tiistai 27. joulukuuta 2016

Vinkkejä Dubliniin lähtijöille


Hei!

Tässä muutamia asioita, joita vaihtojärjestelyistä ja Dublinista tuli mieleen. 

Käytännön järjestelyt on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Esimerkiksi asunnon hankkimista on hyvä miettiä jo etukäteen, sillä vapaat kohtuuhintaiset asunnot menevät nopeasti. Itse asuin kahdessa isäntäperheessä vaihtoni aikana, joista ensimmäinen oli väliaikainen kahdeksi viikoksi ja toinen oli koko loppuajaksi. Sain molemmat järjestettyä jo Suomesta käsin löydettyäni hyvät nettisivut (Homestay & Hosting Power), joissa paikalliset tarjoavat majoitusta matkailijoille ja opiskelijoille. Isäntäperheiden vuokrat ovat yleensä noin 400 eurosta ylöspäin kuussa.

Jos olet menossa opiskelemaan Trinity Collegeen, kannattaa heiltä myös kysyä eri majoitusvaihtoehdoista, sillä heillä on omat sivut (Accommodation Advisory Service), joiden kautta voi löytää erilaisia majoituspaikkoja. Päästäkseen katsomaan vaihtoehtoja, täytyy opiskelijalla olla tunnukset, mutta sivuston ylläpitäjille voi lähettää sähköpostia ja he antavat väliaikaiset tunnukset. Lopulliset tunnukset tulevat vasta yliopiston hyväksymiskirjeessä, jonka sain itse vain muutamaa viikkoa ennen opintojen alkua. Myös Facebookin kautta voi löytää esimerkiksi opiskelijoita, jotka etsivät vuokralaista. Lisäksi monet hankkivat asunnon yhdessä, jolloin helpointa voi olla varata majoitus pariksi ensimmäiseksi viikoksi hostellista ja käydä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa katsomassa eri paikkoja.

Lentoliput kannattaa myös ostaa hyvissä ajoin, jos mahdollista. Esimerkiksi Norwegianilta voi saada hyvinkin edulliseen hintaan liput ja kannattaa katsoa myös SAS:n nuorisohintoja, jos olet alle 26-vuotias. Itse sain menopaluun noin 150 eurolla, mutta halvemmallakin voi saada, jos ostaa liput muutamaa kuukautta etukäteen.

Dublin kaupunkina ei ole kovin suuri, jonka vuoksi paikasta toiseen onkin helppo liikkua kävelemällä. Joka kulmasta löytyy myös kaupunkipyöriä vuokrattavaksi. Lisäksi liikennekulttuuri on Dublinissa hyvin erilainen Suomeen verrattuna. Kaupungista löytyy pyöräteitä, mutta monet ajavat myös autojen keskellä. Liikenne on vasemmanpuoleinen ja jalankulkijat jäävät harvoin odottelemaan liikennevalojen vaihtumista, vaan ylittävät tien heti, kun tilaa löytyy. Myös juna (DART), ratikka (Luas) ja bussi ovat hyviä vaihtoehtoja jos aikoo matkata pidemmälle. Sitä varten kannattaakin hankkia opiskelijan matkakortti (Student Leap Card), jonka itse sain hankittua ensimmäisenä päivänä yliopistolta. Sillä saa myös alennuksia monista kaupoista. Jos matkustaa ilman korttia ja ostaa lipun bussista, on hyvä varata tasaraha, sillä kuskilta ei saa vaihtorahaa takaisin.

Hintataso Irlannissa on melko samaa luokkaa kuin Suomessakin, mutta vuokrat ovat usein hyvin korkeita ja asuminen voikin olla opiskelijalle kallista riippuen asumismuodosta. Melkein kaikissa paikoissa käy pankkikortti, mutta muun muassa Postiin tarvitsee käteistä tai irlantilaisen pankkikortin. Kouluruoka on viiden euron paikkeilla, mutta suurin osa opiskelijoista käy ulkona syömässä tai tuo omat eväät mukanaan. Itse tein ruoan useimmiten kotona, sillä asuin vain vartin kävelymatkan päässä yliopistolta.

Irlannissa ollessa kannattaa matkustella, sillä maassa on paljon näkemisen arvoisia paikkoja. Esimerkiksi Moherin kalliot, Belfast ja Giant’s Causeway ovat kaikki paikkoja, joihin pääsee kätevästi turistibussilla. Koska sää Irlannissa on hyvin vaihtelevaa, on hyvä pitää sateenvarjo aina kaiken varalta mukana. Vaikka sää näyttäisikin aurinkoiselta, voi muutaman minuutin päästä yllättää sadekuuro.

Irlanti on vaihtokohteena loistava valinta. Paikalliset ovat ystävällisiä ja juttelevat mielellään myös tuntemattomille ihmisille, talvella ei ole niin kylmä kuin Suomessa, sillä lämpötila laskee harvoin pakkasen puolelle, kaupungin oppii tuntemaan nopeasti ja rentoon elämänmenoon on helppo päästä mukaan.

Jos haluatte kuulla lisää, vastailen mielelläni kysymyksiinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.