torstai 12. tammikuuta 2017

TALLINNA


Tallinnassa asuminen sai minut huomaamaan sukulaiskansamme, josta niin vähän täällä suomessa puhutaan. Emme juurikaan uutisoi virosta, eikä maa ole meille kovin tuttu muuten kuin Tallinnan päiväristeilyistä. Viikonloppuisin Kaupungin keskusta täyttyy suomalaisista. Valitettavan usein virolaisten kanssa keskustellessa nousee esiin suomalaisten alkoholin käyttö, mutta onneksi he tuntuvat loppujen lopuksi olevan  tyytyväisiä alkoholin myynti luvuista.


Kulttuurissa on hyvin paljon yhtäläisyyksiä suomeen verrattuna. Eestiä oppii ymmärtämään nopeasti, suu avataan vain silloin kun on jotain painavaa sanottavaa ja tutustuminen ottaa aikansa, mutta kun on kerran ystävystytty, ovat kaikki hyvin lämpimiä ja lempeitä. Paikalliset kertovat mielellään tarinoita venäjän vallan ajoista jos vain rohkenee kysyä. Suurimmat eroavaisuudet näkyivät edelleen vahvoissa sukupuolirooleissa sekä työkulttuurissa. Tallinna on kaunis kaupunki jokaisena vuodenaikana ja se huokuu vanhaa tunnelmaansa. Eräs virolainen sanoikin että Tallinna on vanhojen sielujen kaupunki.




HARJOITTELUPAIKKA

Suoritin ensimmäisen sosionomi harjoitteluni Tallinnan Lastenkodissa Marjamäen yksikössä. Lastenkoti on Tallinnan kaupungin ylläpitämä, pitkäaikaissijoitettujen lasten yksikkö. Yksikkö rakentuu kymmenestä talosta jossa kussakin on enintään kuusi lasta ja kaksi työntekijää.  Tarkoituksena on ollut luoda lapsille mahdollisimman kodinomainen ilmapiiri joka tarjoaa turvalliset pysyvät aikuiset ympärille. Niin sanottu perheen ``äiti´´ työskentelee 20 päivää kuukaudessa jonka jälkeen ``täti´´ on vuorossa seuraavat 10 päivää.

Minun tehtävänäni oli olla osa yhden talon joka päiväistä arkea, auttaa lapsia läksyissä, viedä harrastuksiin, laittaa nukkumaan sekä touhuta kaikkea kivaa arjen lisäksi. Tein todella pitkiä vuoroja niin kuin myös vakituiset työntekijät. Välillä saatoin olla kolmekin yötä putkeen töissä. Alkuun minun oli hankala hahmottaa, mikä roolini talossa olisi mutta jo ensimmäisen viikon jälkeen töitä riitti yllin kyllin. Olin töissä hyvin paljon ainoana aikuisena lasten kanssa ja sain vapaat kädet suunnitella ohjelmaa illoiksi ja viikonlopuiksi.  

Lapset innostuivat valokuvaamisesta kovasti ja menimmekin useamman kerran heidän kanssaan keskustaan ottamaan kuvia. Lasten kanssa oli helppo rakentaa luottamuksellinen suhde ja kommunikointi onnistui englannin, viron ja suomen sekoituksella.  Viimeisenä iltana tunnelma oli haikea ja lähteminen vaikeaa, olimmehan viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä nuo kuukaudet sekä käyneet läpi kaikenlaisia tunnekuohuja.  




 VALMISTAUTUMINEN

Minun kohdallani tallinaan lähtö tuli hyvin nopealla varoitusksella.  Suomessa olevat harjoittelupaikat olivat kortilla ja Tallinnaan ei ollut lähtijöitä joten vaihtoni oli kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Kaikki paperiasiat hoidettiin kiiruusti kuntoon ennen kesä lomia. Yhteys Tallinnan oli kuitenkin haastavampi saada eikä minulla ollut varmuutta millaiseen paikkaan olin menossa ja milloin ennen kuin muutama viikko etukäteen. Epävarmuuden vuoksi en valmistellut vaihtoa paljoa. Irtisanoin vuokrasopimukseni ja hain opintotukea ulkomaille.








ASUMINEN 

Harjoittelun oli määrä alkaa elokuun lopussa ja Aloin etsimään majapaikkaa elokuun alussa. Ensin koitin saada pientä yksiötä ja soitin useammalle välittäjälle mutta kuukaan ei vuokraisi vain kolmeksi kuukaudeksi.  Tuossa vaiheessa kaikki opiskelijasolut ja jaetut huoneet olivat jo täynnä joten helpoimmaksi ratkaisuksi jäivät hotellit.  Löysin yhden dormi-huoneen Vanhasta kaupungista kolmellasadalla eurolla kuussa ja varasin sen ensimmäiseksi kuukaudeksi.



Paikanpäälle mentyäni löysin oman huoneen 236 € kuussa ihan Vanhankaupungin ytimestä. Paikka löytyy sauna kadulta, rakennuksesta missä on useita hostelleja ja jokaisella varmasti suhteellisen edullisia huoneita. Flying Eesti oli minun hostellini nimi. Hostellissa asui kaiken ikäisiä ihmisiä, osa pidempään ja osa vain ohikulkumatkalla. 

Paikka oli hivenen sotkuinen ja ikkunat vetivät syksyllä.  Huoneeni vieressä oli viikonloppuisin baari joten musiikki soi usein aamu viiteen saakka. Minulle kuitenkin hostelliasuminen sopi oikein hyvin. En olisi viihtynyt yksin omassa asunnossa. Yhteisestä keittiöstä löytyi aina juttuseuraa ja omassa huoneessa sai yksityisyyttä jos sitä kaipasi. Sijainti oli myös todella kätevästi keskellä kaikkea.




JULKINENE LIIKENNE

Julkinen liikenne toimii Tallinnassa oikein hyvin. Bussikortti kuukaudeksi maksaa 23€ plus kaksi euroa itse kortista. Kortin sai ostettua ja ladattua kaikilla R-kioskeilla. Keskustasta töihin pääsin yhdellä bussilla joka kulki noin 10 minuutin välein ja matka kesti 20 minuuttia.

Suomessa kävin välillä viikonloppuisin. Linda Line on kaikkein nopein ja usein myös halvin lautta (19€ opiskelija). Syys säillä kannattaa huomioida että pienet lautat joutuvat usein peruuttamaan lähtöjä. Kannattaa tarkkailla s-postia ja puhelinta lähdön lähestyessä. Minun kohdallani vuoron peruutus tapahtui neljästi.  Välillä Silja Lineltä ja Viiking Lineltä saa lähtöjä 8-15€ mutta usein hinnat pyörivät 20-30€ paikkeilla.




 VAPAA-AIKA

Kohvik Must Puudel
Tallinnassa ehdottomasti parasta on ravintolat. Vanhasta kaupungista löytyy laaja valikoima erilaisia illanviettopaikkoja ja ruokaravintoloita. Mikä parasta hinnat ovat noin puolet suomen hinnoista.  Ruoka oli pää osin aina hyvää ja Kasvisvaihtoehtoja on saatavilla melkein jokaisessa ravintolassa.  Välillä kuitenkin omaan maakuuni eestiläiset annokset olivat hivenen bliisuja.



Lempi ravintolani oli ehdottomasti Tai Boh  vanhakaupungin kupeessa aivan keskustassa. Ravintolan  mielenkiintoisen sisustuksen  on suunnitellut eestiläinen taiteilija   ja se on näkemisenarvoinen. Ravintola tarjoaa Aasialaista fuusioruokaa ja huolella valmistettuja cocktaileja. Pöytä kannattaa varata hyvissä ajoin. Toinen hyvä ravintola F- hoone  löytyy Telliskiven alueelta. Ruoka on todella hyvää ja halpaa. Telliskivi on vanha teollisuushallialue vähän keskustan ulkopuolella. Sieltä löytyy ravintoloita, käsityö kojuja ja yöelämää.


Tallinnasta löytyy lukuisia kauniita puistoja joissa on mukava käydä lenkillä taikka kävelyllä. Piritan hiekka ranta sijaitsee noin 10 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Rannalla pääse ainakin sup-lautailemaan melko edulliseen hintaan sekä parhaina päivinä  jopa surffaamaan.  Hivenen ulkopuolella keskustasta voi kiivetä Tallinnan teletorniin. Tornin huipulla on maisemakahvila ja sisällä pääsee leikkimään uutisankkuria halutessaan. 

-Karoliina Lahti



Carmen Cafe Kentmanni
Frank Restoran Baar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.