torstai 21. tammikuuta 2016

Vinkkejä Saksaan lähtijälle

OHJEITA SAKSAAN LÄHTIJÄLLE
Kieli
Suosittelen opiskelemaan saksaa ennen vaihtoa! Syyt tähän ovat varsin ilmiselvät. Englannin taito kannattaa olla myös hallussa. Opiskelua voi jatkaa Hannover Hochschulessa oman tasonsa mukaan. Kielikeskuksessa voi tehdä kielitestin minkä avulla selviää oman kielen taso. Kielitaito auttaa sosiaalisissa tilanteissa ja jos kielitaito on tarpeeksi hyvä niin on mahdollista opiskella saksankielisiä kursseja.
Lennot
Saksaan pääsee varsin edullisesti jos muistaa ostaa liput ajoissa. Tulee halvemmaksi ostaa heti menopaluu jos tietää varmasti milloin aikoo tulla takaisin. Omat lippuni maksoivat yhteensä noin 250 euroa.
Asuminen
Asunnon löytäminen voi olla haasteellista. Minulla ei ollut vielä asuntoa kun lähdin Saksaan eikä vastaanottava koulu auttanut minua kovin aktiivisesti asian tiimoilta. Internetistä kuitenkin löytyy muutamia sivuja joiden kautta on mahdollista löytää yksiöitä, kimppakämppiä ja muita asuntoja vastaamaan omaan tarpeeseen. Asuin ensimmäisen viikon ystäväni äidin entisen työkaverin luona josta etsin sitten itselleni vakituisemman asuinpaikan. Tein ainakin 50 hakemusta sekä useita puheluita ja tekstiviestejä kunnes sain huoneen saksalaisen näyttelijän asunnosta. Parhaaksi hakusivustoksi osoittautui: http://www.wg-gesucht.de/ . Sen kautta löysin lopulta asunnon. Palveluun kannattaa tehdä profiili minkä mahdollinen vuokraaja voi lukea hakutilanteissa. Asuntojen laatu vaihtelee suuresti. Koululta kannattaa kysellä opiskelija-asuntoloiden yhteystietoja jo hyvissä ajoin. Itse asuin Linden-Nord nimisellä alueella jolla on hyvä maine. Asunto oli varsin alkeellinen ja maksoi 300 euroa kuussa mikä on kohtuullinen vuokra alueella. Asuntoasioissa ei ole varaa olla turhan nirso, mutta kannattaa aina miettiä ettei maksa silti ylihintaa.
Opinnot
Asioiden ollessa epäselviä kannattaa ottaa yhteyttä kampuksen kansainväliseen koordinaattoriin ja kansainvälisen toimiston työntekijään sekä tutoreihin. Kannattaa varmistaa keinot millä opintopisteet ansaitaan sillä sitä ei välttämättä kukaan heti kerro. Tehtäviä palauttamalla ja tentteihin osallistumalla saa pisteet ensisijaisesti. Kielikeskuksesta kannattaa tarkistaa alkavat kielikurssit hyvissä ajoin. Suosittelen myös hoitamaan rästit ja muut tehtävät ajoissa ennen vaihtoon lähtöä niin voit olla hyvillä mielin reissussa. Vaihto-opiskelijoiden on mahdollista osallistua ”study camp” nimiseen ohjelmaan ennen varsinaisten opintojen alkua. Siellä tutustutaan tutorien johdolla kaupunkiin ja tehdään yhdessä asioita.
Sosiaalisuus
Ei kannata pelästyä jos ihmiset eivät ota sinuun kontaktia. Ulkomaalaisena opiskelijana näin käy helposti. Tyrkytin itseni koulun rokkariporukkaan ja heidän kanssaan jutellessa pääsin nopeasti laajempaan kaveripiiriin. Kannattaa olla rohkea eikä lannistua mahdollisista torjunnoista. Saksalaiset ovat epävarmoja varsinkin englannin käytöstä ja tämä usein jarruttaa kontaktien luomista. Usein vaihdossa olleet ihmiset ottavat herkemmin kontaktia. Vaihto-opiskelijoille on ennen opintoja ohjelmaa jossa tutustuu muihin vaihto-opiskelijoihin ja kaupunkiin. Tutoreilta on myös mahdollista kysellä kaikesta mahdollisesta. Joka toinen viikko on myös tutorien vetämiä kansainvälisiä iltoja baareissa joissa tutustuu helposti muidenkin kampusten opiskelijoihin.
Kulttuuri
Suosittelen vahvasti tutustumaan paikalliseen ruokaan! Erilaiset makkarat ja oluet ovat Saksan erikoisuuksia. Saksalaiset ystäväni osasivat esitellä minulle kaupungin erikoisuuksia ja ruokapaikkoja mihin ei olisi omin päin osannut mennä. Hannoverista on myös helppo matkustaa muualle Saksaan ja jopa muihin Euroopan maihin. Koulussa on pakollinen lukukausimaksu joka sisältää opiskelijakortin jolla voi matkustaa kaupungin julkisilla sekä tietyillä junilla ja busseilla Ala-Saksin osavaltion sisällä. Kannattaa hyödyntää tätä mahdollisuutta. Esimerkiksi Hampuriin pääsee junalla alle kolmen tunnin. Halpabussi yhtiöt kuten ”Flix-bus” tarjoavat myös edullisia matkoja eri Saksan ja muiden maiden kaupunkeihin. Itse käytin tätä palvelua käydessäni Berliinissä ja Amsterdamissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.