tiistai 27. joulukuuta 2016

Kv-harjoittelu Ateenassa



Olen ollut viimeisen kolmen kuukauden ajan Kreikassa Ateenassa tekemässä harjoittelua pakolaiskeskuksessa. Pohdin tässä tekstissä hieman tämän harjoittelun aikana oppimiani asioita.
Eniten olen tämän harjoittelun aikana oppinut rukoilemisesta ja hengellisen työn tekemisestä. Useassa tilanteessa huomasin rukouksen auttaneen tilanteissa. Olen toki tämän tiennyt jo aiemminkin, mutta sain monta hyvää muistutusta tänä aikana. Muutenkin pidin hienona, että työporukalla rukoilimme päivittäin. Toivoisin, että rukous voisi olla aina hengellisessä työssä yhtä luonteva osa työpäivää, kuin mitä täällä olen nähnyt. Toki se monessa paikassa Suomessakin on sitä, mutta monessa seurakunnassa ja kristillisessä yhteisössä törmää siihen, että rukous vain unohtuu.
Viime aikoina on Suomessa ollut seurakunnissa puhetta työalarajojen häivyttämisestä. On todella hyvä, että siitä keskustellaan, vaikka usein mielessä onkin lähinnä vain taloudelliset säästöt joita saadaan kun työntekijät tekevät useampia työtehtäviä. Täällä ollessani olen saanut seurata läheltä toimivaa työyhteisöä, jossa jokaisella on oma erityisalueensa ja – taitonsa, mutta niistä ei pidetä kynsin ja hampain kiinni. Kaikki ovat aina valmiita auttamaan ja tekemään asioita muiden puolesta. Kyse ei ole siitä, kuinka paljon säästöä saadaan näin aikaan, vaan se koetaan luonnollisena, eikä siitä tehdä suurta numeroa. Yhdessä toimiva ja rukoileva, tiukoista työalarajoitteista vapaa työyhteisö on toimiva, vahva ja yhtenäinen. Muutaman työntekijän sairastuminen tai muu poissaolo ei kaada vielä koko systeemiä ja ylikuormittumisen riski vähenee kun toisista pidetään huolta. Tämä pätee monessa eri työpaikassa, mutta koen, että erityisesti hengellisessä työssä tämä nousee kantavaksi voimavaraksi. Itse haluan ainakin jatkossa olla omalta osaltani edesauttamassa samanlaista työotetta kuin täällä olen saanut nähdä ja kokea.
Tämän harjoittelun aikana pidin tärkeänä mahdollisuutta päästä jakamaan ja purkamaan päivän aikana tapahtuneita asioita. Harjoittelun ohjaajan ja muiden työntekijöiden kanssa pystyi melkein aina keskustelemaan päivän asioista. Itse olin siitä onnellisessa asemassa, että vaimoni oli myös vapaaehtoisena täällä pakolaiskeskuksella. Kävimme usein pitkän päivän jälkeen teellä ja samalla käyden läpi kulunutta päivää.
Täällä ollessani opin paljon pakolaistyöstä aivan käytännössä. Täällä tehtävässä työssä ajatus kotouttamisesta voi olla usein hieman erilainen kuin Suomessa. Toki täälläkin sitä tehdään, mutta koska useat pakolaiset eivät haluaisi jäädä Kreikkaan, joka itsekin kärsii jo valmiiksi talousvaikeuksista, ei kaikkia välttämättä tietoisesti aleta kotiuttamaan tänne. Suomeen tulevilla pakolaisilla kuitenkin on yleensä halu jäädä nimenomaan Suomeen, eikä jatkaa seuraavaan maahan. Kotiuttaminen ja uuteen maahan totutteleminen on ennemminkin tutustumista Eurooppaan ja länsimaiseen kulttuuriin, kuin Kreikkaan itseensä.
Joskus nuorempana olen joutunut kamppailemaan paljonkin ujouteni kanssa, mutta olen sen kanssa päässyt jo paljon eteenpäin. Kuitenkin täällä jouduin ujouteni kanssa ns. viimeiseen testiin, kun joitakin itselleni vaikeita asioita olikin hoidettava nyt englanniksi. Koen selvinneeni niistä tilanteista oikein hyvin ja se antaa rohkeutta minulle toimia jatkossa myös Suomessakin vähemmällä ujoudella. Vieraasta kielestä puheenollen, englannin taito on kehittynyt itselläni hurjasti tänä aikana ja tulipa muutama sana myös daria ja farsi opittua.
Itselläni oli ajatus vaihtoon lähtiessä päästä kokeilemaan, miltä työnteko ja pitempiaikainen asuminen vieraassa maassa tuntuisivat ja voisiko se joskus myöhemmin olla itselle mahdollinen vaihtoehto. Itse kun en ole koskaan kovin pitkää aikaa ulkomailla viettänyt. Tässä loppuvaiheessa voin tyytyväisenä todeta, että kyllä, pystyn tähän ja se voi tulevaisuudessa olla yksi aivan vakavasti otettava vaihtoehto minulle.
Lyhyesti summattuna: olipahan hieno reissu, joka kasvatti ja avarsi maailmaa paljon! Sinulle, joka pohdit lähtöä kv-harjoitteluun, lähde ihmeessä! Kun koulu tälläistä mahdollisuutta tarjoaa, niin se kannattaa ehdottomasti käyttää!

-Aleksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.