sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Cyfarch o Gymru - Greetings from Wales


Part 1

Hello there!

Olen toisen vuoden sairaanhoitaja-diakonissaopiskelija Helsingistä ja olen vaihdossa Walesin Swanseassa.

Matkani alkoi 26. helmikuuta kahden muun koulumme opiskelijan kanssa, ensin lentäen Helsingistä Lontooseen ja Lontoosta 6 h bussilla Swanseaan. Täällä meitä odotti pari viikkoa aikaisemmin lähtenyt opiskelijatoverimme.

Asumme hieman kaupungin ulkopuolella, Hendrefoilanin Student Villagessa - kaikki suomalaiset tytöt samassa kommuunissa. Kun näimme kämppämme ensimmäisen kerran, taisi kaikille tulla äkkiä ikävä takaisin kotiin. Huoneet ja koko kämppä on aika karussa kunnossa. Likaiset kokolattiamatot, huonosti vetävä vessa ja asunnon 'vankilalook' ei tehnyt meihin vaikutusta. Omilla tavaroilla, siivouksella ja tottumisella olemme saaneet kämpästä ihan kivan kodin. Täytyy kehua myös kämppiksiä, niiden avulla täällä on jaksanut hyvin! Olemme kuulleet huhuja, että tämän vuoden opiskelijat ovat viimeisiä, jotka asuvat täällä - sen jälkeen koko opiskelijakylä hajotetaan maan tasalle.


Oman huoneen turvassa raekuurolta!


Asunnoltamme kävelee keskustaan tunnissa, mutta bussilla pääsee 20 minuutissa. Päätimme hankkia bussipassit täällä olon ajaksi ja bussilla kuljemme nyt tiuhaan tahtiin - oli nimittäin kalliit. Onneksi passilla pääsee matkustamaan laajalla alueella ja olemmekin tehneet paljon retkiä, pääosin Swansean kauniille rannoille. Bussit ovat kulkeneet ihan kivasti, paitsi nyt viime aikoina. Kaikki Swansean yliopiston opiskeljat ovat 3 viikon pääsiäislomalla ja lähteneet pois opiskelijakylästä. Bussit kulkee harvemmin ja olemme olleet välillä jumissa täällä.





Mumbles, Gower
Swansea bay
Langland bay


Teen täällä ollessani harjoittelun kahdessa eri paikassa. Olen ollut viimeiset 4 viikkoa tekemässä mielenterveysharjoittelua Cefn Coed Hospitalissa. Työskentelen osastolla 3, joka on iäkkäiden mielenterveysosasto. Osaston potilaat ovat siellä pääosin masentuneisuuden ja itsetuhoisen käytöksen vuoksi. Osalla potilaista on taustalla myös muistisairauksia.

Cefn Coed Hospital

Ensimmäinen viikko harjoittelussa meni kieltä ja osaston touhua ihmetellessä. Paikallisten aksentti oli aluksi hankala ymmärtää, mutta nyt kun korva on tottunut sille, ei sen ymmärtämisessä ole pahemmin enää ongelmia. En ollut kovin vakuuttunut harjoittelupaikkani osastosta ja siitä, että tulisin oppimaan siellä paljoa. Opiskeljat täällä saavat tehä huomattavasti vähemmän kuin mitä saamme tehdä Suomessa. Ensimmäisten viikkojen aikana työpäiväni koostuivat pääosin potilaiden kanssa jutustelusta, teen tarjoamisesta ja astioiden tiskaamisesta.

Cefn Coed Hospital

 Kun kerroin turhautumisestani harkkapaikkaa kohtaan opettajille täällä ja Suomessa, kerrottiin minulle, että tarkoituksena täällä on pääosin tutustua kieleen, kulttuuriin ja eroihin Suomen ja Walesin välillä. Näihin olenkin sitten keskittynyt. Olen oppinut uusia sanoja ja tekemään oikeanlaista teetä, käynyt aktiivisesti keskustelua potilaiden kanssa ja ihmetellyt osaston touhua. Pikkuhiljaa olen päässyt tekemään enemmän, kuten seuraamaan ECT-hoitoa, tekemään haavanhoitoa, tutustumaan potilaiden taustoihin ja kerran saanut jopa antaa lihaksensisäisen injektion.

Muuten olen tykännyt harkkapaikastani. Ensinnäkin, se sijaitsee 30 min kävelymatkan päässä asunnolta ja on kukkulan päällä - kotimatkamaisemat ovat upeat! Osaston potilaat tykkäävät kysellä asioita Suomesta ja minä mielelläni kerron heille ihanasta Suomen maasta! Osaston työntekijät ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja ovat ystävällisiä. Osastolla on tutustunut myös kahteen paikalliseen sairaanhoitajaopiskelijaan.

Olen kysellyt paikallisilta opiskelijoilta paljon heidän opiskeluistaan ja eroista koulujemme välillä. Iso-Britanniassa sairaanhoitajaopiskelijoiden täytyy erikoistua johonkin viidestä vaihtoehdosta (adult, mental health, learning disability, children & midwifery). Paikallisille onkin ollut yllätys, kun olen kertonut ettei meillä Suomessa erikoistuta.
Sairaanhoitajaopinnot kestävät 3 vuotta ja opiskelijat suorittavat vuodessa 3 eri harjoittelua siellä, mihin on valinnut erikoistuvansa. Paikalliset opiskelijat eivät saa katetroida, ottaa suoniverinäytteitä tai mitata edes verensokeria. Kuulemma pitää käydä erillisiä kursseja, jos haluaa tehdä näitä asioita.

Harjoitteluiden vastapainoksi olemme tehneet paljon retkiä lähelle ja vähän kauemmaksi. Swansea sijaitsee aivan rannikolla, joten lähellä on paljon kauniita rantoja. Olemme käyneet myös seikkailemassa lähikaupungeissa, kuten Tenbyssa ja Walesin pääkaupungissa Cardiffissa! Nautimme suuresti kauniista maisemista ja auringosta, joka paistaa täällä yllättävän paljon - ottaen huomioon, että Swansean pitäisi olla sateisin kaupunki Iso-Britanniassa.



Rhossili Bay

Three Cliffs Bay


Tenby, Pembrokeshire





Part 2

Prynhawn da, good afternoon!

Nyt ollaan jo lähestymässä vaihdon loppua! Paljon olemme nähneet ja kokeneet! Olen oppinut jo vähän toista paikallista kieltä, kymriä.

Bore da. = Hyvää huomenta.
Nos da. = Hyvää yötä.
Diolch. = Kiitos.
Bach = little = käytetään hellittelynimenä
Araf! = Seis!

Olin toisessa harjoittelussa Morristonin sairaalassa. Morriston on osa Swanseata, mutta työmatkat kestivät 1,5 h suuntaansa. Tein harjoittelun Pembroke Wardilla, joka on plastiikkakirurginen osasto.

Harjoitteluni osastolla oli paljon antoisampi ja mieluisampi, verrrattuna ensimmäiseen. Potilaat vaihtuivat tiuhaan tahtiin, vammat ja potilaat kaikki erilaisia ja kuhinaa riitti joka päivä. Valitettavasti sairaanhoitajaopiskelijoiden työnkuva täällä on paljon suppeampi, etten saanut tehdä mitään lääkkeisiin liittyvää - ainoastaan sain seurata. Otin kuitenkin kaiken irti lääkärinkierroista ja tarkkailin silmä kovana mitä osaston sairaanhoitajat puuhasivat.
Suurimmaksi osaksi päivistä kuitenkin työskentelin healthcare support worker- eli lähihoitajien kanssa. Koin saavani tästä enemmän irti, kun pääsin tutustumaan ja juttelemaan potilaiden kanssa. Ja pääsin tekemään paljon, vaikka kaikki eivät olleet niin sairaanhoidollisia juttuja.
Sain kuitenkin tehdä haavanhoitoa, viedä potilaita leikkausodotukseen ja seurata mitä potilaille tapahtuu siitä kun he saapuvat osastolle ja lopulta lähtevät pois. Uusi asia, jonka sain kokeilla oli tehdä potilaalle leech therapy treatment eli käyttää iilimatoja haavanhoidossa.

Olemme tehneet lisää retkiä Swanseassa ja sen ulkopuolella. Olemme nähneet suurimman osan Swansean kauniista rannoista, käyneet lähikaupungeissä ja -kylissä sekä viimeisimpänä tutkineet Brecon Beacon National Parkia, kävimme Dan yr Ogof-tippukiviluolassa ja valloitimme Walesin toiseksi korkeimman vuoren, 886 m!



Pennard Cliffs
Pen y Fan - Walesin toiseksi korkein vuori VALLOITETTU!

Brecon Beacons National Park

Dan Yr Ogof tippukiviluola


Vaihdon lopuksi tutustuimme Swansean yliopistoon ja otimme osaa paikallisten sairaanhoitajaopiskelijoiden luentoihin. Olemme päässeet seuraamaan luentoja monenkymmenen muun opiskelijan kanssa ja pääsimme myös osallistumaan pienryhmäluentoon, jossa eräs luennoitsija kertoi omista kokemuksistaan traumaperäisestästressihäiriöstä.

Maisemia Swansean yliopiston Glyndwr Buildingista


Swansea University

Bussi, joka kuljettaa meidät yliopistolta suoraan opiskelijakyläämme!

Luennon aiheena: Advanced Decisions

Yliopiston wc....



Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen vaihtooni! Vaikka ensimmäinen harjoittelupaikka ei ollut mieluinen ja valituksia mielenterveysharjoittelupaikoista ei otettu tosissaan, sain harjoittelupaikoista irti niin kulttuurin, kielen ja sairaanhoitajien työn osalta. Paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä ja ottivat suomalaiset vaihto-opiskelijat hyvin vastaan. Swansea oli tosissaan kaunis kaupunki, erityisesti mieleen ja muistoihin jäävät sen kauniit rannat ja maisemat. Vettä satoi yllättävän vähän, meille ennen lähtön kun kerrottiin, että Swansea on Iso-Britannian sateisin kaupunki. Aurinko helli meitä suurimmaksi osasta ajasta. Tutustuimme muihin ulkomaalaisiin opiskelijoihin ja saimme uusia ystäviä myös paikallsisita ihmisistä. Erityisen kiitollinen olen myös muille suomalaisille vaihtareille, joiden kanssa sain elää kämppiksinä 3kk. Ilman heitä reissu ei olisi ollut yhtä mahtava! Kiitollisena ja onnellisena vaihtoajasta, voin todeta, että vaihtoon kannattaa todellakin lähteä!


Swansea Bay 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.