keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Vinkkejä Itävaltaan lähtijöille

ASUNTO

Asuntoa kannattaa etsiä ajoissa. Jos lähdet harjoitteluun yliopiston tai ammattikorkeakoulun kautta, voit hakea opiskelija-asuntoa. Vuokra itselläni oli n. 260€ kuukaudessa. Tähän sisältyi vesi, sähkö ja netti. Takuuvuokra (300€) tuli maksaa etukäteen. Opiskelija-asunnot vaihtelevat: itselläni oli pelkkä oma huone ja käytävallä oli yhteiskeittiö ja suihku (?!). Hieman kalliimpaa vuokraa kohden, saa myös sen oman suihkun huoneeseensa, mutta nämä asunnot menevät melko aikaisin. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sivuilta löytyy linkkejä opiskelija-asuntojen tarjoajille. Älä epäröi kysyä apua paikallisen koulun International Officelta asuntoasioissa. Itse sain sieltä apua, jos ongelmia meinasi ilmetä.


LENNOT

Itse lensin Helsingistä Müncheniin, josta jatkoin junalla Linziin. Lennot edestakaisin maksoivat n. 250€ ja juna-liput 40€/suunta. Muita vaihtoehtoja on lentää Helsingistä Frankfurt am Mainin kautta Linziin (matkustusaika voi olla kuitenkin melkoinen) tai lentää Wieniin ja mennä sieltä junalla Linziin. Lennot Wieniin ovat usein kalliimpia kuin Müncheniin, mutta Wienistä pääsee jopa 9€ Linziin. Kannataa tutustua eri vaihtoehtoihin ja olla tässäkin suhteessa ajoissa.

PUHELINLIITTYMÄ

Supermarketeista saa Prepaid-liittymiä, jonka ainakin itse totesin toimivaksi. Sim-kortti ja aloituspaketti maksoi yhteensä 10€ ja kaupasta sai ostaa 10€ ja 20€ latausarpoja. Itselläni 10€ lataus kesti lähes koko harjoitteluni ajan. Mobiilidata sisältyy. Ohjeet asennuksesta jne ovat kyllä kaikki saksaksi...

KULKEMINEN

Kun rekisteröidyt Linzin asukkaaksi ja sinulla on todistus esimerkiksi koululta, että olet siellä opiskelijana, saat Aktivpass- kuukausilipun. Lippu maksaa 10€ ja saat käyttää sillä rajattomasti Linzin julkista liikennettä.
Itävalassa on äärimmäisen helppo kulkea junalla paikasta toiseen. Kaksi suurinta junayhtiötä ovat ÖBB (Österreichische Bundesbahn) sekä WESTbahn. Itse ostin ÖBBn alennuskortin, maksaa 19€ ja on voimassa vuoden. Sillä saa -50% netistä ostettujen lippujen hinnoista, sekä -45% lipunmyyntipisteestä ostetusta lipusta. WESTbahnilla ei tietääkseni moista korttia ole, mutta hinnat ovat muuten alhaisia. WESTbahnilla pääsee n. 18€ Wieniin, 9€ meno ja 9€ paluu. WESTbahn ei kuitenkaan liikennöi koko Itävallassa, vaan vain Wienin, Linzin ja Salzburgin välillä.

KIELITAITO

Itävaltalaiset ovat ystävällisiä ja koin ainakin itse että myös erittäin avuliaita. Itävallassa puhutaan saksaa, suurimmissa kaupungeissa myös jonkin verran englantia. Aina ei ole kuitenkaan sanottu, että englannilla pärjäisi. Esimerkiksi muut suomalaiset vaihtarit kertoivat että asunon kanssa oli ollut ongelmia, koska toimistossa ei puhuttu englantia ja vaihtarit eivät puhuneet saksaa. Saksan osaamattomuus ei kuitenkaan ollut ylitsepääsemätön ongelma harjoittelun kannalta. Ota yhteyttä International Officeen kohdekoulussa ja kysy asiasta.

RAHA

Kanna mukanasi käteistä. Osa kaupoista hyväksyy kortit, toiset eivät. Joskus myös riippuu ostoksen hinnasta, käykö kortti vai ei. Helpoimmalla pääsee, kun pitää aina jonkin verran käteistä mukana.
Hintataso Itävallassa on jonkin verran Suomea halvempi. Ulkona syöminen ja ruokakauppakustanukset olivat halvempia. Muista myös, että ravintoloissa olut on halvempaa kuin vesi ;)

HUOM! Itselläni on kokemusta käytännön asioista vain Linzistä. Esimerkiksi julkinen liikenne ja sen hinnat saattavat poiketa riippuen siitä, missä päin Itävaltaa olet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.