tiistai 8. syyskuuta 2015

Brysselin monet kasvot

Hei kaikille!

Opiskelen diakonin pätevyyttä Oulussa. Olen aiemmin valmistunut sosionomi (AMK) ja lähdin vielä lukemaan diakonin pätevyyttä. Heräsin opintojen alussa siihen tosiasiaan, että jos aion vielä toteuttaa pitkäaikaisen unelmani ja lähteä ulkomaanvaihtoon niin se on tehtävä nyt. Olen pitkään ollut kiinnostunut merimieskirkon toiminnasta ja hain merimieskirkon ulkomaan toimipaikkoihin. Minä en valinnut Brysseliä, vaan Bryssel valitsi minut.  J

Belgiassa on kaksi merimieskirkkoa: Brysselissä ja Antwerpenissa. Suomalainen merimieskirkko on suomalaisten ja Suomen ystävien kristillinen, kulttuurinen ja sosiaalinen kohtaamispaikka. EU:n myötä Brysseliin on kotiutunut eripituisiksi ajanjaksoiksi iso joukko suomalaisia eri alojen ammattilaisia ja heidän perheitään. Myös kulttuuri, matkailu, liike-elämä ja opiskelu tuovat suomalaisia Belgiaan.

Kolmen kuukauden harjoittelu Brysselin merimieskirkossa oli aivan mahtava kokemus. Minun päätavoitteeni harjoittelussa oli aikuissosiaalityön kartoittaminen, lisäksi olin mukana kaksi kertaa viikossa perhekerhoissa. Harjoittelussa pääsi moneen mukaan, niin kuorman purkuun kuin jumalanpalveluksissa avustamiseen ja kaikkeen siltä väliltä.  Tutustuin myös kaikkiin Benelux-maiden merimieskirkkoihin, joten matkustamaan pääsi Belgian sisällä ja Hollannin puolellekin.  

Brysselistä on todella vaikeaa saada vuokrattua huonetta/asuntoa lyhyeksi aikaa. Minulla oli paljon onnea kun sain huoneen vuokrattua tutun ja turvallisen henkilön kautta. Minulla oli oma huone, keittiö ja kylpyhuone olivat yhteiset kahden muun huoneiston asukkaan kanssa.  Midi on asuinalue Brysselissä, joka on ”ns. köyhempää aluetta”. Alue ei ole kovin kaunista seutua, kaikki on enemmän ja vähemmän rempallaan. Alueella on Midin rautatieasema, jota joka paikassa varoitellaan välttämään pimeän aikaan.  Katukuvassa näkyy mahtava monikulttuurisuuden kirjo, paljon alueella asuu maahanmuuttajia erityisesti Lähi-idästä ja Afrikan maista. Midillä sain kokea minkälaista on todella olla vähemmistön edustaja: nainen, valkoihoinen, kielitaidoton, kristitty.  Aikuissosiaalityön teemoiksi valikoitui köyhyys, huono-osaisuus ja syrjäytyminen. Nämä teemat eivät suoranaisesti näkyneet merimieskirkon arjessa, mutta sitä suuremmin asuinympäristössäni Midillä.

Ennakko kuva Brysselistä oli, että se on hieno Euroopan pääkaupunki. Se on kuva minkä saa kun katsoo televisiosta uutisia Brysselistä. Kuvissa näkyy hienoja EU-rakennuksia ja pukumiehet kiirehtii salkkuineen paikasta toiseen. Brysselin julkisuuskuva on hieman erilainen mitä se todellisuus on.  Ei tuoda esille köyhyyttä mikä siellä vallitsee, ei myöskään kodittomia ja kerjäläisiä. Tämä on se todellisuus mikä avautua minulle Brysselistä. Kaupungilla on monet kasvot: Brysselissä on rikkautta ja ihania paikkoja mutta Brysselissä on myös paljon köyhyyttä ja huono-osaisuutta.


Itse heräsin arvostamaan omaa kotimaata entistä enemmän. Suomi on niin turvallinen lintukoto! Kokemukseni vähemmistön edustajana Midillä, sai minut paljon pohtimaan Suomeen tulevia maahanmuuttajia. Heillä ei todellakaan ole helppoa asua maassa, jossa kielen oppiminenkin on erittäin vaikeaa. Koen, että kokemukset harjoittelusta ja Brysselissä asumisesta antoi paljon eväitä tulevaan työelämään. Tekee hyvää mennä välillä mukavuusalueen ulkopuolelle. 

                                                          Näkymää EU-alueelta.



                                         Asunnottoman majapaikka EU-kortteerissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.