tiistai 17. tammikuuta 2017

Vinkkejä Fuldaan lähtijöille


Opiskelin syyslukukauden 2016 Fuldassa, Saksassa. Tässä muutamia vinkkejä Hochschule Fuldaan vaihtoon lähtijälle.

Ennen lähtöä

Fulda sijaitsee noin 100 km päässä Frankfurtista, jonne Finnair lentää suorilla lennoilla useamman kaksi kertaa päivässä. Lennot kannattaa varata ajoissa, koska hinnat ovat melko korkeita. Frankfurtin lentokentältä on suora junayhteys Fuldaan, matkaan menee reilu tunti.

Fuldassa on opiskelijoille tarkoitettuja asuntoloita, joista sinulle kerrotaan kirjeessä, jonka saat Hochschulesta, kun sinut on vaihtoon hyväksytty. Myös perheellisille löytyy asuntoja. Lisätietoa asuntoloista löydät täältä. Toinen vaihtoehto on etsiä yksityisen vuokraama asunto, siitä vinkkejä löytyy Hochschule sivuilta. Asuntola, jossa asuin, ei ollut kunnoltaan kuulemma paras saatavilla oleva, mutta se oli ainoa vaihtoehto, jossa asuminen vain yhden lukukauden verran oli mahdollista. Siihen kannattaa myös varautua. Asuin 6 hengen dorm-asunnossa, jossa vuokraan kuuluivat periaatteessa kaikkia netti mukaan lukien.

Saksa eroaa Suomesta siinä, että siellä suositaan käteisellä maksamista. Fuldassa monissa pienimmissä kahviloissa tai kaupoissa ei välttämättä ollut mahdollista maksaa kortilla. Tämä on hyvä ottaa huomioon, ja tarkistaa omasta pankista, millainen käteisnostamaksu heillä on. Automaatteja Fuldassa on paljon ja rahaa saa nostettua helposti ja automaatit ovat turvallisia. Omalla kohdallani käteisnostomaksu oli sama kuin Suomessa.



Saapuminen Fuldaan

Opiskelut Fuldassa alkavat orientaatioviikolla, jolloin tutorit auttavat sinua käytännönjärjestelyissä, kuten opiskelijaksi rekisteröitymisessä ja asumiseen liittyvissä jutuissa. Fuldassa vaihto-opiskelijoiden ryhmä on hyvin pieni, jolloin tutoreilla on hyvin aikaa auttaa pienimmissäkin ongelmatilanteissa. Tutorit olivat ihania ja tosi avuliaita.

Vaikka Hochschulessa ei ollut varsinaista lukukausimaksua, tuli opiskelijaksi rekisteröityessä maksaa n. 250 euron opiskelijamaksu. Tämän maksettuasi sait käyttöösi opiskelija ID-kortin. Tätä korttia käyttäessäsi saat kampuksen ruokalasta opiskelijahinnalla ruokaa ja saat kulkea Hessenin osavaltion paikallisliikenteellä ilmaiseksi. Tämä oli kätevää, koska opiskelija-asuntola, jossa asuin sijaitsi noin 2,5 kilometrin päässä kampukselta. Fuldassa oli pieneksi paikaksi sujuvat bussiyhteydet ja asuntolasta pääsi kätevästi kampukselle bussilla.


Matkustaminen

Fulda sijaitsee junayhteyksien kannalta hyvällä paikalla keskellä Saksaa; lähes kaikki pohjoisesta etelään tai idästä länteen menevät ICE- tai IC-junat pysähtyvät siellä. Jos siis viikonloppureissujen tekeminen eri puolille Saksaa tai naapurimaihin, kuten Itävaltaa, kiinnostaa, on siihen hyvä mahdollisuus.

Myös pitkän matkan busseilla pääsee matkustamaan, mutta yhteydet eivät ole yhtä hyvät kuin junilla. Opiskelijana pääset kuitenkin matkustamaan koko Hessenin osavaltion alueen paikallisliikenteessä ilmaiseksi, Frankfurtiin pääsee paikallisjunalla 1,5 tunnissa.


Opiskelu ja kieli

Tässä linkki Hochschulen sosiaalityön laitoksen sivuille, sieltä löydät tietoa vaihto-ohjelmat englanniksi.

Hochschulessa opiskelukieli on englanti. Kaikki opettavat opettajat, tutorit ja useimmat opiskelijat puhuvat sujuvaa englantia, joten sitä ei tarvitse pelätä. Saksan aikaisemmat opinnot eivät siis ole välttämättömät, mutta niistä on toki hyötyä, koska monet palveluammateissa (kaupoissa, apteekissa, postissa yms.) työskentelevä ei englantia puhu. Etukäteen kannattaa siis varautua opetella perusfraaseja, jos siihen on mahdollisuus. Saksan opintosi alkavat kuitenkin heti orientaatioviikon jälkeen ja jatkuvat koko vaihtoaikasi ajan.

Opiskelu Fuldassa poikkeaa hieman Diakin käytännöistä. Lähiopetusta on enemmän ja lukujärjestys on joka viikko samanlainen. Opiskelukulttuuriin kuuluu se, että tunneilla keskustellaan paljon. Kursseilla opiskelijoita oli myös huomattavasti vähemmän kuin Diakissa, n. 20 opiskelijaa. Saksalaiset opiskelijat olivat todella mukavia ja auttoivat mielellään kaikessa.


Vapaa-aika

Fulda on pieni kaupunki ja ymmärettävästi vapaa-ajan tarjonta on suppeampaa kuin isommissa kaupungeissa. Varsinkin saavuttuamme syyskuussa tuntui, että kaupunki oli hyvin hiljainen. Saksassa lukukausi alkaa vasta lokakuun puolessa välissä, joten ensimmäiset 1,5 kuukautta olimme lähes ainoat opiskelijat kampuksella.

Fulda on kaunis, pieni kaupunki, jossa on paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joissa pääsi maistelemaan saksalaista ruokaa ja juomaa. Ulkona syöminen on halvempaa kuin Suomessa. Suosittelen myös ehdottomasti käymään joulukuussa joulumarkkinoilla Fuldan lisäksi myös lähialueen muissa kaupungeissa. Fuldan joulumarkkinat ovat myös aivan ihanat. Ruoan hinta on muutenkin Saksassa Suomea matalampi.

Hochschulessa järjestetään opiskelijoille hyvin edullisia liikunta- ja urheilutunteja. Ne kuitenkin alkoivat vasta marraskuun alussa ja jatkuvat koko lukukauden (lukukausi Fuldassa on syyskuusta maaliskuuhun) ja kielenä oli saksa, joten en itse osallistunut niihin. Tarjontaan kannattaa kuitenkin tutustua, kun Fuldaan perille pääsee.


Jos vaeltaminen ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa, Fulda on oivallinen paikka siihen. Fuldan ympäristö, alue nimeltä Rhön, on kaunis ja vehreä. Sieltä löytyy useita retkeilyreittejä eritasoisille vaeltajille, myös aloittelevalle. Käymisen arvoinen on ainakin Wasserkuppe-vuori, joka on alueen korkein kohta. 

Fuldan joulumarkkinoilla

Fuldaan lähteminen todellakin kannattaa! 
Neljässä kuukaudessa pääsi hyvin sisälle saksalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. Monikulttuurisessa opiskelijaryhmässä opiskelu oli myös todella antoisaa. Kielitaitoni sekä englannin että saksan osalta vahvistui hurjasti. Sain myös paljon uusia ystäviä :)

-Ilona

Hochschule Fulda

Opiskelen sosionomiksi ja suoritin yhden lukukauden mittaiset vaihto-opinnot Saksassa syksyllä 2016. Vaihtokohteeni oli Hochschule Fulda, joka sijaitsee Hessenin osavaltiossa Fuldan kaupungissa. Fulda on saksalaisittain pieni kaupunki noin 100 kilometrin päässä Frankfurtista.

Hochschule Fulda on 7000 opiskelijan ammattikorkeakoulu. Kansainvälisiä opiskelijoita, vaihto-opiskelijat mukaan lukien, on noin tuhat. Sosiaalityön lisäksi Hochschule Fuldassa voi opiskella usean eri alan tutkintoja. Fuldassa on sosiaalialaa/ -työtä opiskeleville suunnattu erityinen vaihto-ohjelma, joka keskittyi monikulttuuriseen ja kansainväliseen sosiaalityöhön. Opintokokonaisuus pitää sisällään 30 opintopistettä opintoja. Itse koin käteväksi sen, että opintokokonaisuus oli valmiiksi suunniteltu eikä minun vaihto-opiskelijana tarvinnut valita itse kursseja. Mukavaa oli myös, että opinnot pitivät sisällään saksan kurssin, joka jatkui koko lukukauden ajan.


Hochschulen kampus oli todella viihtyisä ja uudenaikainen 

Saksassa korkeakoulujen lukukausi alkaa varsinaisesti vasta lokakuun puolessa välissä ja jatkuu helmi-maaliskuulle. Sosiaalityö vaihto-ohjelma sijoittuu kuitenkin syys-joulukuulle, samalla tapaa kuin useimpien korkeakoulujen lukukaudet sekä Euroopassa että muiden mantereiden alueella. Aloitimme siis vaihto-opinnot aikaisemmin kuin lukukausi Fuldassa alkoi. Tämä oli kätevää, koska pääsimme muiden vaihtareiden kesken kunnolla tutustumaan toisiimme ja kotoutumaan Fuldaan. Kätevää oli myös se, että tällä tapaa opinnot sai toteutettua niin, että opintojen jatkaminen nyt keväällä Diakissa sujuu vaivattomasti.

Opiskelukieli vaihto-ohjelmassa oli englanti. Kursseillemme osallistui meidän 8 vaihtarin lisäksi saksalaisia opiskelijoita. Luennot ja oppitunnit toteutuivat paljon pienemmillä opiskelijaryhmillä kuin mitä Diakissa olin tottunut; ryhmässämme oli vain noin 20 opiskelijaa.

Opinnot pitivät sisällään sekä sosiaalityön että sitä lähellä olevien alojen opintoja. Kokonaisuutena se oli erinomainen ja hyvin toimiva. Opettajat puhuivat hyvää englantia ja käyttivät luentojen tukena paljon käytännön esimerkkejä. Luennoilla toteutimme paljon erilaisia käytännön harjoituksia. Opetustapa oli muutenkin hyvin osallistava ja keskusteluja tukeva. Ryhmän pienen koon takia keskustelut ja ajatusten vaihto luennoilla oli luonnollista ja helppoa. En ole aikaisemmin opiskellut näin kansainvälisessä ryhmässä, ja totesin sen olevan todella suuri rikkaus. Opimme toisiltamme ja toistemme kulttuureista paljon. 

Muiden vaihtareiden kanssa tutustumassa Fuldan lähiympäristöön

Meitä vaihtareita oli tässä vaihto-ohjelmassa 8. Lisäkseni opiskelijoita oli Ranskasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista kahdesta eri yliopistosta. Porukastamme muodostui heti alusta asti hyvin tiivis; vietimme paljon aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Muiden vaihtareiden tuki oli todella tärkeä, varsinkin silloin kun koti-ikävä vaivasi. 

Suosittelen lämpimästi Hochschule Fuldaa sosiaalialan opiskelijalle, joka haluaa päästä opiskelemaan kansainväliseen ympäristöön. Varsinkin, jos on lähdössä nimenomaan opiskelemaan, on Fulda oikea paikka. Opintojen tahti on melko tiukka ja tehtävää on paljon, varsinkin jos ei ole tottunut opiskelemaan englanniksi. Opintotarjonta poikkeaa jokseenkin paljon siitä, mitä Diak tarjoaa, joten uutta tietoa tulee varmasti. On uskomatonta, miten paljon yhdessä lukukaudessa voikaan itsestään ja ympärillä olevasta maailman oppia!

-Ilona

maanantai 16. tammikuuta 2017

Oppimiskokemukset Tanskasta


1 Oppituntien aikainen kommunikointi


Diakonissestiftelsenissä Fredriksbergissä, Kööpenhaminassa, oppitunnit perustuvat eri teorioiden käsittelyyn ja aiheesta keskusteluun. Oppituntien aiheista on aineistoa jokaista tuntia varten erikseen oppimisalustalla runsaasti, ja siihen on tutustuttava ennen tunnin alkua. Mahdollisuus tutustua aineistoon etukäteen antaa mahdollisuuden käsitellä ja omaksua tekstin antamaa tietoa ja esittää kysymyksiä tunnilla. Orientoituminen aiheeseen on mielestäni tärkeää opiskelussa. Monimuoto-opiskelijana tämä tapa olisi Diakissa suotavaa. Diakissa on annettuna koko kurssin aineisto samassa paikassa oppimisalustalla, jolloin tunteihin ei pysty valmistautumaan tutustumalla ko. tuntien aineistoon etukäteen.



2 Kollegoiden osaamiseen luottaminen


Harjoittelupaikassani, kuntoutuskeskuksessa toimii sairaanhoitajia, lähihoitajia ja apulaisia hoitotyössä. Työpaikan kulttuuriin kuului se, että eri hoitotyöntekijät luottivat muiden hoitotyöntekijöiden arviointiin asiakkaan tilasta ja hoidon tarpeesta sekä reagoivat kaikkiin huomioihin. Sairaanhoitaja on vastuullisena hoitotyöntekijänä. Suomessa harjoittelussa aiemmin ollessani hoitotyöntekijät kyseenalaistavat toisen hoitotyöntekijän arvion ja tekevät arvion itse. Sairaanhoitajat eivät välttämättä reagoi aina muun hoitohenkilökunnan esittämiin asiakkaan tilan muutoksista tai hoidon tarpeesta.Hoitotyön tehostamisessa kollegan arvioinnin luottamisessa on iso merkitys.

3 Kokonaisvaltaisen hoidon jatkuva arviointi


Kuntoutuskeskuksessa on viikoittaiset moniammatillisen hoitoryhmän kokoukset. Asiakkaita hoidettiin kokonaisvaltaisesti koko ajan päivittäin. Hoitosuunnitelmaa muutettiin aktiivisesti ja moniammatillisen hoitoryhmän jäsenet kommunikoivat muun hoitohenkilöstön kanssa päivittäin, suullisesti ja kirjallisesti. Alkuperäinen hoitosuunnitelma oli muutosten pohjana. Tiedonvaihto ja kommunikointi olivat sujuvaa keskustelua ja muutokset kirjattiin heti. Muutosten kirjaaja sovittiin keskustelu yhteydessä.



4 Kriisitilanteen tunnistaminen ja siihen suhtautuminen elämänmuutostilanteessa


Omaan oppimiseeni liittyen, asiakkaan tulevan ja ennakoidun mahdollisen elämänmuutoksen aiheuttaman kriisin merkkien havainnointi ja tunnistaminen sekä kriisin vaiheiden tunnistaminen, kriisin aikainen tukeminen ja ohjaaminen sekä sairaanhoitajana omien tavoitteiden evaluointi kokonaisvaltaisen hoidon toteutumiseksi asiakaslähtöisesti, oli ammatillisesti kasvattavaa. Asiakkaan itsemääräämisoikeus ja sairaanhoitajan arvio hoidon tarpeesta voivat olla ristiriidassa keskenään. Asiakasta on kuultava ja hänen toiveitaan noudatettava. Sairaanhoitajan ohjauksen ja tukemisen taito elämänmuutostilanteessa ei ole helppoa kun asiakas kokee henkilökohtaista kriisiä ehdotetusta ja mahdollisesti tulevasta elämänmuutostilanteesta.
Harjoittelun ohjaajan kanssa kävimme läpi asiakkaan kanssa tapahtuneita eri tilanteita ja havainnoimme asiakkaan psyykkisiä, fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia voimavaroja sekä hänen käyttäytymistään ja sen muutoksia. Ohjaaja antoi ekstrana iltalukemiseksi kriisien käsittelyaineistoa sekä hoitotieteiden julkaisuja aiheesta. Monia oivalluksia tuli jatkuvan opiskelun avulla. Asiat käytiin läpi seuraavana päivänä ja keskusteltiin niiden pohjalta asiakkaan kriisin tilasta (miltä se meistä vaikutti) sekä mihin voimavaroja tulisi kohdentaa.



Ammatillista kasvua koin erityisesti kriisitilanteessa olevan ihmisen kohtaamisesta, kriisissä tukemisessa sekä potilasohjauksesta kriisin aikana. Asiakkaan mieliala vaihteli paljon, eikä suunniteltuja asioita voinut esittää suunnitellussa aikataulussa. Asiakkaan ollessa kriisissä hänen henkiset voimavaransa, mielialansa sekä kokemansa ahdistus on pistettävä etualalle ja annettava aikaa käsitellä kriisiä omaan tahtiinsa ja tukea kriisin käsittelyssä.Potilasohjauksessa asiakkaan voimavarojen ohjaaminen omasta itsestään huolta pitäväksi sekä lohduttomuuden tunteen ohjaaminen/yrittäminen/muuttaminen toivon tunteeksi, oli myös ammatillisesti kasvattavaa ja ajatuksia herättävää.
Asiakkaan omaiset on otettava huomioon kriisitilanteessa. Tähän en pystynyt osallistumaan (omaiset puhuivat tanskaa, minä en). Asiakkaan henkilökohtaisen omaisuuden ja hänen kotinsa ovat asioita, joita pitää erityisesti kunnioittaa. Kriisiä saattaa syventää se, että asiakas kokee että hänen omaisuuttaan käsitellään varomattomasti tai alentavasti tai hänen kodissaan käy vieraita ihmisiä tai siellä tehdään muutoksia, joita asiakas ei itse halua.Kollegoiden osaamiseen luottaminen ja kokonaisvaltaisen hoidon jatkuva arviointi ovat asioita, jotka haluaisin tuoda suomalaiseen hoitotyökulttuuriin. Omassa hoitotyössäni tulen niitä toteuttamaan ja toimimaan esimerkillisesti niiden käyttöönoton yleistämiseksi.
Mielestäni näillä käytännöillä saavutetaan hoitotyön kustannustehokkuutta sekä keskitytään asiakas/potilaskeskeisen hoitotyöhön. Molempiin voidaan vaikuttaa positiivisesti lisäämättä kustannuksia tai hoitajien työmäärää. Pitkässä juoksussa kustannukset todennäköisesti vähenevät asenteiden muuttuessa kollegoiden osaamiseen luottamisessa. Kokonaisvaltaisen hoidon jatkuvan arvioinnin oleminen osana jokapäiväistä työarkea voidaan voimistaa muuttamalla hoitajien asenteita tähän suuntaan sekä ohjaamalla aktiiviseen asiakas/potilaslähtöiseen hoitoon.









Tanskaan lähtijöille käytännön vinkkejä


Vaihtoon valittuna alkoi rekisteröityminen vastaanottavan koulun järjestelmään. Mielenkiintoiseksi asian teki se, että olin menossa vaihtoon Diakonissestiftelseniin,  ja rekisteröidyin Metropolitanin koulun järjestelmään. Diakonissestiftelsen käyttää vaihto-oppilaiden virallisen rekisteröitymisen kanavana Metropolitanin järjestelmää. Diakonissestiftelsen on organisaatioltaan pieni koulu. Koulut sijaitsevat fyysisesti eri paikoissa.

Diakonissedtiftelsenissä ja sen asuntolassa ullakolla asiat hoituivat sujuvasti ja ihmisläheisesti. Asuntolan toiminnot olivat hyvät ja toimivat.

Tanskalaisten kanssa asioiden hoitaminen ja selvittäminen on helppoa. Vastauksia ei saa nopeasti mutta asiat hoituvat silti. Hyvää huolta pidetään opiskelijoista vaihdon aikana ja tukea tarjotaan usein. Tutorit ovat oma ryhmänsä, heihin voi olla yhteydessä ja kannattaakin olla. Käytännön asiat saa hoidettua kätevästi, niin kuin kaverin kanssa kotomaassa. Tutorina oleminen on pakollista niille opiskelijoille Diakonissestiftelsenissä, jotka itse aikovat lähteä vaihto-oppilaaksi. Oppitunneilla keskustellaan paljon ja tunteihin voi valmistautua tutustumalla tunnin materiaaliin aiemmin, joka on oppimisalustalla. Opettamiskulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Oppimateriaalit ovat teorioita joiden pohjalta keskustelu käydään.

Harjoittelupaikassa väki oli auttavaista ja ottivat mukaan työyhteisöön kivasti. Englannin puhuminen vaikutti aluksi olevan hankalaa, mutta ajan kuluessa opimme kommunikoimaan. Asiakkaiden kanssa puhuin englantia tai ruotsia. Ne asiakkaat, jotka puhuivat vain tanskaa, tarvitsin toista hoitajaa tulkkaamaan tai lopulta ymmärsin muutaman viikon jälkeen perussanastoa.

Toiveeni oli päästä kotihoitoon tai sisätautiharjoitteluun. Pääsin kuntoutuskeskukseen. Ratkaisu oli loppujen lopuksi hyvä ja toimiva. En olisi pystynyt kommunikoimaan sairaalassa olevien, vain tanskaa puhuvien, potilaiden kanssa tai kotona asuvien asiakkaiden kanssa.

  • Vaatteet ja ruoka ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa. Polkupyörän sai edullisesti vuokrattua koulun kautta. Se on ihan ehdoton kulkupeli. Ihan loistava liikennekulttuuri polkupyöräilijöitä ajatellen. Bussiliikenne on sujuvaa. Rejsekartilla pääsee kulkemaan. Jos ei ole polkupyörää, seikkailee bussilla/metrolla/s-junalla paljon, on kuukausikortti edullisin vaihtoehto.

  • Puistot ovat aidattuja ja lukittavia. Niissä voi olla vain aukioloaikoina.
  • Kulttuuria, nähtävyyksiä ja muuta ohjelmaa on monenmoista tarjolla. Koettavaa on paljon.
  • Kööpenhaminassa on melkoinen viima. Oma harjoitteluni ajoittui helmikuu-toukokuu ajanjaksolle, ja toppatakkia, pipoa ja hanskoja sai käyttää yli pääsiäisen ajan.

Käytännön vinkkejä Aurinkorannikolle

Käytännön järjestelyt Fuengirolassa sujuvat helposti, sillä suurin osa tarvittavista palveluista on saatavilla myös suomen kielellä. Eläminen Espanjassa on myös halvempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi ruoka ja junamatkat ovat huomattavasti halvempia. Asuntojen vuokrat, vesi, sähkö ja internet ovat puolestaan lähempänä Suomen hintatasoa. Asuntoa vuokratessa kannattaa olla tarkkana siitä, mitä hintaan kuuluu. Monet välitystoimistot haluavat myös vuokratakuun ja lisäksi kuluja voi tulla erilaisista toimisto- ja loppusiivousmaksuista. Itse hankin asunnon suomalaisen välitystoimiston kautta ja kaikki sujui hyvin. Vuokraamani asunto oli tilava ja edullinen yhden makuuhuoneen asunto keskustassa lähellä juna-asemaa.

Pitkään maassa ollessa kannattaa hankkia espanjalainen liittymä. Vaihtoehtoja on monia, joista voi valita itselleen sopivimman. Ostin liittymän nettipaketilla heti vaihdon alussa. Asunnossani ei valitettavasti ollut wifiä eikä nettipaketti ollut hirveän suuri, joten verkkoluennoille osallistumisen hoidin kahviloissa ja kirjastoissa. Melkein jokaisessa kahvilassa on ilmainen wifi.

Espanjalaiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia, mutta eivät aina halua tai osaa puhua englantia. Kannattaakin opetella edes vähän espanjaa. Harrastukset ovat hyvä tapa tutustua espanjalaisiin, itse kävin koko vaihdon ajan paikallisella kuntosalilla ja erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla. Nämä ovat paljon edullisempia kuin Suomessa. Siestaa vietetään kahdesta viiteen paitsi isot ruokakaupat ja kauppakeskukset pysyvät auki. Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu myös, että illalla valvotaan myöhään ja aamulla kaupungilla on melko hiljaista ennen aamukymmentä. Lennot kannattaa hankkia ajoissa heti, kun tietää päivät joina haluaa matkustaa. Aurinkorannikko on suosittu lomakohde turistien keskuudessa ja lentolippujen hinnat Malagaan nousevat välillä korkeiksi. Malagasta pääsee junalla kätevästi suoraan Fuengirolaan, mutta junat lakkaavat kulkemasta ennen puolta yötä.


Vaihdon aikana kannattaa ehdottomasti lähteä katselemaan myös muuta Espanjaa. Auton vuokraaminen on halpaa ja etäisyydet ovat melko lyhyitä. Esimerkiksi Granadaan ja Sevillaan pääsee Fuengirolasta parissa tunnissa. Autolla uskaltaa liikkua siinä missä Suomessakin kunhan muistaa, että vilkkua ei aina käytetä, mutta hätävilkkua sitäkin enemmän. Myös junilla ja busseilla pääsee, mutta matkoihin menee huomattavasti kauemmin. Kevät Espanjassa voi olla hyvinkin epävakainen, joten mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä vaatetta. Asunnot ovat myös viileämpiä ja kosteampia kuin Suomessa. Asunnoissa kannattaakin huolehtia riittävästä tuuletuksesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Ja villasukat kannattaa ottaa mukaan! 

Harjoittelujakso Aurinkorannikolla Casa Angelitossa

Suoritin harjoitteluni Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa. Harjoittelupaikkani oli yksityinen koti- ja hoivapalveluita tarjoava yritys nimeltä Casa Angelito. Yrityksen asiakasryhmänä ovat Aurinkorannikolla asuvat suomalaiset. Myös kaikki työntekijät olivat suomalaisia. Espanjan kielen taidosta olisi kuitenkin ollut hyötyä ja yritinkin harjoittelun aikana opetella espanjan alkeita. Harjoittelupaikan tavoitteena on tukea suomalaisten pärjäämistä maassa tarjoamalla erilaisia palveluita. Suurin osa asiakkaista on ikääntyneitä, jotka tarvitsevat kotihoitopalveluita. Työtä alueella on kausiluonteisesti siten, että talvikaudet ovat vilkkaampia ja keväällä hiljenee suomalaisten alkaessa lähteä takaisin Suomeen.

Pidin harjoittelun ajan oppimispäiväkirjaa, mikä on hyvä tapa koota kasaan harjoittelun aikana heränneitä ajatuksia ja havaintoja. Kolmen kuukauden aikana ehtii tehdä ja nähdä hyvin monenlaista ja kaikkia asiat eivät välttämättä muistu enää mieleen harjoittelun loppuvaiheessa, mikäli niitä ei ole kirjannut ylös. Myös muiden samassa paikassa harjoittelussa olevien opiskelijoiden kanssa käydyt keskustelut ja pohdinnat harjoittelun aikana olivat hyödyllisiä ja avasivat uusia näkökulmia asioihin.

Vaihdon aikana työskentelin eri-ikäisten suomalaisten maahanmuuttajien kanssa ja sain hyvän kokonaiskuvan heidän kotoutumisestaan maahan. Fuengirola on suosittu kaupunki suomalaisten keskuudessa ja siellä on tiivis suomalaisyhteisö. Suurin osa palveluistakin on saatavilla suomeksi. En ollut käynyt Aurinkorannikolla aiemmin ja suomalaisten suuri määrä tuli itselleni yllätyksenä, vaikka olinkin siitä etukäteen lukenut. Oli kuitenkin ennakkoon vaikea käsittää kuinka selkeästi se kaupunkikuvassa näkyisi. Suomalaisten maahanmuuttajien kanssa työskentely auttoi näkemään paremmin minkälaisia haasteita kotoutumisessa vieraaseen maahan voi olla ja kuinka kotoutumista voidaan helpottaa. Mietittävää aiheutti muun muassa se, että kotoutuvatko suomalaiset pelkästään suomalaisyhteisöön eivätkä oikeasti espanjalaiseen elämään. Vaihdossa opittuja asioita pystyy hyödyntämään kotimaassa maahanmuuttajatyössä.

Ammattietiikka ja arvot näyttäytyivät harjoittelupaikassa samalla lailla kuin Suomessakin, sillä työskenneltiin suomalaisten kanssa. Espanjalaisiin palveluihin tutustuessa huomasi eroja tietyissä toimintatavoissa, mutta ammattietiikka oli sielläkin hyvin samanlaista. Espanjassa asiakastyöhön kuuluvat kosketus ja yhdessäolo Suomea voimakkaammin. Tapana on koskettaa ja kulttuuriin kuuluvat muun muassa poskisuukot. Kulttuurierot näkyivät esimerkiksi vanhainkodissa vieraillessa. Siellä espanjalaiset olivat paljon yhdessä eikä kukaan halunnut viettää aikaansa yksinään, kun taas ulkomaalaiset useammin kaipasivat omaa tilaa.


Harjoittelu ulkomailla antoi paljon uutta ajateltavaa ja avarsi löytämään uusia toimintatapoja. Vaihdon aikana löysi myös itsestään uusia puolia ja rupesi hahmottamaan entistä paremmin sekä omia ammatillisia vahvuuksia, että alueita joilla vielä on parannettavaa. Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli mielenkiintoinen kokemus, jolla on varmasti vaikutusta tulevaisuudessa. Harjoittelupaikkaa ja -maata valitessa kannattaa miettiä vaihtoehtoja tarkkaan ja selvittää mitä harjoittelussa pääsee tekemään. 

Ole ajoissa ulkona!

Kansainväliseen vaihtoon lähteminen vaatii monenlaisia järjestelyitä sekä pitkäjänteisyyttä niiden hoitamisessa. Espanja kuuluminen Euroopan unioniin helpottaa omalta osaltaan järjestelyitä. Yhteinen valuutta on yksi suurimmista elämän sujuvuutta helpottavista tekijöistä: hinnat on helpompi ymmärtää, rahaa ei tarvitse vaihtaa etukäteen ja ylimääräinen käteinen käy kotiin paluun jälkeen myös Suomessa. Ulkomaille muuttaessa koin kuitenkin yhden neuvon olevan ylitse muiden: ole ajoissa liikkeellä!

Asuminen
Suoritin vaihdon Aurinkorannikolla Malagan maakunnassa Fuengirolan kaupungissa. Fuengirola sijaitsee aivan Välimeren rannikolla muutaman kymmenen kilometrin päästä Malagan suurkaupungista. Fuengirolan alue Los Boliches sekä Los Pacos ovat olleet suomalaisten suosiossa jo pitkään, minkä vuoksi asunnon etsimisen voi aloittaa esimerkiksi suomalaisten välitysfirmojen, kuten Rantakylä tai Tupasi kautta. Facebookista löytyy myös ryhmä Aurinkorannikon asunnot, jossa yksityiset suomalaiset sekä suomalaiset välittäjät vuokraavat sekä myyvät asuntojaan. Asuntoja kannattaa kysellä jo puolta vuotta aikaisemmin, koska varsinkin loppukeväästä asuntoja varataan todella nopeaan tahtiin. Sain huhtikuussa varattua asunnon monen mutkan kautta, vaikka lähtö oli vasta syyskuussa. Asuntoja on kyllä tarjolla, mutta valinnan vara on huomattavsti suppeampi. Asuntojen kuukausivuokrat vaihtelevat aina 400–600 euroon kuukaudessa, riippuen asunnon koosta, kunnosta, sijainnista sekä mitä vuokraan sisältyy. Useimmiten, kuten Suomessakin, vuokrahinta ei pidä sisällään vettä tai sähköä, vaan ne maksetaan erikseen.



Asunnon sijainnin hahmottaminen voi olla vaikeaa, jos kaupunki ei ole ennestään tuttu. Itse vuokrasin asunnon ympäri vuorokauden vartioidusta kerrostalosta aivan Paseo Maritimo Rey de Espanan varrelta, mikä paljastui muuttaessa todella hyväksi valinnaksi. Rantakadulta on lyhyt matka niin linja-auto- kuin juna-asemallekin, kesällä tarvitsee kävellä vain tien yli rannalle, kaupat ja kahvilat ovat vieressä. Suurimmaksi eduksi itse koin urheilumahdollisuudet: suurin osa lenkkeilijöistä juoksee rantabulevardia pitkin aikaisin aamulla tai auringon laskettua iltaisin. Tämän lisäksi rannoilla sijaitsee ulkokuntoilualueet, joissa voi tehdä toiminnallista treeniä vapaasti. Jos mielii lähellä suomalaista koulua tai suomalaisten pitämiä ravintoloita ja kauppoja kannattaa suunnata Los Pacosiin tai Los Bolichesiin.

Vapaa-aika
Kansainvälinen vaihtokokemus koostuu virallisen työharjoittelun tai koulussa käynnin lisäksi myös muista tekijöistä. Kolmen kuukauden minimiaikaan mahtuu myös paljon niitä hetkiä, kun sää on huono, väsyttää tai tuntuu ettei ole mitään tekemistä. Tällöin tärkeimpänä asiana on verkostoituminen. Ulkomailla asuvat ihmiset ovat oman kokemukseni mukaan halukkaimpia tutustumaan uusiin ihmisiin ja auttamaan uutta asujaa. Jos et ole ottanut ystäviä mukaan reissuun kannattaa uusien tuttavien etsiminen aloittaa erilaisten harrastusten parista: Fuengirolassa sijaitsee paljon kuntosaleja, vaellukset vuorille ovat suosittuja, Sofia opiston erilaiset kurssit tai surffaaminen rannassa ovat hyviä paikkoja aloittaa. Jos aktiviteetit ei kuitenkaan tunnu omalta kannattaa facebookista etsiä ryhmiä, kuten Aurinkorannikon nuoret suomalaiset, Fuengirolan suomalaiset tai Expats Club Fuengirola.







Myös lähettäjä organisaation muut vaihtoon lähtijät kannattaa kartoittaa ja järjestää yhteisiä tapaamisia. Diakonia-ammattikorkeakoulusta lähtee lukukausittain paljon vaihtoon lähtijöitä ja meidän Aurinkorannikon porukka oli aivan mahtava ja sen kautta sai todella paljon tukea ja voimaa. Yhdessä voi lähteä kiertelemään lähikaupunkeja tai vaan illallistaa loputtomissa ravintoloissa ja kahviloissa. Ilman kielitaitoa paikallisiin tutustuminen voi olla haasteellista, sillä kuten useaan kertaan on todettu: espanjalaisten englannin kielen taito on hyvin vähäinen. Edes nuoret aikuiset eivät välttämättä halua puhua englantia, vaikka sitä jonkin verran osaisivat. Tämän vuoksi edes pienen kielitaidon osaaminen helpottaa suuresti ystävyyssuhteiden luomista paikallisten kanssa.


Espanjassa kulttuuri on erilainen ja siihen tottuminen vie oman aikansa. Kuitenkin niinä hetkinä, kun tuntuu että ei tiedä mitä tekisi tai kenen kanssa paras neuvo on lähteä ulos liikkeelle. Jos istut yksin alas kahvioon, voit olla varma ettei sinun tarvitse juoda kahviasi yksin. Parhaat ja yllättävimmät tuttavuudet loin matkalla pyöriessäni yksin tutkimassa uutta kotikaupunkiani. En usko että muuten olisin kohdannut kahvilla belgialaista selvännäkijää, jonka kanssa keskustelimme psykologian saloista tai sisilialaista leipuria, joka antoi minulle lähtiessä mukaan vasta leivottua leipää tai katupenkillä päivittäin istunutta miestä koiransa Shakiran kanssa, jolle lupasin lähettää postikortin Lapista. Ikinä ei tiedä kuka tulee seuraavaksi elämässä vastaan.