keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Ohjeita Kroatiaan (tai harjoitteluun ylipäänsä) lähtevälle

Lukiessasi antamiani neuvoja kannattaa ottaa huomioon, että sain asunnon suoraan harjoittelupaikastani (vuokra 100 euroa/kk) ja minulla oli suomalainen ohjaaja, joka avusti kaikissa käytännön asioissa. Toisin sanottuna matkani oli jollakin tasolla melko töyssytön, mutta joitain vinkkejä voin varmasti antaa!


Älä pety, vaikka et pääsisikään ensimmäiseen kohteeseesi!

Kroatia ei todellakaan ollut paikka, jonne ensimmäisenä halusin lähteä. Alunperin suunnittelin lähteväni yliopistoon Isoon-Britanniaan, sen jälkeen Saksaan, sitten Tsekkiin... Kroatia ei edes käynyt mielessäni. Ennen lähtöäni en tiennyt maasta mitään, hädin tuskin tunsin sen sijaintia kartalla. Lähtöpäätös on kuitenkin ollut yksi elämäni parhaimmista, sillä olen tavannut harjoitteluni aikana aivan upeita ihmisiä, oppinut uudesta kulttuurista ja päässyt tutustumaan monikulttuuriseen työympäristöön. Se harmittaa, etten saanut olla ulkomailla kolmea kuukautta kauempaa, mutta kaikille työharjoitteluun lähteville Kutinan seurakunta on ehdottomasti varteen otettava vaihtoehto!


Mieti tarkkaan, millaiset lentoliput haluat ostaa ja milloin ostat ne.

Ostin itse liput hyvissä ajoin ja valitsin automaattisesti menopaluun, koska tällöin paluulippu oli hieman halvempi. Suosittelen sinua harkitsemaan, haluatko menopaluun vai pelkän menolipun. Kroatia on hyvien kulkuyhteyksien (bussi, juna) päässä esimerkiksi Saksasta, Itävallasta, Serbiasta, Sloveniasta ja Unkarista. Jos haluat matkustaa ja lentää kotiin jostain muualta kuin Kroatiasta, suosittelen näin lämpimästi tekemään. Itsekin pääsin matkustelemaan, mutta lentolippu Kroatiasta Suomeen rajoitti paljon menojani, koska en halunnut maksaa lipun vaihtamisesta. Lippu Suomesta Kroatiaan kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen, koska mitä aikaisemmin lipun tai liput ostat, sitä halvemmalla pääset.


Tarkista kohteen sääolosuhteet etukäteen ja mieti vaatetusta.

Äläkä tee niin kuin minä tein. Tarkistin kyllä kohteen lämpötilat netistä, mutta todellista lämpötilaa en varmistanut esimerkiksi ohjaajaltani ja naiivina lähdin matkaan uskoen, että kyllä siellä Italian vieressä lämpenee nopeasti. Noh, kyllä siellä Suomeen verrattuna lämpeni todella nopeasti, mutta alussa oli aika KYLMÄ. Ei ollut hyvä idea jättää kaikkia neuleita kotiin. Olin siinä mielessä onnekas, että kaksi viikkoa ennen saapumistani Kutinassa oli ollut oikein lumihanget, mutta tullessani oli sen verran lämpöistä, että kaikki lumet olivat lähestulkoon sulaneet. Eli siis Kutinassa lämpöä on odotettavissa huhti-toukokuussa, jopa maaliskuun lopussa, mutta helmi-maaliskuussa neuleiden mukaan ottaminen on hyvä idea.


Vakuutus.

Ymmärtääkseni koulusta saatu vakuutus korvaa ainoastaan työajalla sattuneet tapaturmat. Vapaa-aikaan kannattaa varautua ylimääräisellä vakuutuksella, jos sinulla ei sitä ammattiliittosi kautta ole. Toisella suomalaisella opiskelijalla lähti polvi pois paikoiltaan ja hänen täytyi loppujen lopuksi mennä yksityiselle lääkärille, koska hän ei kokenut julkiselta puolelta saavansa tarpeeksi tehokasta apua. Yksityinen lääkäri on halvempi Kroatiassa kuin Suomessa, mutta ei silti ole kivaa maksaa 100 euroa yllättäviä ylimääräisiä kuluja, jos budjetti on tiukka.


Älä pakkaa laukkua täpötäyteen ja mieti, mitä haluat ostaa kaupoista.

Kolmen kuukauden aikana tavaraa onnistuu aina kertymään aika kiitettävästi, koska shoppailumahdollisuuksia on melko paljon Kroatiassa. Paikalliset vaatteet, eli ei kansainväliset merkit kuten H&M, ovat halpoja. Ostin harjoittelun aikana muutamatkin kengät enkä yksistäkään maksanut yli 20 euroa. Totta kai design-tuotteita löytyy Kroatiastakin ja ne ovat hintavampia, mutta edelleen kansainvälisesti vertailtuna mielestäni halpoja. Peruseläminen on huokeaa ja esimerkiksi paikallisissa ruokakaupoissa käyminen on hyvin halpaa. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä ostaa. Jos tekee niin kuin paikalliset ja ostaa esimerkiksi vaaleaa leipää tuoreena leipomosta, sitä saa isoja möhkäleitä kuudella kunalla (alle eurolla). Jos tekee niin kuin minä, ostaa täysjyvätuotteita kauppojen terveyshyllyiltä ja maksaa sellaiset 2-4 euroa niistä. On ihan omista valinnoista kiinni, miten paljon rahaa saa elämiseen kulutettua.


Varaudu erilaisiin olosuhteisiin kuin Suomessa.

Kuumavesivaraaja, kylmä sisäilma, hyönteiset... Nämä asiat saattavat tulla minunlaiselleni kaupunkien kasvatille isona yllätyksenä. Kuumaa vettä sai suihkussa tietyn aikaa, mutta esimerkiksi keittiössä kuumaa vettä ei tullut lähes ollenkaan. Sisällä oli alkukeväästä kylmä, joten sisätossujen käyttäminen oli välttämätöntä. Lämmitystä oli tarjolla, mutta se on hyvin kallista Kroatiassa enkä sitten viitsinyt kellon ympäri pitää lämmitystä päällä. Varsinkin kesään mentäessä hyönteiset lisääntyvät ja hämähäkkien ikkunasta heittely oli ihan viikottaista puuhaa.


Varaudu kielimuuriin

Kroatiassa monet eivät puhu englantia ollenkaan. Zagrebissa tilanne on hieman erilainen, mutta Kutinassa edes kaikki nuoret eivät puhu mitään muuta kuin kroaattia. Ostin prepaid-liittymään lisää puheaikaa pari kertaa ja yhdelläkään kerralla kioskilla ei puhuttu englantia. Olin opetellut numerot paikallisella kielellä ulkoa, joten sain viestittyä asian heiluttamalla puhelintani, hokemalla "simpa" (liittymä) ja sanomalla usein "trideset kuna" (30 kunaa). Kävin kampaajalla paikallisen tytön kanssa ja hän tulkkasi mitä halusin, koska kumpikaan nuorista kampaajista ei osannut sanaakaan englantia. Voin laskea yhden käden sormilla, miten usein asiakaspalvelijat kaupoissa puhuivat englantia. Kielimuuria ei kuitenkaan tarvitse pelätä! Kirkolla on kaksi palkattua työntekijää, joista ohjaajani on suomalainen ja toinen työntekijä on nuori paikallinen mies, joka puhuu erinomaista englantia. Tanssistudiolla järjestettävät nuorten illat ovat täysin englanniksi ja kaikki nuoret puhuvat siellä hyvää englantia. Ystävystyin erään paikallisen tytön kanssa ja hän puhui erinomaista englantia. Osa nuoremmista (ja pari vanhempaakin!) seurakuntalaista puhui hyvää englantia ja pystyin käymään kotikäynneillä parin perheen luona yksin, koska jompikumpi vanhemmista puhui englantia. Kielitaitoisia siis löytyy, mutta englannin kielen osaaminen ei ole yhtä itsestään selvää kuin Suomessa. Ei kannata järkyttyä!


Mene rohkeasti mukaan!

Sinulle ei välttämättä aina kaikkia työtehtäviä tarjota, vaan sinun kannattaa rohkeasti kysellä, saatko pitää saarnaa jumalanpalveluksissa, kerätä kolehteja, pitää puhetta nuorten illoissa, järjestää ohjelmaa... Mikä vain sinua kiinnostaa! Todennäköisesti ehdotuksesi otetaan innolla vastaan. Muussa tapauksessa esimerkiksi kroaatin kielellä käytävät jumalanpalvelukset voivat käydä aika pitkäveteisiksi, jos et kysy, saatko olla niissä mukana. Kaikkea ei tarvitse tehdä, mutta jos esimerkiksi jännität puheiden pitämistä (kuten minä), kannattaa tarttua tilaisuuksiin, joissa pääset kohtaamaan pelkosi. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle on hyvä mennä, mutta muista, että sinulla on myös oikeus kieltäytyä tehtävistä ja sanoa suoraan, jos jokin asia tuntuu epämukavalta. Ohjaajani kannusti tähän jatkuvasti.


Varaudu yllätyksiin.

Suunnitelmat voivat aina muuttua. Luulin olevani ainoastaan Kroatiassa, mutta ohjaajani kysyi paikan päällä haluanko lähteä toisesta koulusta tulleen suomalaisen harjoittelijan mukana Serbiaan kahdeksi viikoksi. Suostuin ehdottomasti! Toinen käytännön juttu oli, että minulla ei ollut tarkkoja työaikoja. En saanut viikonloppuja vapaaksi, mutta maanantai pyrittiin aina pitämään vapaana. Vakiintuneita töitä viikon aikana kyllä oli, kuten jumalanpalvelus, raamattupiiri sekä pienten ja isojen lasten kerhoja. Yllättäviä menoja saattoi kuitenkin tulla hyvin lyhyellä varoitusajalla ja tällaisia olivat esimerkiksi kotikäynnit. Omat menot kannattaa suunnitella joustaviksi, mutta ohjaajani kehotti sanomaan, jos töitä on liikaa tai liian vähän.


Muista koulu!

Ulkomailla on äärimmäisen helppo unohtaa kaikki tylsät jutut Suomeen ja jättää koulutyöt viime tinkaan. Totesin nopeasti, että koulutöiden aloittaminen on supervaikeaa, kun ei säännöllisesti jossain ole niistä muistutusta eikä tarvitse mennä luennoille. Kannattaa kuitenkin pysyä skarppina ja oikeasti aloittaa niiden tekeminen ajoissa, koska teorian kasaaminen ja kolmen eri tehtävän kirjoittaminen Suomessa juuri ennen kesälomaa ei ole mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.