maanantai 16. tammikuuta 2017

Harjoittelujakso Aurinkorannikolla Casa Angelitossa

Suoritin harjoitteluni Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa. Harjoittelupaikkani oli yksityinen koti- ja hoivapalveluita tarjoava yritys nimeltä Casa Angelito. Yrityksen asiakasryhmänä ovat Aurinkorannikolla asuvat suomalaiset. Myös kaikki työntekijät olivat suomalaisia. Espanjan kielen taidosta olisi kuitenkin ollut hyötyä ja yritinkin harjoittelun aikana opetella espanjan alkeita. Harjoittelupaikan tavoitteena on tukea suomalaisten pärjäämistä maassa tarjoamalla erilaisia palveluita. Suurin osa asiakkaista on ikääntyneitä, jotka tarvitsevat kotihoitopalveluita. Työtä alueella on kausiluonteisesti siten, että talvikaudet ovat vilkkaampia ja keväällä hiljenee suomalaisten alkaessa lähteä takaisin Suomeen.

Pidin harjoittelun ajan oppimispäiväkirjaa, mikä on hyvä tapa koota kasaan harjoittelun aikana heränneitä ajatuksia ja havaintoja. Kolmen kuukauden aikana ehtii tehdä ja nähdä hyvin monenlaista ja kaikkia asiat eivät välttämättä muistu enää mieleen harjoittelun loppuvaiheessa, mikäli niitä ei ole kirjannut ylös. Myös muiden samassa paikassa harjoittelussa olevien opiskelijoiden kanssa käydyt keskustelut ja pohdinnat harjoittelun aikana olivat hyödyllisiä ja avasivat uusia näkökulmia asioihin.

Vaihdon aikana työskentelin eri-ikäisten suomalaisten maahanmuuttajien kanssa ja sain hyvän kokonaiskuvan heidän kotoutumisestaan maahan. Fuengirola on suosittu kaupunki suomalaisten keskuudessa ja siellä on tiivis suomalaisyhteisö. Suurin osa palveluistakin on saatavilla suomeksi. En ollut käynyt Aurinkorannikolla aiemmin ja suomalaisten suuri määrä tuli itselleni yllätyksenä, vaikka olinkin siitä etukäteen lukenut. Oli kuitenkin ennakkoon vaikea käsittää kuinka selkeästi se kaupunkikuvassa näkyisi. Suomalaisten maahanmuuttajien kanssa työskentely auttoi näkemään paremmin minkälaisia haasteita kotoutumisessa vieraaseen maahan voi olla ja kuinka kotoutumista voidaan helpottaa. Mietittävää aiheutti muun muassa se, että kotoutuvatko suomalaiset pelkästään suomalaisyhteisöön eivätkä oikeasti espanjalaiseen elämään. Vaihdossa opittuja asioita pystyy hyödyntämään kotimaassa maahanmuuttajatyössä.

Ammattietiikka ja arvot näyttäytyivät harjoittelupaikassa samalla lailla kuin Suomessakin, sillä työskenneltiin suomalaisten kanssa. Espanjalaisiin palveluihin tutustuessa huomasi eroja tietyissä toimintatavoissa, mutta ammattietiikka oli sielläkin hyvin samanlaista. Espanjassa asiakastyöhön kuuluvat kosketus ja yhdessäolo Suomea voimakkaammin. Tapana on koskettaa ja kulttuuriin kuuluvat muun muassa poskisuukot. Kulttuurierot näkyivät esimerkiksi vanhainkodissa vieraillessa. Siellä espanjalaiset olivat paljon yhdessä eikä kukaan halunnut viettää aikaansa yksinään, kun taas ulkomaalaiset useammin kaipasivat omaa tilaa.


Harjoittelu ulkomailla antoi paljon uutta ajateltavaa ja avarsi löytämään uusia toimintatapoja. Vaihdon aikana löysi myös itsestään uusia puolia ja rupesi hahmottamaan entistä paremmin sekä omia ammatillisia vahvuuksia, että alueita joilla vielä on parannettavaa. Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli mielenkiintoinen kokemus, jolla on varmasti vaikutusta tulevaisuudessa. Harjoittelupaikkaa ja -maata valitessa kannattaa miettiä vaihtoehtoja tarkkaan ja selvittää mitä harjoittelussa pääsee tekemään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.