torstai 29. joulukuuta 2016

Käytännön ohjeita Kreikkaan aikoville



Käytännön ohjeita Kreikkaan aikoville

Ota tarpeeksi lämpimiä vaatteita mukaan. ”Eihän Kreikassa nyt kylmä tule”. Se on kyllä epätodennäköistä jos meinaat tulla kesällä, mutta syksyllä ja talvella saattaa kylmä iskeä hyvinkin yllättäen. Vaikka mittari näyttääkin täällä vielä syksyllä reippaasti plussaa, ei sen kannata antaa hämätä. Täällä kylmä tuntuu hyvin erilaiselta, ehkä se johtuu kosteammasta ilmasta tai navakasta tuulesta, mutta kylmä saattaa joka tapauksessa tulla. Tässä ilmanalassa tuntuu myös olevan helppo sairastua, monet täällä olleista työkavereista ovat kertoneet olleensa ensimmäisenä vuotenaan täällä useasti sairaana. Tuli vähän itsekin sitä kokeiltua. Toimii.

Lakot. Niitä on ja niihin kannattaa varautua. Useimmiten, ne ovat tänä aikana vaikuttaneet vain liikenteeseen. Koska oman työmatkani kuljen joka päivä jalkaisin, eivät lakot ole kovin paljoa päässeet elämääni hankaloittamaan. Vapaa-aikana jos on halunnut lähteä käymään jossakin kauempana, on muutaman kerran joutunut lakkoja pohtimaan hieman enemmän. Metro on täällä ehdottomasti kätevin kulkutapa, mutta ikävästi usein metro nimenomaan onkin lakossa. Lakkojen aikaan saattaa olla myös mielenosoituksia. Usein ne saattavat olla rauhallisia, mutta varmuuden vuoksi on usein hyvä lähteä kävelemään toiseen suuntaan. Kuvia ei ainakaan kannata jäädä missään nimessä ottamaan.

Akropolis ja museot. Kannattaahan niissä käydä kun on tänne asti tullut. Niissä onkin paljon mielenkiintoista nähtävää. Itse suosittelen varsinkin Akropoliin yhteydessä olevaa museota, joka oli käymistäni museoista ehdottomasti parhaiten toteutettu. Jos aiot olla Ateenassa pidemmän aikaa, kannattaa harkita milloin käyt kiertämässä museoita ja nähtävyyksiä. Usein kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina suuri osa museoista ja myös itse Akropolis ovat ilmaisia. Kannattaa siis suunnitella menonsa hyvin.

Käy myös Ateenan ulkopuolella. Kreikkalainen työntekijä totesi minulle, että varsinainen Kreikka alkaa vasta Ateenan ulkopuolella. Kannattaa siis käydä tutustumassa myös muuhunkin Kreikkaan kuin maan vahvasti kansainväliseen pääkaupunkiin. Itse ehdin käymään näiden kolmen kuukauden aikana kauniissa Naflion kaupungissa ja rauhallisella Hydran saarella. Erityisesti Hydraa suosittelen kokemuksena, saarella ei ole kahden pienen roska-auton, paloauton ja rikkinäisen traktorin lisäksi muuta liikennettä kuin aasit. Kontrasti kiireiseen Ateenaan, jossa autojen tööttäys kuuluu jatkuvasti, on suuri.

Entä sitten pakolaistyö? Jos olet tulossa Ateenaan nimenomaan pakolaistyöhön, kannattaa varautua etukäteen joihinkin asioihin. Esimerkiksi kielitaito. Vaikka usealla pakolaisella on hyvä englannin kielentaito, ei osa taas puhu sitä sanaakaan. Mitä enemmän siis olet valmis opettelemaan kieltä, minun tapauksessani daria ja farsia, sitä syvempiä kohtaamisia voit saada. Hyvät käytöstavat ovat aina tärkeitä, mutta tietysti niiden tärkeys korostuu kun kohtaa ihmisiä, jotka ovat matkansa aikana kohdanneet hyvinkin kyseenalaista kohtelua. On tärkeää aina pysähtyä kohtaamaan, vaikka olisikin tekemässä sillä hetkellä jotain muuta. Erityisen tärkeää on pitää lupaamansa asiat, useat pakolaisista ovat surullisen tottuneita valehteluun ja turhiin lupauksiin. Vaikka asia olisikin pieni, ei kannata luvata mitään mitä ei pysty pitämään. Usein puhutaan siitä, että pakolaisten omaa kulttuuria tulee kunnioittaa ja tämä onkin totta. Kuitenkin on hyvä tajuta myös se, että hekin ymmärtävät tulleensa vieraaseen kulttuuriin, ja moni heistä yrittää elää sen mukaan. Uskonnoista puhuminen koetaankin sekin yleensä melko luontevana, eikä sitäkään kannata turhaan pelätä.

- Aleksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.