sunnuntai 7. helmikuuta 2016

VINKKEJÄ - LEEDS

Vaihtoprosessi aloitetaan noin vuotta ennen vaihtoon lähtöä, mutta käytännössä järjestelyt alkavat vasta vaihtoa edeltävänä keväänä. Vuotta ennen lähtöä, jokaisen halukaan tulee hakea vaihtoon. Vaihtoehdoiksi saa antaa kolme eri maata. Tämän jälkeen tapahtuu vaihtohaastattelu jossa kartoitetaan hakijan motivaatio, kielitaito ja muita lähtöön vaikuttavia seikkoja. Tämän jälkeen sinut hyväksytään vaihtoprosessiin. Voi olla, että saat tietää maan johon lähdet vasta vaihtoa edeltävä lukukautena tai jopa myöhemmin. Itse sain tietää päässeeni Leedsiin 2015 keväällä. Varasin lennot Manchesteriin kesällä pari kuukautta ennen lähtöäni. Otin vain menomatkan, koska en ollut varma paluustani. Manchesterista otin junan Leedsin, joka kesti noin puolitoista tuntia. 

Hain Leeds Becketin yliopistoon netin kautta ja tämän jälkeen aloin saamaan tietoa tulevasta syksystäni sähköpostin välityksellä. Yliopiston kautta pystyin hakemaan asuntoa. Halusin huoneen missä olisi oma vessa ja suihku. Hakemukseen voi merkitä haluaako asua juuri koulunsa aloittaneiden vai hieman vanhempien opiskelijoiden kanssa. Hakemuksessa saa toivoa myös jotain tiettyä opiskelija-asuntoa mutta varmaa ei ole, että toiveisiin pystytään vastaamaan. Yliopiston nettisivuilla oli selkeät tiedot kaikista opiskelija-asunnoista, sijanneista ja muista tarvittavista tiedoista. Sain huoneen Leeds Student Villagesta, jossa suurin osa opiskelijoista oli noin 20-vuotiaita. Kämppikseni olivat Ranskasta, Norjasta ja Englannista. Meillä oli yhteinen keittiö ja oleskelutila mutta omat suihkut ja vessat. Asunnon vuokran maksoin kahdessa erässä, ensimmäisen lokakuussa ja toisen tammikuussa. Asuminen Englannissa oli todella kallista verrattuna suomeen.  Asuntoni sijaitsi noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, joten pääasiassa kävelin sitä matkaa joka päivä. Harjoittelupaikkaani menin bussilla keskustasta, matka kesti noin 30 minuuttia. Hankin bussikortin matkojani varten bussiasemalta.


Suoritin harjoitteluni ohella yhden kurssin yliopistossa. Meillä oli luentoja kerran viikossa ja kaksi suurempaa tehtävää kurssiin liittyen. Kurssi,  jota itse kävin oli nimeltään Health and Wellbeing. Kurssi käsitteli aiheita, joita nuoret kohtaavat elämässään. Tarkoitukseni oli valita harjoitteluni ohelle vain yksi kurssi. Muut opiskelukaverini opiskelivat vain yliopistossa ja heillä kursseja oli kolme. Sain tietää tulevan kurssini ja harjoittelupaikkani vasta kun olin päässyt Englantiin.

Englanti ei ole halvin mahdollinen vaihtokohde. Ruoka ja asuminen ovat kallista. Puntien kääntäminen euroiksi oli ajoittain haastavaa ja välillä huomasi käyttävänsä paljon enemmän rahaa, mitä oli alun perin suunnitellut.  Ravintoloissa syöminen on kallista, mutta on myös kohtuuhintaisia paikkoja hyvillä ruuilla. Monet ostosmahdollisuudet ovat samoja kun suomessa. Itse koin monien liikkeiden vaatteitten olevan todella huonolaatuisia mutta hinta oli myös sen mukainen. Hyvälaatuiset vaatteet olivat huomattavasti kalliimpia. Itse en siis ostellut syksyn aikana kovinkaan paljon vaatteita tai muuta vastaavaa. Taksilla kulkeminen on hieman halvempaa kuin suomessa ja varsinkin myöhään illalla käytin mieluummin taksia kuin kävelin. Matkustaminen Englannista muihin maihin on huomattavasti halvempaa kuin suomesta ja kävinkin yhtenä viikonloppuna Amsterdamissa.  Kannattaa myös tutustua Englantiin laajemmin kuin vain kaupunkiin jossa asut. Varsinkin maaseutu on englannissa todella kaunista ja näkemisen arvoista. Sää Englannissa oli ajoittain sateinen, mutta ei niin sateinen, mitä olin ajatellut. Aurinko paistoi suurimman osan ajasta ja lämpötila oli huomattavasti korkeampi kuin Suomessa.

Kokemuksen vaihto Englannissa oli todella huikea ja suosittelen sitä lämpimästi. Maana Englanti ei ole halvimmasta päästä eikä kulttuurillisesti eroa huomattavasti Suomesta, mutta jos on suunnitellut käyvänsä joskus Englannissa tai jopa asuvansa siellä, kannattaa vaihtomahdollisuus hyödyntää. Englantilaiset ovat kohteliaita ja puheliaita ihmisiä. Erityisesti oma kielitaitoni kehittyi vaihdossa huomattavasti.



EXCHANGE IN LEEDS


Olin vaihdossa Leedissä, Englannissa kolme kuukautta syksyllä 2015. Harjoitteluni suoritin koulussa nimeltään Carr manor commmunity school. Ohjaajani oli koulussa koulukuraattorin toimessa. Suoritin osan harjoittelustani ylä-asteella ja osan ala-asteella pienten oppilaiden kanssa. Koulu aloitetaan englannissa 4-vuotiaana, joten ala-aste luokat eroavat suomen luokkajärjestyksestä. Harjoitteluni alku oli monenlaisia vastoinkäymisiä täynnä.  Englantiin lähtiessäni sain tiedon yliopistoltani, että minun tarvitsee täyttää tietoni lomakkeeseen, jolla haen lupaa työskennellä lasten kanssa Englannissa. Opettajani suomessa eivät tästä tienneet, joten täytin paperit viime hetkellä. Perille päästyäni jouduin kuitenkin täyttämään paperit uudelleen ja tämän jälkeen odottelin lupia noin kuukauden. Myöhemmin harjoitteluani lykkäsivät entisestään ohjaajani loma ja syysloma. Näistä sattumuksista huolimatta harjoitteluni oli antoisa niiltä osin, mitä siellä ehdin olemaan.

Huolimatta lyhyemmästä harjoitteluajastani opin harjoittelussa ja vaihdossa paljon Englannin kulttuurista ja myös itsestäni. Kulttuurina englanti on hyvin erilainen vaikka ei maantieteellisesti kaukana suomesta olekaan. Tärkein eroavaisuus suomeen on mielestäni ihmisten kohteliaisuus. Harjoittelussani kaikki lapset ja aikuiset tervehtivät minua. Lapset kutsuivat minua nimellä Miss Ojanen, mikä tuntui aluksi todella oudolta. Englannissa keskustellaan huomattavasti enemmän ihmisten kanssa, joita ei edes ole aiemmin tavannut. Kuulumisten tiedustelu ja kehuminen on arkipäivää ja kuuluu lähes jokaiseen keskusteluun. Nämä tavat tuntuivat aluksi todella kummallisilta mutta todella nopeasti koin se todella miellyttäväksi. Kohteliaisuus, avoimuus ja puheliaisuus ovat asioita joissa olen harjoitteluni ja vaihtoni aikana kehittynyt eniten. Näitä asioita haluan myös viedä eteenpäin tulevassa työssäni ja muutenkin elämässä. Koen vieraiden ihmisten kohtaamisen paljon helpompana asiana, mitä ehkä koin sen ennen vaihtoani.


Sain uusia oivalluksia ammatillisuuteeni liittyen vaihtoni aikana mutta pääasiassa koin kasvavani vaihdossa ihmisenä. Koen, että itsenäistyin vaihtoni aikana vielä suuren harppauksen, vaikka olen asunut jo kuusi vuotta omillani. Jännitin aluksi vaihtoon lähtöä. Mietin pärjäänkö vieraassa maassa täysin yksin. Nyt kun olen tullut takaisin suomeen ja nauttinut menneestä kolmesta kuukaudesta täysillä, koen todella pärjääväni missä tahansa. Tapasin vaihdossa ihania ihmisiä ja tiedän osan jäävän elämääni myös vaihdon jälkeen. Osaan myös arvostaa suomea nyt täysin eri tavalla mitä aiemmin. Suomen kieli on vaikea kieli ja on hienoa, että monet meistä suomalaisista osaa sen lisäksi ainakin kahta kieltä suhteellisen sujuvasti. Monet tapaamani paikalliset ihmettelivät englannin kielen taitojani. Monet heistä kyselivät, koska aloitamme englannin opinnot suomessa ja onko englannin opiskelu pakollista.  Näistä syistä aloin todella arvostaa omaa osaamistani, vaikka en virheettömästi englantia puhukaan. 

maanantai 1. helmikuuta 2016

THE JOURNEY TO LEEDS BECKETT UNIVERSITY


It is said that the more you travel the more you learn and has always been my dream to travel to places in search for knowledge. This was one reason I choose to come to Finland the land of a thousand lakes and trees. While studying at Diak I had an opportunity to go on exchange in different countries in Asia, Europe, and Africa (including my home /The Gambia). I choose England a place that not many African students would. There were many reasons that influence my decision including gaining experience related to studies and work, learning new culture, making new friends and also to see my brothers (one of them I haven’t seen in 10years).

This is how my Health and Well-Being Lecturer described me

My exchange took place at one of the most popular universities in the UK, Leeds Beckett University in the department of Youth and Community Work. During my exchange, I was opportune to study two modules (Empowering Relationship and Health and Well-Being) and also did a placement at Christ Church Armley Youth Project. 

I decided to travel a week before the induction to be able to see my brothers and friends. My departure date coincided with a strike in Finland and public transports weren’t working. I only got to know this a day before so had not planned much as the information I got was the last train will depart from Helsinki to the airport at 04am. Unfortunately, this wasn’t the case; I ended up hiring a taxi which cost the same price as that of my flight ticket to Birmingham. After the early morning stress and hassle of getting a taxi I had a safe flight to Birmingham and my brother was on time to pick me then we drove home. That entire week was for family, friends and visiting places.

A day before the induction, my brother drove me to Leeds. The first room offer I had is located in New Farnley some 15-20mins to the city center where the University campus is. It's a beautiful, quiet and clean area with a lovely park, grocery store and bus stop just a minute away from the house. Entering the building the first thing I saw was "Princess's Room" that got me laughing. Maybe I should get rid of the "ss's" and then it will be "Prince Room" was what came to my mind. The only but about this place is the bus service/ticket, it's more than twice the price for someone who leaves around the city so after a month I found a place two minutes walk from city campus. Lovely flatmates and bit expensive rent but still cheaper than student accommodation, it was like hitting a jackpot so never hesitate to move in.

First Month

The first month was stressful with all the paper works at school (DBS check and enrolment), I could not start placement because of the DBS so the lecturer responsible for placement had to look for another option where I can do placement without DBS, and it was taking forever so I decided to enrol for two modules, this too wasn’t as easy as I thought. My admission got a red flag (fee status) because the system recognised me as Gambian instead of ERASMUS exchange student (yes I am Gambian but an ERASMUS student) therefore, I am not supposed to pay tuition. After 2weeks+ back and forth with e-mail and phone calls the flag was removed and I could now access the modules, can I select my choice of modules? No, it’s not that simple as one of them is a post-graduate course so they need clearance but finally, I was able to get select the modules and attend classes.

I love Leeds Beckett University; it has been on my list of Universities to study. Both the city and Headingly Campus got huge buildings with almost everything students will need including spacious library, cafeteria, study/meeting rooms for groups or individuals, computers all around the campus, printing and scanning facility, multimedia equipment rental, sports hall, bar and a lot more. It is the perfect University and no wonder they are ranked in terms of learning space 3rd in the UK and 4th in the world. Anytime I go to the campus, I have a feeling of being in a university and motivated to learn. The classes were very lecturer centred as they teach and give out handouts with little or no group works like in Diak but I must be quick to say that they are professional and experienced.
Two of the many huge Leeds Beckett buildings

Placement

Christ Church Armley Youth Project and Meeting Point was the place I finally got to do my placement. The Youth project work with young people between 8-18 years old and organised series of activities to create a safe space for young people to meet, that was warm and friendly and away from the risk of committing or being victims of anti-social behaviour. Most of the service users (young people) live in difficult circumstances; broken families, neglect,ill health, drugs and alcohol addiction in the home, high crime rate, low self-esteem and aspiration, crime and imprisonment, fear in community, sexual exploitation, physically and mentally abusive relationships, peer pressure, isolation and experience a lack of love and have no one to turn to. Therefore, they come to the church to get mentoring, play games, counselling and also get referral to services if they can't be provided. 

The meeting point established in 2003 as a result of the growing number of refugees and asylum seekers being dispersed to Leeds. It aimed at working towards social integration and provide range of suitable community provisions in association with other organisations to meet the needs of the beneficiaries. They orgnaise a meeting point/drop-in which is open to all refugees and asylum seekers for them to socialise and access a number of activities and services including clothing and household items, food parcels, refreshment and a hot meal, Internet cafe, language cafe, help and advice, children's activities, haircutting,women's activities, pool and other adult leisure activities. Both projects gave me a new insight but they weren’t challenging.
Christ Church-Armley 

Free Time

My first month I had a lot of free time and there was a lot of things happening, the school organised trips, events at school, festivals in Leeds, attending a book signing, visiting families and other cities in England and Wales. I also volunteered for an NGO InTouch Leeds that gives out food and snacks to homeless and people on the street every Tuesday night; it was a great way of spending my time. See pictures that sum up the FUN and FREE TIME. It’s been a journey from day one with regards to the available exchange position, the language requirement (University and UK border agency) and criminal record check which is referred in the United Kingdom as Disclosure and Barring Services (DBS) check. The above I will not consider a challenge rather an experience I am sharing to help you prepare for an exchange in UK, after all it was a dream come through.
Leeds Light and Film Festival

Volunteering for Intouch Leeds Foundation

Visit to York