maanantai 16. tammikuuta 2017

Tanskaan lähtijöille käytännön vinkkejä


Vaihtoon valittuna alkoi rekisteröityminen vastaanottavan koulun järjestelmään. Mielenkiintoiseksi asian teki se, että olin menossa vaihtoon Diakonissestiftelseniin,  ja rekisteröidyin Metropolitanin koulun järjestelmään. Diakonissestiftelsen käyttää vaihto-oppilaiden virallisen rekisteröitymisen kanavana Metropolitanin järjestelmää. Diakonissestiftelsen on organisaatioltaan pieni koulu. Koulut sijaitsevat fyysisesti eri paikoissa.

Diakonissedtiftelsenissä ja sen asuntolassa ullakolla asiat hoituivat sujuvasti ja ihmisläheisesti. Asuntolan toiminnot olivat hyvät ja toimivat.

Tanskalaisten kanssa asioiden hoitaminen ja selvittäminen on helppoa. Vastauksia ei saa nopeasti mutta asiat hoituvat silti. Hyvää huolta pidetään opiskelijoista vaihdon aikana ja tukea tarjotaan usein. Tutorit ovat oma ryhmänsä, heihin voi olla yhteydessä ja kannattaakin olla. Käytännön asiat saa hoidettua kätevästi, niin kuin kaverin kanssa kotomaassa. Tutorina oleminen on pakollista niille opiskelijoille Diakonissestiftelsenissä, jotka itse aikovat lähteä vaihto-oppilaaksi. Oppitunneilla keskustellaan paljon ja tunteihin voi valmistautua tutustumalla tunnin materiaaliin aiemmin, joka on oppimisalustalla. Opettamiskulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Oppimateriaalit ovat teorioita joiden pohjalta keskustelu käydään.

Harjoittelupaikassa väki oli auttavaista ja ottivat mukaan työyhteisöön kivasti. Englannin puhuminen vaikutti aluksi olevan hankalaa, mutta ajan kuluessa opimme kommunikoimaan. Asiakkaiden kanssa puhuin englantia tai ruotsia. Ne asiakkaat, jotka puhuivat vain tanskaa, tarvitsin toista hoitajaa tulkkaamaan tai lopulta ymmärsin muutaman viikon jälkeen perussanastoa.

Toiveeni oli päästä kotihoitoon tai sisätautiharjoitteluun. Pääsin kuntoutuskeskukseen. Ratkaisu oli loppujen lopuksi hyvä ja toimiva. En olisi pystynyt kommunikoimaan sairaalassa olevien, vain tanskaa puhuvien, potilaiden kanssa tai kotona asuvien asiakkaiden kanssa.

  • Vaatteet ja ruoka ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa. Polkupyörän sai edullisesti vuokrattua koulun kautta. Se on ihan ehdoton kulkupeli. Ihan loistava liikennekulttuuri polkupyöräilijöitä ajatellen. Bussiliikenne on sujuvaa. Rejsekartilla pääsee kulkemaan. Jos ei ole polkupyörää, seikkailee bussilla/metrolla/s-junalla paljon, on kuukausikortti edullisin vaihtoehto.

  • Puistot ovat aidattuja ja lukittavia. Niissä voi olla vain aukioloaikoina.
  • Kulttuuria, nähtävyyksiä ja muuta ohjelmaa on monenmoista tarjolla. Koettavaa on paljon.
  • Kööpenhaminassa on melkoinen viima. Oma harjoitteluni ajoittui helmikuu-toukokuu ajanjaksolle, ja toppatakkia, pipoa ja hanskoja sai käyttää yli pääsiäisen ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.