maanantai 26. joulukuuta 2016

Vaihto Belgiassa Bruggessä

Vaihtoni Belgiassa oli yksi elämäni parhaita kokemuksia. Aikani siellä täyttyi kaikenlaisista kommelluksista ja kulttuurieroista kuten odotettavaa on.

Aloitin ensimmäisen harjoitteluni teho-osastolla viikko saapumiseni jälkeen. Osasto oli suuri ja siellä oli monta hoitajaa. Törmäsin heti ensimmäiseksi siihen, että lääkkeiden kauppanimet ovat erilaisia. Tästä syystä suosittelen opettelemaan jo koulussa ja harjoittelussa etukäteen geneerisiä nimiä. Hoitokulttuuri oli hieman erilaista. Vierailuaikoina oli monta ja perheenjäsenet olivat aktiivisesti osana potilaan elämää. Hygienian taso oli kuitenkin melkoisesti matalampi. Hanskoja käytettiin vähemmän ja käsiä pestiin harvoin. IV-lääkityksen kanssa pelatessa ei myöskään aina pidetty välineitä puhtaina tai steriileinä. Hoitajat olivat avoimia kuulla siitä, miten asioita tehdään Suomessa, mutta tämä kannattaa luonnollisesti tehdä varovaisesti. Toisen harjoittelun tein leikkaussalissa, jossa minut otettiin avoimesti vastaan alusta saakka. Hoitajat ja kirurgit olivat hieman omalaatuisia ja temperamenttisia, mutta työyhteisö oli tästä huolimatta aivan mahtava.

Belgiassa opiskelija saa tehdä paljon ja opiskelijalle annetaan paljon vastuuta. Opiskelijalta vaaditaan myös todella paljon oma-aloitteisuutta. Tämä tarkoittaa esim. Että opiskelijalla tulisi aina olla taskussa pieni vihko mukana johon kirjoitetaan ohjaajan neuvomia asioita. Parhaimmillaan täytin kokonaisen vihon päivässä. Jos opiskelija ei ole tarpeeksi oma-aloitteinen saattaa ohjaajat lopettaa ohjaamisen kokonaan koska he eivät koe sitä hedelmälliseksi. Toisella opiskelijalla oli ollut tästä huonoja kokemuksia.

Kulttuurierot eivät ole turhan suuria. Suomessa ollaan tarkempia säännöistä ja säädöksistä. Toisaalta Belgiassa ollaan taas rennompia eikä oteta turhaa stressiä.

Brugge on äärettömän kaunis kaupunki ja suosittelen sitä ehdottomasti esim. Kortrijkiin verrattuna. Kaupunki on täynnä kirkkoja, museoita ja kuuluisaa taidetta Flandersin kulta-ajoilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.