tiistai 7. huhtikuuta 2015

Vaihto Walesissa

Terppa!

Olen toisen vuoden sairaanhoitaja opiskelija Diakin Helsingin toimipisteestä. Suoritan kolme kuukautta kestävän vaihtoni Swanseassa, Walesissa. Suoritan vaihtoni aikana mielenterveystyön- ja sisätautien harjoittelut. Hain vaihtoon aikalailla extempore-meiningillä, laitoin hakupaperit vetämään vuoden 2014 lopussa ja lähtöpäiväksi varmistui kaiken jälkeen 26.2. Vaihtoprosessi on koostunut papereiden ja lomakkeiden täyttelystä (ei ehkä kuitenkaan niin paljoa kuin kauemmaksi vaihtoon lähtijöillä) ja muita käytännön järjestelyitä tehdessä. Olen aikaisemmin viettänyt kolme kuukautta ulkomailla, kaukana ystävistäni ja perheestäni, joten kauan kotoa pois oleminen ei ollut missään vaiheessa huolenaihe minulle. Lähdin vaihtoon kolmen muun luokkatoverini kanssa.





Matkani alkoi Helsinki-Vantaan lentokentältä 26.2 kohti Lontoota. Lentoni lähti aikaisin aamulla ja tiesin että päivästä on tulossa pitkä mutta antoisa. Lensin kahden muun vaihtoon lähtijän kanssa Lontooseen, josta matkustimme bussilla Swanseaan. Lento kesti noin kolme tuntia ja edessä oli viiden tunnin bussimatka Lontoosta Swanseaan. Yksin vaihtoon lähtijöistä oli saapunut kohteeseen jo muutama viikko aikaisemmin, hän kehui kovasti maisemia bussimatkan varrella, mutta väsymys voitti ja matka kuluikin mukavasti nukkumatin seurassa. Bussimatka venyi loppujen lopuksi viidestä tunnista kuuteen. Olimme sopineet aikaisemmin että naapurissamme asuva ruotsalainen vaihto-oppilas tulisi hakemaan meidät bussiasemalta, mutta koska bussimme oli myöhässä, ei tämä toteutunut. Päätimme fiksuina ihmisinä ottamaan bussiasemalta taksin, tietämättä yhtään minne olemme menossa ja kuinka kaukana asuinpaikkamme asemalta on. Lopulta koko päivän matkustaneina pääsimme määränpäähämme, Hendrefoilan student villageen.

Ensimmäinen reaktioni paikasta jossa tulen asumaan seuraavat kolme kuukautta oli, noh, aika järkyttynyt. Ikävöin omaa kahden nukuttavaa pehmeää sänkyäni sillä sekunnilla kun näin pienen yhden ihmisen nukuttavan sängyn. Kyllä, olen todella mukavuudenhaluinen. Alkujärkytyksen ja "pienen" siivouksen jälkeen olemme tehneet paikasta kodin. Tai oikeastaan kodin tästä tekee ihanat kolme kämppistäni joiden kanssa olemme tämän pienen ajan sisällä lähentyneet arvaamattoman paljon. Pidämme yllä siis neljän suomalaisen kommuunia täällä.





En tiennyt paljoakaan (okei, en yhtään mitään) Walesista ennen kuin saavuin tänne. Olen kuitenkin näiden melkein 1,5 kuukauden aikana nähnyt enemmän kauniita rantoja ja paikkoja kuin koko elämäni aikana, ja vielä yhdessä ja samassa maassa. Asun n. 40 minuutin kävelymatkan ja 10-15 minuutin bussimatkan päästä yliopistolta. Swansean yliopisto sijaitsee aivan rannan vieressä. Yliopistolta keskustaan kävelee vielä noin 20 minuuttia. Yliopiston ympäristö on kaunista vehreää aluetta, lämpimänä päivänä siellä kävellessä näkee monenmoista opiskelijaa ympäri maailmaa. Tarkoitukseni täällä on tehdä vain harjoittelua, mutta teoriaopintojen teko yliopistolla on mahdollista jos haluan. Saimme yliopistolta opiskelijakortit sekä bussiliput. En osannutkaan arvata kuinka kallista bussilla kulkeminen täällä on. Kolmen kuukauden bussilipun hinnaksi tuli vähän päälle 300 euroa. Useimmilla nuorilla, tai melkeinpä kaikilla, on täällä oma auto.













Ensimmäinen harjoittelupaikkani sijaitsi yliopiston lähellä olevassa Singletonin sairaalassa. Osasto jolla olin, oli SAU (Singleton assesment unit). Osastoa voi verrata Helsingissa sijaitseviin haartmanin ja malmin päivystyksiin. Potilas vaihtuvuus oli kuitenkin vähäisempää. Yleisimmät vaivat jolla osastolle tultiin, olivat erilaiset tulehdukset, hengenahdistus, yleistilan lasku ja rintakipu. Täällä on kahdenlaisia hoitajia, on niitä joilla on vihreä työasu ja niitä joilla on sininen työasu. Hoitajat vihreässä työasussa saavat tehdä perushoitoa ja mitata peruselintoimintoja. Hoitajat sinisessä asussa ovat verrattavissa Suomalaisiin sairaanhoitajiin. He jakavat lääkkeet, laittavat tippoja yms. Täällä valmistunut hoitaja ei saa kuitenkaan tehdä mitään näitä asioita ennen lisäkoulutusta. Suurin sokki minulle oli osastolla se, etteivät hoitajat saa katetroida miespuolisia potilaita. Tämä on lääkärin homma. Osastolla oli lisäksi erilliset hoitajat EKG:n ottoon.




Kuva työasusta joita opiskelijat pitävät sairaalassa


Toinen harjoittelupaikkani oli kauempana sijaitsevassa Morristonin sairaalassa. Osasto oli nimeltään AMAU (Acute medical assesment unit). Se oli samantapainen kuin edellinen paikkani. Olin edellisellä osastolla noin kolme viikkoa, tällä kyseisellä osastolla luulin viettäväni kaksi viikkoa mutta pienten sekaannusten vuoksi olinkin siellä vain viikon. Singletonin sairaalaan pääsin matkustamaan bussilla, aloitin vuoroni noin klo 8 kun ensimmäinen bussi opiskelijakylästä lähti. Morristonin sairaalaan matkasin aamulla noin kaksi tuntia kahdella eri bussilla. Autolla matkaan menisi noin 15-20 minuuttia, riippuen ruuhkasta. Bussiyhteydet täällä ovat mielestäni huonosti järjestetty harjoittelua tekevien opiskelijoiden kannalta. Aamuvuorot alkavat 7.00-7.30 aikaan, mutta julkisilla tähän aikaan kulkeminen on mahdotonta.


Tosiaan pienten sekaannusten vuoksi tulen tekemään kolmen kuukauden aikana harjoittelua viidessä, kyllä, viidessä eri paikassa! Huomenna menen muutamaksi päiväksi Morristonin sairaalaan A&E (Accident and Emergency) osastolle, ja tämän jälkeen viikoksi palovammaosastolle. Näiden muutaman viikon jälkeen aloitan kuukauden kestävän mielenterveystyön harjoitteluni Cefn Coedin sairaalassa, ilmeisesti kotihoidon tyyppisellä osastolla.

Harjoitteluissani koen suurimmaksi ongelmaksi kielen. Ammatti englantini on parantunut täällä huimasti siitä kun aloitin ensimmäisen päiväni harjoittelussa. Walesissa on kuitenkin melko paksu aksentti, joten joidenkin potilaiden kanssa kommunikointi on hankalaa. Muutenkin opiskelijana täällä on enemmän rajoituksia siinä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Täällä opiskelijana en ole päässyt jakamaan lääkkeitä, antamaan iv infuusioita/nesteytystä tai mittaamaan edes verensokeria (siihenkin tarvitsee erillisen koulutuksen). Olen tehnyt paljon perushoitoa ja mittaillut lukemattomia kertoja verenpainetta.




Kuva varastosta josta ohjaajani pyysi minua hakemaan happiviikset, löysin "pienen" metsästyksen jälkeen..

Nonniin, vaihdetaan aihetta harjoittelusta vapaa-aikaan. Swansea on ihana kaupunki, silloin kun on lämmin ja aurinko paistaa. Monet ihmiset ovat varoitelleet meitä Walesista koska täällä sataa vettä jatkuvasti. Tällä hetkellä aurinkoiset ja pilviset päivät ovat menneet aika 50/50. Tutustuimme toisella viikolla täällä ollessamme muutamaan paikalliseen ihmiseen jotka ovat ystävällisesti näyttäneet meille mitä ihanimpia paikkoja toisensa jälkeen. Matkustaminen paikasta toiseen on tuhannesti helpompaa autolla kuin bussilla. Seuraavaksi hieman kuvia, varoitus: kuvat saattavat aiheuttaa jonkin sorttista matkakuumetta, varsinkin jos katsot ulos ikkunasta ja näet vain harmautta :)


Joe`s ice cream, kuulemma parasta maailmassa!
Koulun edessä oleva Swansea beach



Langland bay


Mumbles








Seuraavissa kuvissa sanoin kuvaamattoman kaunis "Three Cliffs bay"









Näihin kuviin ja tunnelmiin terveisiä tällä hetkellä aurinkoisesta Swanseasta!

Jonna


 
 
OSA 2
 
 
Kolmen kuukauden vaihto on melkein omalta osaltani ohi.
 
 
Viimeisimmän kirjoitukseni jälkeen jatkoin sisätautien harjoitteluani Walesin kiireisimmässä päivystyksessä Morristonin sairaalassa. Harjoitteluni A&E (Accident and Emergency) osastolla kesti vain viikon. Olen työskennellyt lähihoitajana Suomessa päivystyksessä muutaman vuoden, mutta voin rehellisesti sanoa, etten urani tai harjoitteluni aikana ole ikinä ollut niin hukassa kuin tämän harjoittelun aikana. Saavuin osastolle n. klo 9 aikaan aamulla. Minulle nimettiin ohjaaja, joka esitteli minulle nopeasti sokkeloisen päivystysosaston. Päivystys kattaa kaikki potilaat vauvasta vaariin sekä kirurgisista sisätautisiin, päivystyksen ovista voi siis tulla sisään melkeinpä mitä vain. Päivystyksen kiireellisyydestä ja vaativaisuudesta kertoi ensimmäisenä päivänä elvytysten määrä. Puoleen päivään mennessä tarkkailussa meni elottomaksi kolme potilasta. Kävin mielenkiinnolla seuraamassa yhtä elvytystä. Kauhukseni huomasin että potilaan ympärillä pyöri 10 ihmistä, niin hoitajia kuin lääkäreitä. Suomessa olen oppinut että elvytyksen voi näppärästi hoitaa kahden lääkärin ja neljän hoitajat turvin. Olin kuullut huhua että jos päivystys on täynnä, niin ambulanssilla tulevat potilaat tutkitaan ja hoidetaan ambulansseissa kunnes petipaikka vapautuu, tämän totesin todeksi. Kävin keskipäivän aikaan päivystyksen pihalla jossa seisoi 11 ambulanssia, kyllä, 11 ambulanssia varattuna potilaat kyydissä kunnes petipaikkoja vapautuu.
 
 
 
 
Neljännen sisätautien harjoitteluni suoritin palovamma osastolla. Osastolla oli 10 potilaspaikkaa, joihin sisältyi ajoittain muitakin kuin palovammoja kun muut osaston olivat täynnä. Tälläkin osastolla vietin vain viikon. Opin tämän viikon ajan enemmän kuin missään muussa harjoittelussani täällä, suurilta osin siksi koska en ole koskaan hoitanut isoja palovammoja. Pääsin seuraamaan myös muutaman potilaan sidosten vaihtoa. Kaikki hoitajat ja lääkärit osastolla olivat erittäin opiskelija ystävällisiä, he kertoivat koko ajan mitä olivat tekemässä ja vastasivat kysymyksiin. Osastolla oli kaksi miestä joilla molemmilla oli koko kehossa palovammoja, sidosten vaihdon aikana palovammojen laajuus ja karuus yllättivät minut. Miehet olivat ulkomaalaisia. Heitä pidettiin Morristonin sairaalassa koska palovammojen hoito täällä on huippuluokkaista.
 
 
 
Teetaukojen herkut
 
 
Neljän eri sisätautien harjoitteluni jälkeen aloitin mielenterveystyön harjoitteluni Cefn Coedin sairaalassa. Työskentelin tiimissä joka hoitaa mielenterveyspotilaita kotona. Asiakaskunta koostui pääosin dementiaa ja Alzheimeria sairastavista potilaista, Walesissa kyseiset sairaudet luokitellaan mielenterveysongelmaksi. Koin harjoitteluni antoisaksi suurilta osin aktiivisen tiiminjohtaja vuoksi. Heti ensimmäisenä päivänä hän ajatti minua ympäri Swanseaa, ja näytti mitä mielenterveyspalveluja täällä on tarjolla. Päivän päätteeksi päätimme yhdessä missä kaikkialla halua käydä tutustumassa harjoitteluni aikana.
 
Jokaisena tiistaina olin toimistolla ja osallistuin yhteiseen kokoukseen, jossa tiimi kävi lääkärin kanssa kaikki potilaat läpi jotka tarvitsivat joko lääkärin käyntiä, röntgeniä, labroja tai lääkemuutoksia. Yhtenä päivän pääsin kahden hoitajan mukaan lähellä olevaan Gorseinonin sairaalaan arvioimaan potilaiden tarvetta tiimin tarjoamille palveluille. Vietin lisäksi yhden päivän lääkärin vastaanotolla kuunteluoppilaana. Koin tämän erittäin antoisaksi koska osaston lääkäri oli mukava ja jaksoi selittää kaikki minua askarruttavat asiat selkeästi. Vietin yhden päivä Klotsapiini klinikalla, jossa arvioitiin Klotsapiinia käyttävien potilaiden vointia. Muut päivät kiertelin työntekijöiden kanssa asiakkaiden kotona tarkastelemassa heidän vointiaan sekä mielialaa.
 
 
 
Työmatka sairaalalle taittui mukavasti 20min ylämäkeä kävellessä. Kummasti työmatkan alussa aina vielä hymyilytti.

 
Maisemat sairaalalta olivat kävelymatkan arvoiset
 
 
Tiimissä työskenteli taitelijaluonteen omaava lääkäri, joka jokaisessa kokouksessa piirsi tähän kylään yhden korttelin lisää
 
 
Saimme harjoittelumme ohessa viettää halutessamme muutaman viikon yliopiston luennoilla. Mielenterveysharjoittelun päätteeksi päädyimmekin koulun penkille istumaan ja ihmettelemään yliopiston luentoja!
 
 




 


 
 
Siirrytään harjotteluiden maailmasta taas vapaa-aikaan. Olemme paikallisen ystävämme avustuksella päässeet ihailemaan uusia kauniita paikkoja niin Walesissa kuin Swansean sisällä. Pääsimme käymään kauniilla Rhossillin rannalla jonka vieressä jyrkänteiden yli kantoi kaunis näkymä rannalle. Suomalaisena talviturkin heittokin onnistui eräänä melko aurinkoisena päivänä! Vesi oli kylmää mutta niinhän se on Suomessakin, olin kaikkien yllätykseksi ainut uimari..
 
 





 
Valokuvaajan erittäin ergonominen asento..
 
 
Talviturkki hupsheijaa, sinne jäi!
 
 
 
Pääsimme käymään myös Englannin puolella. Teimme muiden vaihtareiden kanssa yönyli kestävän reissun Bristoliin. Kävin lisäksi tapaamassa omaa perhettäni Lontoossa viikonlopun yli kestävällä reissulla.
 
 
 
Sisar rakkautta parhaimmillaan kahden kuukauden erossa olon jälkeen, suosittelen kokeilemaan joskus! :)

 
Hyde park


 
Hyde park

 
Buckinghamin palatsi





 
Äitienpäivän osuessa reissumme kohdalle, nautimme tietysti äitienpäivän kuppikakut!
 
 
Vaihtomme ajalle osui sopivasti Cardiffin ja Swansean yliopistojen välinen urheilutapahtuma päivän. Päivän kruunasi stadionilla pelattava rugby peli, jota monet olivat suositelleet. Säännöistä ei kellään ollut tarkkaa tietämystä, mutta tunnelma stadionilla kruunasi pelin!
 
 

 
 
Loppukevennykseksi vielä muutama kuva ympäriämpäri Swanseaa, nauttikaa!
 
 
Tenby
 







 
Llanelli beach

 
Mumbles beach

 
 
Pennard
 

 
Swansea

 
Walesin toiseksi korkein vuori Pen Y Fan valloitettu. Korkeutta mukavat 886m.






 

 
Aamun aurinko aloittaa päivän mukavasti!
 
 
 
<3:llä Jonna




 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.