LENNOT
Ostin menopaluulipun, jonka hinnaksi tuli vähän päälle 300 euroa. Lento oli suora Helsingistä Faroon. Portugalissa kuitenkin vihjailtiin, että halvimmalla pääsee, kun ostaa lennot esimerkiksi Lissaboniin ja ottaa sieltä bussin tai junan Faroon. Bussi -tai junalipun hinta Lissabonista Faroon on vajaa 20 euroa. Olen kuitenkin tyytyväinen, että ostin suorat lennot niin pääsin helpommalla ison laukkuni kanssa. Lensin Tap Portugalilla, jonka lennolla ruumaan menevä laukku sai painaa 23 kg ja käsimatkatavarat 8 kg.
ASUNTO
Yliopiston papereita täyttäessäni tuli vastaan kohta, mihin sai laittaa raksin jos tarvitsi asuntoa Farosta. Vain kolme viikkoa ennen lähtöäni sain kuitenkin sähköpostia, että yliopisto ei pystykään tarjoamaan asuntoa (ymmärsin, että opiskelija-asunnoista oli pulaa). Sähköpostissa kuitenkin kehoitettiin pyytämään apua asunnon etsimisessä paikallisilta opiskelijoilta, jotka työskentelivät Erasmusopiskelijoiden hyväksi. Minut oli liitetty Erasmus -sivulle Facebookissa, missä monet kyselivät asunnon perään tai ilmoittivat etsivänsä kämppistä jo löytyneeseen asuntoon. Näin minä lopulta löysin kämpän, kun vastasin kämppäkaveria etsivän saksalaisen opiskelijan viestiin. Lopulta meitä asui samassa kämpässä neljä henkilöä: Saksasta, Portugalista, Intiasta ja Suomesta.
Asunto oli oikein hyvä ja se sijaitsi lähellä keskustaa ja koulua. Meillä kaikilla oli oma huone ja jaoimme kaksi vessaa, olohuoneen, keittiön ja kaksi parveketta. Vuokra oli noin 200 euroa ja noin 30 euroa vesi -ja sähkölaskut per henkilö.
Jos menet opiskelemaan Faroon uskon, että paras keino löytää asunto on yhteiseltä vaihto-opiskelijoiden Facebook -sivulta. Monet opiskelijat tekivät myös niin, että he tulivat ensin Faroon ja asuivat hostellista ekat päivät tai viikot ja etsivät vasta sieltä päin asuntoa.
Kaikki opiskelijat löysivät lopulta asunnon, ja luulen, että sen löytäminen kävi suurelle osalle melko helposti.
RAHA
Portugalissa on eurot ja kortit käyvät maksuvälineenä monessa paikassa. Itse kannoin kuitenkin aina käteistä mukana varmuuden vuoksi. Esimerkiksi monet ravintolat ottavat mieluummin vain käteistä vastaan. Nostaessani rahaa pankkiautomaatista pankki veloitti joka kerta 0,75 euroa nostosta.
Ruoka on hieman edullisempaa kuin Suomessa, mutta esimerkiksi olut ja viini ovat huomattavasti halvempaa kuin mihin me olemme täällä Pohjoisessa tottuneet. :D
Julkisten kulkuneuvojen käyttö on myös vähän halvempaa. Esimerkiksi taksien aloitusmaksu on vähän päälle 3 euroa ja bussilippu Faron sisällä on 2,22 euroa. Matkustaessa junalla alle 25 -vuotiaan on mahdollista saada alennusta lipusta.
PUHELINLIITTYMÄ
Vaihto-opiskelijat saivat yliopistolta halutessaan WTF -liittymän sim-kortin, joka tuli aktivoida puhelinliikkeessä. Tämä liittymä maksoi joka kuukaudelta noin 7 euroa ja se tuli käydä maksamassa kerran kuukaudessa. Pieni lisämaksu tuli, jos nettiä tai puheaikaa oli käyttänyt enemmän kuin liittymä salli. Suosittelen paikallisen puhelinliittymän ottamista, elämä helpottuu huomattavasti, kun ei tarvitsi aina olla etsimässä Wi-Fi yhteyttä.
KIELITAITO
Portugalilaiset puhuvat yllättävän hyvin englantia ja englannilla voikin pärjätä maassa aivan hyvin. Myös espanjan kielitaidolla pääsee pitkälle. Jos et puhu portugalia ennestään suosittelen kuitenkin kielen alkeiden opiskelua ennen lähtöä - portugalilaiset arvostavat pientäkin kielitaitoa suuresti! Jos olet menossa juuri opiskelemaan, on myös mahdollisuus osallistua yliopiston kielikursseille. Niihin kannattaa kuitenkin ilmottautua jo Suomessa siinä vaiheessa, kun täytät yliopiston lähettämiä papereita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.