torstai 28. toukokuuta 2015

Ida Itävallassa - Vinkkivitonen vaihtarille

1) Selvitä oikeasti asuinpaikkasi terveydenhuolto ja sen palvelut. Suurpiirteisyys ei riitä. Sunnuntai-aamuna angiinassa se ei ole hauskaa eikä järin kiinnostavaa googletella asiaa vieraalla kielellä kun henki kulkee nipinnapin ja jo puhelimen korvalla pitäminen tuntuu Olympia-tason urheilusuoritukselta. Nimimerkillä "kokemusta on". Lisävinkki: jos menet sairaalaan lääkäriin, ota varmuudeksi mukaan tärkeimmät tavarasi ja parin päivän alusvaatteet; you never know! Nim. "kokemusta tästäkin, kahdesti"

2) Laadi kuukausibudjetti tulojesi mukaan. Halvemman hintatason maissa suomalainen saattaa tuntea itsensä hetkellisesti kroisokseksi ja hullaantua, mikä kostautuu myöhemmin. Loppuajasta reissatessa ei ole mukavaa pohtia että juonko kupin kahvia vai käynkö katsomassa nähtävyyttä; hinta on sama.

3) Kulttuurierot saattavat olla todella suuria, vaikka olisimme kotoisin samalla mannerlaatalta. Suomi on joissain asioissa hyvin edistyksellinen, esimerkiksi pankkikortilla maksamisessa, kielitaidossa, julkisen liikenteen järjestäytymisessä ja luotettavuudessa sekä puhelimen kuuluvuuden ja 3G-verkon kattavuudessa. Edellämainitut asiat saattavat olla toisissa maissa vuosia jälkijunassa.

4) Kanna opiskelijakorttia mukana, sillä saa alennuksia vaikkei kortti olisikaan kansainvälinen. Reissussa on aina mukavampaa maksaa lipun hinnasta puolet vähemmän kuin normaalisti.

5) Jos vuokraat yksityiseltä taholta asunnon ja saat vieraskielisen vuokrasopimuksen, kannattaa käännättää se jollain taholla sanasta sanaan ja säilyttää tallessa. Näin ollen on helppo varmistaa jos asuntoon tulee jotain, edes pieniä juttuja, että kuka on vastuussa. Kaverin tai tutun aiemmin tekemä oikoluku porsaanreikien vuoksi ei enää myöhemmin auta, etenkin jos se sopimusta on käyty läpi vain suullisesti.

BONUS! Pieni syvempi sukellus kulttuuriin voi koitua eduksesi. Opettele ja muista paikalliset tervehtimisfraasit, kiittämis- ja pyyntösanat maan valtakielellä, vaikka muuten asioisitkin englanniksi; kahvisi alkaa maistua yllättäen paremmalta ja naapurikin hymyilee jotenkin kummallisen leveästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.