Huikeaa, jos olet valinnut Hannoverin vaihtokohteeksesi. Tässä muutamia vinkkejä mitä ennen vaihtoa voi tehdä ja mitä vaihdon aikana olisi syytä huomioida.
Hannover sijaitsee Saksan itäosissa. Hannoveria voi kuvailla rauhalliseksi vaihtokohteeksi, eikä ylimääräisiä rokotuksia (ellei punkkirokotusta lasketa, sekin on vaihtoehtoinen) tarvitse.
MITÄ TEHDÄ ENNEN VAIHTOA, JA VAIHDON ENSIMMÄISINÄ PÄIVINÄ?
Osallistu orientaatiokurssille (!). Itse en pystynyt sille osallistumaan, mutta onneksi informaatio kulkee hyvin. Lisäksi on hyvä ostaa lentoliput etukäteen. Helsingistä ei mene suoria lentoja Hannoveriin, Bremeniin ja Hampuriin kylläkin. Jos haluat säästä hieman, voit ostaa lennot Bremeniin tai Hampuriin ja hypätä junaan. Hampurista menee 2-3 tuntia junalla, Bremenistä noin 1 tunti. Itse ostin liput Hannoveriin, ja se kustansi noin 200 euroa.
Asumispaikan löytäminen on myös hyvä aloittaa ajoissa. Itse löysin asumispaikan netistä ( http://www.wg-gesucht.de/ ). Sinne voi jättää avoimen hakemuksen, sillä tavalla sain itse huoneen solusta. Soluasuminen on yleistä Saksassa, joten siihen on syytä varautua. Ei pidä myöskään turhautua, jos asumispaikkaa ei saa heti, minulla meni ainakin muutama kuukausi ennen kuin tärppäsi. Monet vuokralaisten hakijat haluavat myös tavata paikan päällä, mutta itselläni kävi hyvä tuuri siinä mielessä että skypettäminenkin riitti. On myös mahdollista saada asumus paikallisista opiskelija-asuntoloista, tällaisesta vaihtoehdosta kannattaa kysellä Hochschule Hannoverin koordinaattorilta. Itse asuin Vahrenwaldin kaupungin osassa, joka on noin 15-20 minuuttia keskustasta. Hannoverissa on kattavat julkiset kulkuyhteydet.
Vielä pienenä muistutuksena, että laitathan matkustusvakuutuksen kuntoon ennen vaihtoon lähtöä! Ikinä ei tiedä mitä tien päällä sattuu.
Saksa on myös käteismaa. Kannattaa tarkastaa omasta pankista, kuinka paljon he veloittavat käteisnostoista ulkomailla. Hannoverin keskustassa on useita paikkoja (ja suurin osa kioskeista) jotka eivät hyväksy korttia lainkaan. Itse myös nostin rahaa ennen kuin lähdin, mutta koen että saksalaiset raha-automaatit ovat luotettavia.
Mitä kännykkäliittymään tulee, Hannoverissa on monia erilaisia vaihtoehtoja. Itse kallistuin Vodafonen prepaid liittymään. Liittymään voi ladata haluamansa määrän rahaa, ja dataa käytettäväksi. Jos haluaa "kunnollisen" kännykkäliittymän, olen ymmärtänyt että se on haasteellisempaa, varsinkin jos on vain yhden lukukauden Saksassa. Kuten aiemmin mainitsin, moni täällä ei puhu englantia. Siitä ei kuitenkaan kannata murehtia, sillä koululla on huiput tutorit, jotka auttavat juuri esimerkiksi kännykkäliittymän hankkimisessa (plus monissa muissakin käytännönasioissa).
KOULU JA ARKIELÄMÄ
Suosittelen saapumaan Hannoveriin syyskuun alussa. Silloin Hochschule Hannoverissa on käynnissä StudyCamp, jossa toivotetaan kaikki kansainväliset vaihto-oppilaat tervetulleeksi. Miltei joka illalle on suunniteltua ohjelmaa kioskshoppingista grillailuun. Saksassa on todella lämmin vielä syyskuun alussa, joten on mukavaa viettää aikaa ulkona. StudyCampiin kuuluu myös saksan kielen intensiivikurssi, joka auttaa pääsemään alkuun opinnoissa. Itse koin StudyCampin todella hyväksi, ja tutustuin monen eri maan vaihto-oppilaisiin. StudyCampin myötä muodostui kaveriporukka, jonka kanssa reissailin Saksassa ja Amsterdamissa, ja vietin muutenkin todella paljon vapaa-aikaa.
Koululle maksetaan ennen vaihtoon tuloa lukukausimaksu. Saksaan saapuessa saat käyttöösi semestercardin, mikä oikeuttaa sinulle ilmaiset kyydit julkisilla (metro, bussi, juna). Lisäksi voit matkustaa esimerkiksi Bremeniin ilmaiseksi.
Koulu on verrattaen erilaista kuin Suomessa. Suurin osa kursseistani oli englanniksi, ja muutama saksaksi. Saksankieliset kurssini olivat enemmän käytännönläheisiä, joten se ei vaatinut täydellistä saksankielen tuntemusta. Lisäksi kurssikaverit olivat todella avuliaita, jos en ymmärtänyt ohjeita. Myös kurssikoot ovat huomattavasti vaihtelevempia. Yhdellä kurssilla on kaksi minun lisäkseni, toisella on 30.
Elikustannukset Saksassa ovat huomattavasti matalammat kuin Suomessa. Liha ja maitotuotteet ovat halvempia, samoin kosmetiikkatuotteet. Vessapaperi on jostain syystä hieman kalliimpaa, syytä en osaa sanoa. Myös ulkona syöminen on halvempaa.
KIELI JA KULTTUURI
Mielestäni olisi suositeltavaa, että on jonkin asteinen saksankielen osaaminen. Monet paikalliset eivät juurikaan osaa englantia, tai he eivät halua käyttää sitä. Esimerkiksi ruokakaupassa ja baareissa saksankielen taito on osoittautunut hyödylliseksi. Hochschule Hannover tarjoaa saksan kielen kurssin tasosi mukaan, ja se kestää koko lukukauden. Siitä on ollut todella paljon hyötyä arkielämässä!
Saksassa erilaiset oluet sekä liharuuat ovat suuressa arvossa. En itse ollut mikään oluenjuoja, kun lähdin Saksaan, mutta täällä oppii millaista on hyvä olut. Suosittelen käymään paikallisessa Herrenhäuser panimossa tutustumassa miten olutta tehdään! Vaikka liharuokia on paljon tarjolla, löytyy miltei joka ravintolasta kasvisvaihtoehtoja.
Matkustelu Hannoverista toisiin kaupunkeihin ja maihin on todella helppoa. Olen vaihtoni aikana ollut Bremenissä, Hampurissa, Berliinissä ja Amsterdamissa. Helpoin ja halvin tapa on hypätä Flixbussiin (paikallinen Onnibussi). Esimerkiksi liput Amsterdamiin ja takaisin kustansi noin 50 euroa.
Hannoverissa on myös paljon erilaisia tapahtumia pitkin vuotta, esimerkiksi oopperaa, jalkapalloa ja konserttia. Joulutorit on täällä todella iso juttu, eikä syyttä! Kojuista voi ostaa kaikenlaista herkullista syötävää ja siemailla glühweinia jouluvalojen alla.
Mit freundlichen Grüßen,
Ines
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.