Varaa lentoliput ajoissa ja käytä aikaa kunnollisen ja mieluisan asunnon etsimiseen
Varsin lentoliput Teneriffalle melkein heti, kun päätös lähtemisestä varmistui, mutta asunnon otin liian hätäisesti. Kuukausi harjoittelussa meni huonoon oloon ja sairasteluun. Menetin mm. ääneni muutamaksi päiväksi. Myöhemmin selvisi, että sänkyni alla oli noin metri kertaa metri alue vihreää, sinistä, keltaista ja mustaa hometta (varmaan kaikki homelajit :-)) Kannattaa majoittua ensin hotelliin vaikkapa pariksi viikoksi ja paneutua asunnon löytämiseen. Lopulta sain ihan viehättävän asunnon, jossa viihdyin. Puerto de la Cruzissa asunnon hankkiminen on villi viidakko, joten jos haluaa päästä helpommalla, kannattaa käyttää suomalaista, luotettavaa asunnonvälittäjää. Se maksaa enemmän, mutta säästää paljolta vaivalta ja harmilta.
Pakkaa mukaan lämpimiä villavaatteita ja tuulenpitävää
Tenreiffan talvi 2014-2015 oli kylmin ja sateisin 30 vuoteen. Puerto de la Cruz ei ole turistillekaan rantakohde, joten hepenet kannattaa jättää kotiin ja ottaa mukaan villavaatteita, toppatakki, villasukat, kaulahuivi ja tuulenpitäviä vaatteita, koska saarella tuulee melkeinpä aina ja varsinkin illalla tuuli on raakaa. Asunnot saattavat olla kylmiä ja kosteita, koska lämmitystä ei ole ja home asunnossa on melkein sääntö kuin poikkeus. Yöt nukuin villalegginseissä, -sukissa ja -paidassa kahden peiton ja päiväpeiton alla. Tilannetta auttoi ohjaajaltani lainattu lämmitin. Kolmen harjoittelukuukauden aikana oli ehkä 3 helteistä bikinipäivää. Allergisen ja/tai astmaatikon kannattaa harkita tuhlaako harjoitteluajan sairasteluun, vai onko jokin toinen maa parempi vaihtoehto. Homeoireisena ei saa harjoittelusta paljoakaan irti. Lisäksi seurakuntakoti oli homeessa ja monet oireilivat, itselläni oli usein iltaisinti ääni poissa. Seurakuntakotiin tosin tehdään homeremontti kesän 2015 aikana ja nähtäväksi jää, auttaako se tilannetta.
Wi-Fi vai eikö Wi-Fi?
Internet asunnossa ei ole itsestäänselvyys. Käytin paljon aikaa sen pohtimiseen, hankkiako AirFibreltä langaton verkko asuntoon vai ei. Päätin tehdä koulutehtävät internet-kahvilassa, mikä toisaalta oli hyvä ratkaisu: tutustuin kahvilan pitäjiin enká jumittunut kämpille illaksi. Toisaalta koulutehtävien tekeminen oli hankalampaa ja vaati tehtävien tekemisen ja palauttamisen suunnittelemista. Muutin myös harjoitteluni aikana kolme kertaa, joten oli hyvä että en hankkinut verkkoa ja maksanut turhasta. Monissa kahviloissa on wi-fi, mutta ei kaikissa, eivätkä kaikki kahvilat wi-fin olemassaoloa mainosta, joten sitä kannattaa kysyä. Skype olisi ollut hyvä olla kotona. Ajattelin ensin hankkia paikallisen prepaidin, mutta enpähän hankkinut, koska soitin Suomeen todella vähän. Pidin yhteyttä ystäviin ja perheeseen Skypen, Facebookin ja WhatsUpin kautta kahviloissa tai nettikahviloissa.
Ikääntynyttä väestöä ja vapaaehtoisia
Puerto de la Cruzin väestö on iäkästä, siellä käyvät turistit ovat iäkkäitä, seurakunnan vapaaehtoiset ovat... arvatkaa mitä? No iäkkäitä. Tarkoitan iäkkyydellä ikää +- 80. Seurakunta toimii pelkästään vapaaehtoisvoimin ja harjoittelun ohjaajakin on vapaaehtoinen. Asia tekee ammatillisuuden pohtimisen haastavaksi. Ryhmädynamiikka on -hmm- mielenkiintoinen. Kannattaa myös pitää puoliaan siinä, ettei koko harjoittelu kulu seurakuntakodin kahvilassa tai keittössä työskennellessä. Nämä asiat tekevät harjoittelusta haastavan ja siksi harjoittelupaikka sopii ehkä enemmän elämänkokemusta saaneelle (kuten itse olen) paremmin kuin parikymppiselle. (En ole ikärasisti, mutta kuitenkin... :-D)
Summa summarum
Puerto de la Cruz on todella viehättävä kaupunki ja sen asukkaat ystävällisiä ja mukavia, ihan tavallisia ihmisiä. Ilmapiiri on rento. Teneriffa kaunis ja moninainen saari (asukkaita noin miljoona). Tunnelma vaihtelee saaren pohjoisosan, jossa on paljon alkuperäistä paikallista sekä turismille rakentuvan saaren eteläosan (Americas ja Christianos) välillä hurjasti. Vain saaren eteläosa on valitettavasti se, miten Teneriffa käsitetään. Ei rantailussa, biletyksessä ja turistirihkamakaupoissa mitään pahaa ole, mutta Teneriffa on paljon, paljon muuta. Suosittelen liikkumaan saarella, joka on sanalla sanoen upea. Bussikortilla (Bono) se käy kätevästi.
Kannattaa myös opiskella tavanomaiset kohteliaisuudet espanjaksi: hyvää päivää, hyvää iltaa, hyvää yötä miten menee, puhutko englantia, ole hyvä, kiitos, näkemiin, nähdään taas. Espanjalaiset käyttävät näitä todella paljon. Esimerkiksi hissiin tullessa tervehditään muita ja poistuessa sanotaan näkemiin. Jos menee edeltä ja pitää hetkenkin auki ovea takana tulevalle, kiitetään ja sitten sanotaan näkemiin. Suosittelen myös ottamaan kontaktia paikallisiin asukkaisiin. Omaa harjoitteluani nämä asiat rikastuttivat todella paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.