vaihtareita ja olevamme kolme kuukautta Swanseassa, he innostuivat ja tarjoutuivat esittelemään meille paikallisia nähtävyyksiä ja kertomaan kulttuuristaan. Heidän kanssaan (ja kyydillään) olemme päässeet koluamaan kaikki Swansean ja sen ympäröivät rannat läpi, kiipeämään Walesin 2. korkeimmalle vuorelle, näkemään millaisesta asunnosta Catherine Zeta-Jones on kotoisin jne. En usko että olisin saanut näin paljoa irti tästä maasta ilman heitä!

Pennartista vähän videomatskua... Tänne opiskelijalipun First-linjat kulkivat kerran tunnisssa.

Moniin näistä paikoista pääsee myös julkisilla kulkemaan. Kuitenkaan Frst-linjat, joihin ostimme kausiliput ensimmäiisellä viikolla eivät kuljeta Swansean keskustan ympäristöä pidemmälle. Tämä siis tarkoittaa, että jokaiselle retkelle pitää ostaa oma bussilippunsa. Matka Rhossillin (yksi Euroopan upeimmista rannoista) maksaa about 5 puntaa suuntaansa.
Rhossilli Baylta, huhtikuun loppua
Rannoilla oli paljon simpukoita, meritähtiä ja muita aarteita!
Rhossilli, huhtikuun loppu.
Missä kannattaa käydä Walesissa ollessa?

- Rhossillissa, Rhossilli Bay (mahdollisuus myös     lainesurffaukseen!)
- Pennartissa 
- Pen Y Fanissa --> (http://www.nationaltrust.org.uk/article-1356405780951/)
Walesin 2. korkein vuori. Pakkaa mukaan lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta. Huipulla TUULEE! (Vinkki: pipo ja hanskat mukaan!)
- Dan Yr Ogof Caves, älä hämäänny ensimmäisistä dinosauruksista! Samlla lipulla pääsee tutustumaan kolmeen eri tippukiviluolaan ja näkemään kotieläintarhan! (Hinta about 13 puntaa. Hintansa veroinen!)
- Lontoo, Matkat Lontooseen kannattaaa katsoa edellisen postauksen linkeistä. Halvimmillaan Megabussilla pääsee alle 5 punnan.
- Muualla Englannissa. Teimme itse yön yli kestävän retken Bristoliin. Hotellien hinnat eivät ole mahdottoman korkeita. Bristolissa voi tutustua Cabot Circukseen, jos tykkää shoppailla, yöelämään, sekä nähtävyyksiin.


Cabot Circus, shoppailijan paratiisi!
 Mitä kannattaa varata mukaan Walesiin lähtiessä?

Huomasimme ensimmäisien viikkojen aikana rahan kuluvan nopeammin, mitä sen oli tarkoitus kulua. Walesissa on kallista, ellei tiedä kikkoja ja keinoja päästä halvemmalla. Meillä oli mahdollisuus pestä pyykejä pyykkituvassa, yhden pyykkikerran hinnaksi tuli noin 4 puntaa kuivureineen. Koneet toimivat miten toimivat, halvemmalla pääsee kun pesee käsin.

Bristol, maisemat sillalta
Saimme yliopiston kautta ruuanlaittovälineet, sekä astiat. Niissäkn oli tosin puutosta, kuten juustohöylä. Halvimpia ruokakauppoja olivat Lidl (jotka sijaitsivat huonosti autottomille) sekä Tesco. Liha oli omasta mielestäni kallista. Esim. valmiiksi marinoidut kanat olivat kalliimpia kuin marinoimattomat.  

Bristol, Clifton Suspension Bridge Trust (kuva otettu liikkuvasta autosta...)
Lähdimme helmikuun lopussa ja öisin saattoi olla vain muutama aste lämmintä. Kannattaa ottaa siis paljon lämmintä vaatetta mukaan, pipo (Swanseassa tuulee välillä todellakin kylmästi!) sekä hanskat. Meillä oli tuuria, sillä sateita ei ollut kamalan useasti. Kumisaappaat ja sadetakki ovat kuitenkin fiksu vaihtoehto ottaa mukaan. Hyvät kävylykengät, sillä bussi ei vie joka paikkaan ja suurin osa vapaa-ajan tekemisistä on luonnossa oleilua ja seikkailua. Sisäkengät, sillä osan lattioista peitti kokolattiamatto. Suomalaisia herkkuja, kuten salmiakkia, ruisleipää ja suklaata tulee ulkomailla aina ikävä! Paikalliset karkit eivät olleet kummoisia...

Kaikista tärkein mukaan otettava on kuitenkin avoin retkimieli!





















Tämä aamupala oli päivän pelastus toukokuussa.


HAUSKAA MATKAA SEURAAVILLE LÄHTIJÖILLE!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.