lauantai 23. toukokuuta 2015

Asenne ratkaisee!


Espanja on minulle tuttu kohde ja Fuengirolassa minulla toinen koti. En siis joutunut miettimään ennen vaihtoon lähtemistä asunnon hankkimista tai muitakaan alkujärjestelyitä.

Suunnittelin matkani niin, että voin jäädä Espanjaan lomailemaan harjoittelun päätyttyä. Tätä suosittelen myös muille vaihtoon lähtijöille! Harkka-aika saattaa olla hektistä ja koko ajan oppii uutta kielestä, kulttuurista ja itse harjoittelusta. Pienikin loma ennen kotiin palaamista lataa akkuja ja kotiin palaa rentoutunut matkaaja.

Tarpeellinen info ennen matkaa

Kävin Málagan yliopistossa kuukauden pituisen espanjan kielen kurssin. Kaikenlaisten alkuhämmennysten jälkeen en saanut minkäänlaista alkuinfoa kielikurssista. Läheteltyäni sähköposteja Málagan yliopistolle, seikkailtuani busseilla etsimässä eri kampuksia ja kysyttyäni asiasta tarkempia tietoja yliopiston opettajalta pääsin loppujen lopuksi oikeana päivänä oikeaan aikaan kielikurssille. Loppu hyvin, kaikki hyvin! Olisin kuitenkin päässyt huomattavasti helpommalla jos tiedot kurssista olisi ollut minulla jo etukäteen. Pientä selvittelyä vaati myös se, ettei kielikeskuksessa ollut tietoa minusta kurssille osallistujana. Alkuinfossa (jonka sain kurssin jo alettua) oli tietoa esimerkiksi asunnon hankkimisesta yliopiston kautta jne.

Vakuutus ja vararaha

Diak vakuuttaa opiskelijat kansainvälisen vaihdon ajaksi. Sain koululta vakuutuskortin mukaan reissuun. Olen käynyt tämän kevään aikana useamman kerran vuoren huipulla ja erään vaelluksen päätteeksi jalkapohjani tulehtuivat. Otin yhteyttä Fuengirolassa asuvaan suomalaiseen lääkäriin ja hän tulikin kotikäynnille.

Maksettuani lääkärinkäynnin ja tarvittavat lääkkeet itse hain vakuutusyhtiöltä lähemmäs kahtasataa euroa takaisin. Koululta saadussa vakuutuskortissa oli väärä numerosarja, jonka myötä sain korvauksen tililleni vasta kuukausi myöhemmin.

Tarinan opetus: Muista varakassa äkillisten tilanteiden varalle!

Lennot

Málagaan lentää halvimmillaan viidelläkympillä. Kalleimmillaan useammalla satasella. Jos siis matkan ajankohta on tiedossa jo muutamaa kuukautta aiemmin, suosittelen ostamaan halvat lennot kun sellaiset näkee. Norwegian ja Finnair lentävät suoraan Helsingistä Málagaan, Ryanair Tampereelta. Nämä ovat minun useimmin käyttämät reitit ja yhtiöt.

Asunto

Asunnon hankkimisessa on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi se, kuuluuko sähkö vuokran hintaan. Espanjassa sähkö on kallista. Talvella puhaltimen ja kesällä tuulettimen  käyttäminen ovat sähkösyöppöjä ja kuukausittainen 100€ sähkölasku saattaa tulla ikävänä yllätyksenä jos siihen ei ole varautunut. Itse suosin villasukkia lämmittimen sijaan.

Mikäli asunnon vuokraa suomalaisen kautta, on siinä usein "suomilisä". Tällöin on helpompi asioida ongelmatilanteissa asunnon omistajien kanssa, mutta kannattaa miettiä etukäteen kuinka paljon siitä on valmis maksamaan ylimääräistä.

Muita huomioitavia asioita ovat mm. sijainti, tuulettimen/lämmittimen olemassaolo, nettiyhteys ja uima-allas. Lämmittimen/tuulettimen tarpeellisuutta voi pohtia omasta näkökulmastaan. On hyvä miettiä ennakkoon riittääkö matkan ajaksi espanjalaisen puhelinliittymän netti, vai tarvitseeko kotiin erillisen yhteyden. Harjoittelupaikassani oli myös hyvä yhteys ja mahdollisuus käyttää tietokonetta harjoitteluaikojen ulkopuolella. Uima-altaat ovat espanjalaisille tyypillisesti suljettuina talvikauden ja aukeavat kesäkuun puolessa välissä. Syksyllä altaat suljetaan syyskuun kieppeillä. Suomalaisten kansoittamissa taloyhtiöissä voi uida läpi vuoden.

Perillä


Puhelinliittymä

Suosittelen valitsemaan puhelinoperaattoriksi jonkin maan suurimmista. Itse tein virheen ja valitsin pienen firman, jonka kanssa tulikin suuria ongelmia. Puhelintililleni lataamiani rahoja katosi, eivätkä he ottaneet vastuuta tapahtuneesta. Pitkän taistelun, useiden käyntien, puheluiden ja sähköpostien jälkeen sain rahani takaisin. Nimiä mainitsematta en voi suositella Hits mobilen palveluita.

Opetus: Pidä pintasi ja vaadi korvaus tilanteissa joissa se sinulle kuuluu!

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne Espanjassa on toimivaa. Bussi Fuengirolasta Madridiin (yli 7h matka) maksaa vain 25€. Sama matka nopeimmalla junalla on lähes 100€, mutta matkustusaika tietysti huomattavasti lyhyempi. Itse olen ajellut halki Espanjaa bussien kyydissä ja suosittelen lämpimästi tätä tapaa katsella maisemia ja tavata uusia ihmisiä.

Pankkiautomaatit, käteistä, kolikoita, tippi!

Pankit määrittävät itse kuinka paljon he ottavat palkkiota siitä, että heidän automaatistaan nostaa rahaa. Suurin osa pankeista ottaa alle euron/nostokerta. Tiedän kuitenkin ainakin yhden, joka veloittaa joka nostosta 7€. Siispä kannattaa seurata tilitietojaan ja suosia pankkeja, joiden automaattien käyttäminen tulee itselle halvimmaksi.

Voi yllättää kuinka monessa paikassa ei vieläkään voi maksaa kortilla. Pidä siis aina käteistä varuiksi mukana!

Tippaamisesta kuulee puhuttavan erilaisia sääntöjä. Paikallinen espanjan opettajani opetti minulle seuraavaa: Pelkästä kahvikupillisesta ei jätetä koskaan tippiä. Pieni tippi (esimerkiksi 1 ja 2 senttiset) ovat loukkaavampia kuin se, ettei jättäisi ollenkaan tippiä. Normaali summa ravintolakäynnistä on 1-3 €. Opiskelijat eivät tippaa ja se on hyväksyttävää. Taksikuskille voi jättää muutaman kymmenen senttiä JOS kuski on erityisen sympaattinen :) .

Roskikset, postilaitos, lääkkeet, vesi

Roskalaatikot eivät sijaitse taloyhtiöissä, vaan katujen varsilla. Ovat siis kaikkien käytettävissä.

Postimerkkejä voi osaa Estancoista eli tupakkakaupoista sekä postista. Jos erehdyt ostamaan postimerkin kioskista, jossa on erillinen postilaatikko (eri värinen kuin katujen varsilla olevat), et voi ko. postimerkillä varustettua postia sujauttaa "normaaliin" laatikkoon, vaan kyseessä on yksityinen postipalvelu.

Lääkkeet ovat Espanjassa yleisesti ottaen halvempia kuin suomessa. Itse aina lisään apteekin tiskillä lauseen perään "más barato", eli halvin tuote. En osta Suomessakaan Buranaa vain tuotemerkin vuoksi, vaan samaa lääkeainetta halvemmassa paketissa.

Kraanavesi on täysin juotavaa, mutta joku saattaa maistaa vedessä pienen lisämaun. Itse juon kraanavettä monestakin syystä. Veden kantaminen kaupasta tuntuisi ihan hullulta ja miksi myöskään maksaisin siitä ylimääräistä!

Ruoka-ajat

Espanjalaiset syövät aamiaista noin yhteentoista saakka ja tyypillisesti aamiaiseksi on tarjolla vain leipää. Fuengirolassa löytää kuitenkin helposti aamulla myös munakasta tai esimerkiksi englantilaisen aamiaisen, onhan täällä niin paljon turistejakin.

Lounasta nautitaan puoliltapäivin noin kolmeen ja illallista tyypillisesti vasta seitsemän jälkeen illalla. Useissa ravintoloissa kokkikaan ei tule ennen seitsemää töihin, joten kannattaa sopeutua Espanjalaiseen rytmiin.

Siesta 

Espanjalaiset viettävät siestaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että liikeet sulkevat ovensa noin 14-17 väliseksi ajaksi. Turistikaupat sekä isommat vaateliikkeet eivät aina vietä siestaa.

Avoimuus, varovaisuus ja turvallisuus

Espanjalaiset ovat avoimia ja puheliaita. Kun Suomessa liian usein käännetään katse kun vastaan tulee vieras ihminen, täällä bussissa viereen istuvaa tervehditään ja joskus jutellaan loppumatka. Ole siis avoin uusille tilanteille ja ihmisille, saat enemmän irti ajastasi reissun päällä.

Ole varovainen ja usko varoitteluita yksin liikkumisesta yöaikaan. Valitse baarista kotimatkalle taksi, vaikka matka ei olisikaan pitkä. Todistin valitettavasti ryöstö- ja hakkaamistilannetta keskellä kaupunkia illalla katuvalojen loisteessa. Tällöin ihmisiä oli paljon liikkeellä, mutta mikään ei estänyt miesjoukkoa toimimasta.

Oma asenne!

Tärkeintä on oma asenne tilanteessa kuin tilanteessa!

Tervehdi niin bussikuskia, kuin kaupantätiäkin: "Hola!". Muista aina sanoa lauseen perään "por favor", joka vastaa englanninkielistä sanaa "please". Palvelun laatu riippuu usein omasta käytöksestä. Huikkaa kaupasta tai ravintolasta lähtiessäsi "hasta luego", eli näkemiin.

Espanjassa elämänrytmi on yleisesti ottaen hitaampaa kuin Suomessa. "Mañana mañana" -asenne näyttäytyy monissa tilanteissa, eli asioita ei useinkaan hoideta kiireellä, vaan "huomenna sitten". Espanja kasvattaa kärsivällisyyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.