torstai 21. tammikuuta 2016

Vaihdossa Hannoverissa


VAIHTONI HANNOVER HOCHSCHULESSA


Taustatietoa


Hei! Olen Ilari Rautiainen Helsingin kampukselta. Suoritin vaihtoni 15.09 – 15.12.2015 Saksan Hannoverissa Ala-Saksin osavaltiossa. Opiskelen sosionomiksi ja tarkoitukseni on valmistua joulukuussa 2016. Vaihtoni tapahtui Hannover Hochschulessa joka on paikallinen ammattikorkeakoulu.



Opinnot koulussa

Tein saksassa sosiaalialan opintoja lähinnä englanniksi sekä opiskelin maan kieltä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Opetus tapahtui kurssiluonteisesti ja valitsin koordinaattorin kanssa minulle sopivat kurssit. Opetus oli hyvin opiskelijoita aktivoivaa ja keskustelevaa. Keskustelut olivat hyvin ajankohtaisia ja mielenkiintoisia. Puhuimme paljon muun muassa maahanmuutosta ja siitä miten se näkyy yhteiskunnassa ja ihan katukuvassa. Ihmiset toivat myös keskusteluihin mukaan poliittisia mielipiteitään mikä oli minulle uutta. Tunneilla puhuttiin paljon myös sosiaalialanammattilaisten mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin ja sosiaalipolitiikkaan. Opiskelin muun muassa nuorisopsykologiaa ja vihreää sosiaalityötä. Oli erittäin antoisaa nähdä minkälaista opiskelu on toisessa maassa.

Opettajia pidettiin koulussa suuressa arvossa. Opiskelussa näkyi selkeästi hierarkin läsnäolo. Tunsin jonkinlaisen kuilun läsnäolon opettajien ja opiskelijoiden välillä. Teitittelyä pidettiin tärkeänä erityisesti tietyille opettajille puhuttaessa. Opettajien opiskelutaustaa pidettiin myös suuressa arvossa ja se vaikutti kunnioitukseen. En huomannut koulussa kuitenkaan epätasa-arvon toteutumista.

Itse koulurakennus sijaitsi noin puolentunnin matkan päässä asumuksestani. Koulussa oli monta kampusta ja sosiaali- ja kirkonalan kampus jossa opiskelin oli selkeästi pienin. Koulussa oli useita pienehköjä luokkia sekä isot käsityöluokat. Alueella sijaitsi myös oppilaskunnan ylläpitämä kahvila jossa tutustui uusiin ihmisiin helposti. Saman rakennuksen yläkerrassa oli kirjasto josta lainasin materiaalia tehtäviin.

Huomasin nopeasti paikallisen kielen opiskelun edut. Ihmiset eivät joko halunneet puhua englantia tai he eivät olleet siinä mitenkään erityisen hyviä. Saksan opiskelu tuntui mielekkäältä sillä sitä tarvitsi paljon arkisissa tilanteissa. Baareissa ja ravintoloissa ihmiset eivät välttämättä osanneet sanaakaan englantia ja pääsin käyttämään saksaa erityisesti näissä tilanteissa.




Oppimiskokemuksia

Matkalla opin myös paljon itsestäni. Tunsin saaneeni laajempia näkökulmia kansainvälisiin asioihin. Pystyn ajattelemaan asioita globaalimmin enkä jumitu pelkästään suomalaiseen näkökulmaan. Tein paljon paritehtäviä saksalaisen ystäväni kanssa johon tutustuin yhteisellä kurssilla. Työskentely eri kielisen henkilön kanssa oli haastavaa, mutta opin tästä hurjasti. Ystävälläni oli pahoja keskittymisvaikeuksia mikä teki työskentelystä haastavaa. Opin hänen kanssaan työskennellessä ongelmanratkaisutaitoja ja käymään avointa dialogia. Toisella kielellä asioiden esittäminen ja kirjoittaminen oli myös hyvää harjoitusta ammatillisessa mielessä.

Matkustelin paljon Saksan sisällä ja naapuri maissa. Opin aktiivisemmaksi ja sosiaalisemmaksi. Minulla syntyi myös innostus matkustelusta.

Opin paljon saksalaisesta kulttuurista. Ihmiset ovat erilaisia kuin Suomessa ja tätä oli välillä vaikea sulattaa. Stereotypia saksalaisten täsmällisyydestä piti varsin hyvin paikkansa. Ihmiset olivat ajoissa kuten myös raitiovaunut ja bussit. Julkisilla paikoilla minua tosin häiritsi ihmisten tuijotus. He jatkoivat tuijottamista vaikka olin sen huomannutkin. Moni kohtaamani saksalainen tuntui olevan myös kylmän asiallinen tai jäykkä. Tähän kuitenkin tottui nopeasti.

Koulussa opiskelijoiden ja opettajien kesken vallitsi vahva tasa-arvon aate. Kaikenlainen rasismi ja fasismi tuomittiin ankarasti. Kaupungilla oli paljon mielenosoituksia maahanmuuton puolesta ja vastaan. Suosittelen olemaan varovainen sillä yhteenotot ovat mahdollisia. Maan historiasta puhuttaessa kannattaa olla varovainen ettei sano vahingossakaan mitään asiatonta. Erityisen varovainen tulee olla ”natsi” sanan kanssa. Tämän tulisi olla itsestään selvää, mutta se on hyvä pitää mielessä.
Sain paljon ystäviä vaihto-oppilaista, mutta erityisesti paikallisista. Suosittelen tutustumaan opiskelutovereihin! Minusta on hieman typerää pyöriä ainoastaan muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Siinä jää helposti kulttuuri kokematta!


Viihdyin hyvin ja aion käydä tapaamassa ystäviäni heti kun mahdollista. Suosittelen vaihtoon lähtöä kaikille sillä se avartaa maailmankuvaa huimasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.