perjantai 8. tammikuuta 2016

Vinkkejä Espanjaan lähtevälle

ASUNTO

Asuntoja kannattaa alkaa etsimään ajoissa sillä kun talven tullen alkaa tulla enemmän turisteja niin asunnon löytäminen on vaikeampaa. Ennen minua espanjassa harjoittelussa ollut ihminen vinkkasi minulle suomalaisesta asunnonvälitysfirmasta ja asiat heidän kanssaan sujuivat todella hyvin. Itseäni auttoi huomattavasti se, että asuntoon liittyvät asiat sai kaikki hoidettua suomenkielellä. Netistä löytyy suomalaisia asunnonvälitysfirmoja, jotka välittävät asuntoja aurinkorannikolla. Itse maksoin hiukan alle 500 e/kk vuokraa jossa on vesimaksu mukana. Sähkön jouduin maksamaan erikseen ja sähkölaskun sainkin vasta kun kolmekuukautta oli täynnä. Sähkö on kalliimpaa kuin Suomessa ja minulle kerrottiin sen olevan 0,24 e/kwh. Minulle myös sanottiin, että asuntoa tulee tuulettaa esimerkiksi sen jälkeen kun on käynyt suihkussa sillä muuten kaikki kosteus jää sisälle.


LENNOT

Lennot kannattaa varata aina ajoissa olipa kohde mikä tahansa. Ajoissa varatut lennot saa monesti paljon halvemmalla, ja siinä siis säästää rahaa. itse sain lentoni noin 300 eurolla edes takaisin. Internetissä on sivustoja missä voi etsiä halvimman lentoyhtiön.


PUHELINLIITTYMÄ

Itse päädyin hankkimaan espanjalaisen puhelinliittymän. Halusin näet käyttää internettiä muuallakin kun kahviloissa tai harkkapaikassani ja se toi itselleni turvallisuuden tunnetta. Harkkapaikassani minulle vinkattiin mistä saan liittymän suomenkielellä ja olinkin taas iloinen, että tälläisen asian pystyi hoitamaan ihan omalla äidinkielellä. Otin kuukaudesa 4 Gt:a internettiä ja maksoin hiukan lisää siitä, että se on rajaton. Lisäksi otin parilla eurolla saldoa, että voin soittaa ihan normaaleja puheluita. Muuten soittelin ja laitoin viestiä whatsappilla. Tämä paketti oli kuukaudessa noin 20 euroa. Liittymä lähti toimimaan heti kun sen laittoi puhelimeen, joka oli hienoa sillä olin kuullut, että joskus niiden kanssa saa taistella monta päivää. Itselläni kävi tässä asiassa tuuri. Ja huomionarvoisena asiana voisin mainita, että Espanjassa rajaton ei ole oikeasti rajaton. Kun olet ostamasi Gigatavumäärän käyttänyt palveluntarjoajalla on oikeus laskea internetin nopeutta ja sen jälkeen on kuin sinulla ei internettiä olisikaan, koska se sitten hidastuu ja paljon. Itselläni 4 Gt:a riitti kuukaudessa hyvin kun pidin mobiilidataa päällä vain silloin kun käytin sitä enkä katsonut yhtään videota tai ladannut esimerkiksi facebookkiin kuvia. Puhelimessa on mobiilidatan käytönseuranta, joka ainakin omassa puhelimessani piti aika hyvin paikkansa. Liittymää ostettaessa tarvitset passin henkilötodistukseksi. Oma liittymäni latasi itsensä aina kuun alussa ja sen oli tarkoitus veloittaa summa suoraan tililtäni, mutta minulla ilmeisesti oli joku esto, ettei suoraveloituksia saa tehdä tililtäni eli jouduin jokaisen kuun alussa hiukan säätämään sen kanssa. Kannatan siis kysäisemään ihan varmuuden vuoksi omasta pankista ennen lähtöä onko omalla tilillä sellainen esto.


KULKEMINEN

Espanjassa julkiset kulkuvälineet ovat edullisia. Renfe eli rannikoa pitkin kulkeva juna maksaa Fuengirolasta Malagaan noin kolme euroa. Jos tulet lentokentälle siihen aikaan kun renfe kulkee on se edullinen ja helppo tapa matkustaa esimerkiksi Fuengirolaan. Itselleni tarjottiin myös taksikyytiä, joka olisi maksanut 40 euroa Fuengirolaan. Itse valitsin tottakai opiskelijana halvemman vaihtoehdon ja olen sitä mieltä, että se kannatti sillä renfe oli todella kätevä. Busseilla en paljoa kulkenut sillä kävellen tai junalla pääsin kätevästi kaikkialle minne halusin. Bussit olivat kuitenkin aika samaa hintaluokkaa kuin junat, ehkä jopa hiukan halvempia eli julkisia voin suositella. Taksi kyydistä sai jo sitten maksaakkin eli jos se ei ole pakollista niin suosittelen välttämään sitä.


YLEISIÄ OHJEITA

Espanjassa on monia suomalaisia tahoja, jotka järjestävät ihan järkevään hintaan retkiä milloin minnekin. Lisäksi löytyy paljon vaelluspolkuja, jos vaeltaminen on lähellä sydäntä. Minulle myös varoiteltiin siitä, että kadulla ei kannata avata lompakkoaan, koska monelta on varastettu sillä tavalla rahaa. Jos olet myös varma, ettet tarvitse passia tai pankkikorttia mukanasi nekin kuulemma kannattaa jättää asunnolle. Aurinkorannikolla toimii myös SOS-ryhmä, joka tekee SOS-passeja ja minua kehoitettiin täyttämään sellainen ja laittamaan lompakkoon. Jos sinulle kävisi jotain siitä voi helposti katsoa muun muassa kuka olet ja onko sinulla sairauksia tai käytätkö jotain lääkkeitä. Siihen pystyt myös halutessasi kirjoittamaan mihin sairaalaan haluat päästä jos, et sitä itse pysty kertomaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.