maanantai 16. tammikuuta 2017

Ole ajoissa ulkona!

Kansainväliseen vaihtoon lähteminen vaatii monenlaisia järjestelyitä sekä pitkäjänteisyyttä niiden hoitamisessa. Espanja kuuluminen Euroopan unioniin helpottaa omalta osaltaan järjestelyitä. Yhteinen valuutta on yksi suurimmista elämän sujuvuutta helpottavista tekijöistä: hinnat on helpompi ymmärtää, rahaa ei tarvitse vaihtaa etukäteen ja ylimääräinen käteinen käy kotiin paluun jälkeen myös Suomessa. Ulkomaille muuttaessa koin kuitenkin yhden neuvon olevan ylitse muiden: ole ajoissa liikkeellä!

Asuminen
Suoritin vaihdon Aurinkorannikolla Malagan maakunnassa Fuengirolan kaupungissa. Fuengirola sijaitsee aivan Välimeren rannikolla muutaman kymmenen kilometrin päästä Malagan suurkaupungista. Fuengirolan alue Los Boliches sekä Los Pacos ovat olleet suomalaisten suosiossa jo pitkään, minkä vuoksi asunnon etsimisen voi aloittaa esimerkiksi suomalaisten välitysfirmojen, kuten Rantakylä tai Tupasi kautta. Facebookista löytyy myös ryhmä Aurinkorannikon asunnot, jossa yksityiset suomalaiset sekä suomalaiset välittäjät vuokraavat sekä myyvät asuntojaan. Asuntoja kannattaa kysellä jo puolta vuotta aikaisemmin, koska varsinkin loppukeväästä asuntoja varataan todella nopeaan tahtiin. Sain huhtikuussa varattua asunnon monen mutkan kautta, vaikka lähtö oli vasta syyskuussa. Asuntoja on kyllä tarjolla, mutta valinnan vara on huomattavsti suppeampi. Asuntojen kuukausivuokrat vaihtelevat aina 400–600 euroon kuukaudessa, riippuen asunnon koosta, kunnosta, sijainnista sekä mitä vuokraan sisältyy. Useimmiten, kuten Suomessakin, vuokrahinta ei pidä sisällään vettä tai sähköä, vaan ne maksetaan erikseen.



Asunnon sijainnin hahmottaminen voi olla vaikeaa, jos kaupunki ei ole ennestään tuttu. Itse vuokrasin asunnon ympäri vuorokauden vartioidusta kerrostalosta aivan Paseo Maritimo Rey de Espanan varrelta, mikä paljastui muuttaessa todella hyväksi valinnaksi. Rantakadulta on lyhyt matka niin linja-auto- kuin juna-asemallekin, kesällä tarvitsee kävellä vain tien yli rannalle, kaupat ja kahvilat ovat vieressä. Suurimmaksi eduksi itse koin urheilumahdollisuudet: suurin osa lenkkeilijöistä juoksee rantabulevardia pitkin aikaisin aamulla tai auringon laskettua iltaisin. Tämän lisäksi rannoilla sijaitsee ulkokuntoilualueet, joissa voi tehdä toiminnallista treeniä vapaasti. Jos mielii lähellä suomalaista koulua tai suomalaisten pitämiä ravintoloita ja kauppoja kannattaa suunnata Los Pacosiin tai Los Bolichesiin.

Vapaa-aika
Kansainvälinen vaihtokokemus koostuu virallisen työharjoittelun tai koulussa käynnin lisäksi myös muista tekijöistä. Kolmen kuukauden minimiaikaan mahtuu myös paljon niitä hetkiä, kun sää on huono, väsyttää tai tuntuu ettei ole mitään tekemistä. Tällöin tärkeimpänä asiana on verkostoituminen. Ulkomailla asuvat ihmiset ovat oman kokemukseni mukaan halukkaimpia tutustumaan uusiin ihmisiin ja auttamaan uutta asujaa. Jos et ole ottanut ystäviä mukaan reissuun kannattaa uusien tuttavien etsiminen aloittaa erilaisten harrastusten parista: Fuengirolassa sijaitsee paljon kuntosaleja, vaellukset vuorille ovat suosittuja, Sofia opiston erilaiset kurssit tai surffaaminen rannassa ovat hyviä paikkoja aloittaa. Jos aktiviteetit ei kuitenkaan tunnu omalta kannattaa facebookista etsiä ryhmiä, kuten Aurinkorannikon nuoret suomalaiset, Fuengirolan suomalaiset tai Expats Club Fuengirola.







Myös lähettäjä organisaation muut vaihtoon lähtijät kannattaa kartoittaa ja järjestää yhteisiä tapaamisia. Diakonia-ammattikorkeakoulusta lähtee lukukausittain paljon vaihtoon lähtijöitä ja meidän Aurinkorannikon porukka oli aivan mahtava ja sen kautta sai todella paljon tukea ja voimaa. Yhdessä voi lähteä kiertelemään lähikaupunkeja tai vaan illallistaa loputtomissa ravintoloissa ja kahviloissa. Ilman kielitaitoa paikallisiin tutustuminen voi olla haasteellista, sillä kuten useaan kertaan on todettu: espanjalaisten englannin kielen taito on hyvin vähäinen. Edes nuoret aikuiset eivät välttämättä halua puhua englantia, vaikka sitä jonkin verran osaisivat. Tämän vuoksi edes pienen kielitaidon osaaminen helpottaa suuresti ystävyyssuhteiden luomista paikallisten kanssa.


Espanjassa kulttuuri on erilainen ja siihen tottuminen vie oman aikansa. Kuitenkin niinä hetkinä, kun tuntuu että ei tiedä mitä tekisi tai kenen kanssa paras neuvo on lähteä ulos liikkeelle. Jos istut yksin alas kahvioon, voit olla varma ettei sinun tarvitse juoda kahviasi yksin. Parhaat ja yllättävimmät tuttavuudet loin matkalla pyöriessäni yksin tutkimassa uutta kotikaupunkiani. En usko että muuten olisin kohdannut kahvilla belgialaista selvännäkijää, jonka kanssa keskustelimme psykologian saloista tai sisilialaista leipuria, joka antoi minulle lähtiessä mukaan vasta leivottua leipää tai katupenkillä päivittäin istunutta miestä koiransa Shakiran kanssa, jolle lupasin lähettää postikortin Lapista. Ikinä ei tiedä kuka tulee seuraavaksi elämässä vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.