lauantai 16. toukokuuta 2015

Jönköping, Ruotsi


Matka kohti Ruotsia alkoi 10.1.2015. Lensin Helsingistä Tukholmaan, josta jatkoin matkaa bussilla koti Jönköpingiä. Lento Tukholmaan kesti vain tunnin, mutta bussimatka viisi tuntia. Kyseisen viikonlopun aikana oli mahdollista saada pick-up palvelu, mikä tarkoitti, että autokyyti yliopistolle oli järjestetty tiettyinä kellonaikoina. Vasta yliopistolla asunto-toimistolla saimme tietää minne majoitumme ja allekirjoitimme vuokrasopimukset. Minulla kävi tuuri ja sain huoneen haluamastani asuntolasta Jönköpingin keskustasta kävelymatkan päästä koululta. Asunto on taattu vaihto-opiskelijoille koulun kautta, mutta jos haluaa johonkin tiettyyn asuntoon, niin kannattaa laittaa hakemus menemään heti ensimmäisenä mahdollisena hakupäivänä.





Paikallisen opiskelijajärjestön kautta oli myös mahdollista lainata ns. aloituspaketti, joka sisälsi ensimmäisien päivien kannalta tarpeellisia tarvikkeita kuten ruokailuvälineet ja lakanat. Jokaisen kansainvälisen vaihto-opiskelijan on myös mahdollista saada itselleen ”international buddy”. Oma ruotsalainen ystäväni oli minua koululla vastassa.





Ensimmäisen viikon aikana oli kick-off viikko ja koulun puolesta oli järjestetty paljon erilaista ohjelmaa. Ensimmäisen viikon aikana oli myös erilaisia luentoja ja tiedotustilaisuuksia koskien yleisiä asioita ja opiskelua Ruotsissa.  Kävimme läpi myös jokaisen valitsemat kurssit ja tässä vaiheessa oli mahdollista tehdä vielä muutoksia suunnitelmiin, jos oli tarvetta. Kaikki vaihto-opiskelijoille mahdolliset kurssit on toteutettu englanniksi, joten vaikka ei ruotsia osaisikaan, niin suosittelen tätä vaihtoehtoa lämpimästi.




Itse opiskelen täällä koko kevät lukukauden, mikä tarkoittaa että vähimmäisopintopistemäärä on 30 opintopistettä. Itselläni opinnot koostuvat kahdesta kurssista, jotka molemmat ovat 7,5 opintopisteen laajuisia Intercultural and international communication ja Swedis language, culture and society 2. Ensimmäistä kurssia suosittelen lämpimästi kaikille. Ruotsin kurssi on tarkoitettu kaikille vaihto-opiskelijoille ja ensimmäinen osa alkaa ihan alkeista. Itse sain valita suoraan kakkoskurssin, mutta sekin oli tasoltaan vähän liiankin helppo.





Puolet opintopisteistäni 15 op koostui harjoittelusta, jonka suoritin mmk kokonaisuuteen kuuluen. Ehtona vaihtoon lähdölleni oli se, että saan tehdä harjoittelun Ruotsissa. Minulle räätälöitiin täällä oma opintokokonaisuus koskien harjoittelua ja harjoittelupaikkakin hankittiin minulle koulun kautta. Kävin toisella viikolla opintokokonaisuudesta vastaavan opettajan kanssa tutustumassa harjoittelupaikkaan ja sopimassa asioista. Kaikki oli todella hyvin järjestetty. Ainoa mitä minun tuli tehdä itse oli lähettää etukäteen esittelykirje ja cv itsestäni sekä tietysti olla yhteydessä harjoittelupaikkaan Ruotsiin saapuessani. Harjoitteluni suoritin alaikäisten turvapaikanhakijoiden asuntolassa Jönköpingissä. Harjoitteluni oli laajuudeltaan 10 viikkoa, mutta suoritin harjoitteluni 15 viikon aikana, jotta harjoittelu ei tuntuisi liian raskaalta opintojen ohessa. Harjoittelun suoritin ruotsiksi. Ehtona harjoittelupaikan saannille oli hyvä ruotsin kielen taito. Olen ollut aiemmin Ruotsissa au-pairina, joten kieli ei ollut minulle ongelma. Tietenkään kielitaitoni ei ole täydellinen ja se olikin suurin syy siihen, että hakeuduin Ruotsiin vaihtoon.



Yliopistolla on todella paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja nyt tammikuussa tänne saapui yli kaksisataa vaihto-opiskelijaa. Suurin osa kavereistani täällä on vaihto-opiskelijoita, joten tuntuu että täällä tulee puhuttua enemmän englantia kuin ruotsia.









Nyt takana on jo neljä kuukautta täällä vaihdossa. Ensimmäinen kurssi ja harjoittelu on suoritettu ja jäljellä enää muutama luento ja yksi tentti. Lukukautta on jäljellä enää muutama viikko ja osa ystävistäni on jo lähtenyt takaisin kotiin. Tähän aikaan on mahtunut paljon hioenoja kokemuksia. Olen viihtynyt todella hyvin ja aika on kulunut liiankin nopeasti. Onneksi saan palata tänne kesällä uudestaan sillä sain kesätöitä harjoittelupaikastani.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.